Τα παλιά χρόνια στην Ελλάδα υπήρχε ένα πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που το λέγαμε «Πρωτάθλημα Β’ Εθνικής». Επαιζαν σε αυτό πολλές ομάδες, κυρίως της ελληνικής επαρχίας, και διεκδικούσαν άνοδο στη μεγάλη κατηγορία, που τότε τη λέγαμε «Α’ Εθνική». Οταν οι ομάδες της Α’ Εθνικής σε μια κρίση μεγαλομανίας αποφάσισαν να μετονομάσουν την «Α’ Εθνική» και να την πουν «Σούπερ Λίγκα» (ανάθεμα το χιούμορ τους…), οι ομάδες της B’ Εθνικής ακολούθησαν τη μόδα κι η κατηγορία τους ονομάστηκε «Football League». Δεν ξέρω ποιος διάβολος είχε την ιδέα να ονομαστεί έτσι: επί της ουσίας σημαίνει η «Λίγκα του Ποδοσφαίρου». Πολλοί από τους προέδρους των ομάδων που βρίσκονται στην κατηγορία και που μιλάνε αγγλικά επιπέδου Καμμένου π.χ. προφέρουν το όνομά της όλο μαζί –λένε ότι οι ομάδες τους παίζουν στη «Φουτμπολιίγκ», το «ι» πάντοτε το τραβάνε. Οπως και να τη λένε, το πράγμα είναι αστείο για έναν λόγο: γιατί στην περίφημη «Λίγκα του Ποδοσφαίρου» δεν παίζεται ποδόσφαιρο! Το πρωτάθλημα δεν έχει αρχίσει ακόμα. Μπορεί ν αρχίσει στις 28 Οκτωβρίου.

Σύνταξη

Το γιατί δεν αρχίζει το πρωτάθλημα αυτό σας το είχα γράψει την προηγούμενη εβδομάδα: η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, που πρέπει να αδειοδοτήσει τις ΠΑΕ, δεν συνεδριάζει γιατί παραιτήθηκαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρός της, δυο συνταξιούχοι αρεοπαγίτες δικαστές που φοβήθηκαν ότι θα τους κόψουν τη σύνταξη γιατί είχαν έσοδα από μια Επιτροπή από την οποία δεν πληρώνονται σχεδόν ποτέ. Την περασμένη εβδομάδα, η νομική υπηρεσία του υφυπουργείου Αθλητισμού έβγαλε μια γνωμοδότηση και την έστειλε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους: του εξήγησαν ότι δεν πρέπει να γίνονται περικοπές στους μισθούς των συγκεκριμένων δικαστών. Γιατί άργησε η εν λόγω υπηρεσία να βγάλει τη γνωμοδότηση; Δεν το γνωρίζω.

Συμβουλές

Μου λένε ότι ένας από τους νομικούς συμβούλους του υφυπουργού κ. Γιώργου Βασιλειάδη, ο κ. Αλέξανδρος Χολέβας, προσελήφθη στην ΕΠΟ –εξού και η καθυστέρηση, ίσως ο άνθρωπος να προετοιμαζόταν εντατικά για τη μεταπήδησή του από το υφυπουργείο στην ομοσπονδία και ο υφυπουργός να μην εμπιστευόταν άλλον για συμβουλές. Να σημειώσω ότι ο κ. Χολέβας πήγε στην ΕΠΟ έχοντας μεταξύ άλλων προσόντων και ένα σπάνιο: μιλάει ρωσικά. Θυμίζω ότι ρωσικά μιλούσε και ο καθηγητής κ. Ιωάννης Δρόσος, που μέχρι πέρυσι διοικούσε την ΕΠΟ ως τοποτηρητής: με χαρά διακρίνω ότι να μιλάς κάπως σπάνιες ξένες γλώσσες στην ΕΠΟ μετράει. Ισως τα ρωσικά να είναι και η επίσημη γλώσσα της ομοσπονδίας –είναι χρήσιμο να τα μιλάνε όλοι, γιατί αν π.χ. πάρει κανένα τηλέφωνο ο Ιβάν και λείπει ο Χολέβας θα είναι πρόβλημα. Αλλά ας αφήσουμε αυτά τα προβλήματα για την ώρα.

Ρεκόρ

Η Football League δεν ξεκινάει πριν από τις 28 Οκτωβρίου κι αυτό θα δώσει στις ομάδες της τη χρυσή ευκαιρία να κάνουν παγκόσμιο ρεκόρ ημερών προετοιμασίας. Ο Αρης Θεσσαλονίκης π.χ. άρχισε την προετοιμασία του για το νέο πρωτάθλημα στις 24 Ιουλίου. Μέχρι τις 28 Οκτωβρίου θα κάνει 14 εβδομάδες (!) προετοιμασία ή, για να το πω διαφορετικά, 98 μέρες προπονήσεων πριν να παίξει το πρώτο του επίσημο ματς! Νομίζω ότι στην Ελλάδα λέμε πολύ εύκολα τη φράση «αυτά δεν γίνονται πουθενά»: στην πραγματικότητα ακόμα και τα πιο απίθανα πράγματα που συμβαίνουν εδώ κάπου έχουν ξαναγίνει –ίσως σε χώρες της Κεντρικής Αφρικής να έχουν γίνει και πολλά χειρότερα. Αλλά χώρα στην οποία ομάδες να κάνουν 14 εβδομάδες προετοιμασία σίγουρα δεν υπάρχει!

Εσοδα

Να σημειώσω ότι όλο αυτό τον καιρό οι ομάδες, που κατά τα άλλα είναι επαγγελματικές, οφείλουν να καταβάλλουν κανονικά τα χρήματα στους παίκτες τους, χωρίς να έχουν το παραμικρό σχεδόν έσοδο. Για κάτι φιλικά ματς που παίζουν μεταξύ τους, αυτοί που ταξιδεύουν πληρώνουν και από την τσέπη τους! Η αλήθεια είναι ότι στις πιο πολλές ομάδες ισχύει παραφρασμένο το εργασιακό αξίωμα των χωρών του κάποτε υπαρκτού σοσιαλισμού: οι παίκτες και οι προπονητές κάνουν πως δουλεύουν και οι παράγοντες κάνουν πως πληρώνουν, αλλά, όπως και να το δει κανείς, το πράγμα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Υπάρχει μάλιστα και η εξής σημαντική πιθανότητα: να απορριφθούν οι φάκελοι κάποιων ΠΑΕ από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (δεν θα ‘ναι η πρώτη φορά που θα συμβεί, ειδικά αν ο έλεγχος είναι σοβαρός…) και να διαλυθούν ομάδες που κατά τα άλλα 98 μέρες προετοιμάζονται για να παίξουν! Αν μη τι άλλο, στο υφυπουργείο Αθλητισμού, που βρίσκονται οι υπεύθυνοι για όλα αυτά τα απίθανα, κάποιοι έχουν χιούμορ…

Λεπτομέρειες

Να σημειώσω και ένα καλό στη σπάνιας γελοιότητας ιστορία που σας διηγήθηκα. Ολοι οι προπονητές των ομάδων της Football League θα κάνουν παρέλαση στις 28 Οκτωβρίου: είναι κάτι που δεν έχει συμβεί στην ιστορία του συγκεκριμένου πρωταθλήματος. Θα συμβεί γιατί απλά το πρωτάθλημα τότε αρχίζει, αλλά ας μη χαλάμε τις μικρές λεπτομέρειες, να χαλάνε ωραίες ιστορίες..