Η ΑΕΚ θα αγωνιστεί απόψε με τη Μίλαν και με την ευκαιρία του παιχνιδιού θυμήθηκα τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που κατάφερε πέρυσι και πούλησε την ιταλική ομάδα σε κάποιους απίθανους Κινέζους, οι οποίοι πληρώνουν τα χρέη που τους άφησε. Ο κάποτε ιταλός πρωθυπουργός δεν είναι ευχαριστημένος με την τωρινή αγωνιστική κατάσταση της ομάδας. Η αλήθεια είναι ότι η Μίλαν χωρίς τον Μπερλουσκόνι δεν μοιάζει και πολύ Μίλαν.
Χαρακτηρισμοί
Το 1996, έναν περίπου χρόνο μετά την ίδρυση του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με το ποδοσφαιρικό όνομα Forza Italia, ένας ιταλός αναγνώστης έστειλε ένα γράμμα στην εφημερίδα «Corriere Della Serra», που απηχεί παραδοσιακά θέσεις των μιλανέζων κεντροαριστερών. Σε αυτή την επιστολή, που κάποιες πολιτικές εκπομπές των καναλιών του δον Σίλβιο έκαναν «σημαία», ο αναγνώστης είχε συγκεντρώσει το σύνολο των χαρακτηρισμών που είχαν αποδώσει στον Μπερλουσκόνι οι άνθρωποι και οι εφημερίδες της ιταλικής Αριστεράς: ήταν συνολικά 298 σε λιγότερο από έναν χρόνο! Οι πιο ήπιοι ήταν «κηφήνας», «κρυφοφασίστας» και «εκμαυλιστής». Πολλοί αναφέρονταν στα πολιτικά του σχέδια λέγοντας πως ο σκοπός του ήταν να εγκαθιδρύσει τη «δικτατορία της αθλιότητας». Ο άνθρωπος που έστειλε την επιστολή αναρωτιόταν μήπως κάποια στιγμή θα ‘πρεπε η ιταλική Αριστερά να σταματήσει να ψάχνει αφοριστικούς χαρακτηρισμούς και να ασχοληθεί με το να απαντήσει πολιτικά σε αυτόν που ονόμαζε υποτιμητικά «Μπερλουσκάιζερ». Ο προβληματισμός του αναγνώστη δεν έπιασε τόπο…
Προφίλ
Η δαιμονοποίηση του Μπερλουσκόνι από την Αριστερά ήταν ο βασικός λόγος που η πολιτική του καριέρα κράτησε τόσο πολύ, παρά τα «μπούνγκα μπούνγκα» πάρτι και τα σκάνδαλα. Η Αριστερά έμοιαζε αδύνατο να τον αντιμετωπίσει σωστά ως αντίπαλο! Το 2008, ο πρώην δήμαρχος της Ρώμης, ο αριστερός και οικολόγος Φραντσέσκο Ρουτέλι είχε πει ότι ο Μπερλουσκόνι αντιμετωπίζεται μόνο με εξορκισμό: η εκτίμηση ως ατάκα «έγραψε», αλλά ήταν και απόδειξη πολιτικής αδυναμίας. Ενίσχυσε παρά έβλαψε το προφίλ του προέδρου της Μίλαν.
Πρόεδρος
Το 2014, ένας βρετανός δημοσιογράφος τον είχε ρωτήσει αν αισθάνεται πολιτικός περισσότερο από επιχειρηματίας. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι απάντησε ότι αισθάνεται πάνω απ’ όλα πρόεδρος της Μίλαν. Η απάντηση έμοιαζε ωραία εξυπνάδα, ήταν όμως ειλικρινέστατη: η Μίλαν υπήρξε το επιχειρηματικό και πολιτικό του αριστούργημα. Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Μπερλουσκόνι για να εξηγήσουν τη μακρόχρονη παρουσία του στην ιταλική πολιτική σκηνή στέκονταν για χρόνια, κυρίως στο γεγονός ότι ήλεγχε «τρία τηλεοπτικά κανάλια και μέσω αυτών και την ενημέρωση»: υπερβολές! Το πρώτο δελτίο ειδήσεων καναλιού του Μπερλουσκόνι μεταδόθηκε μόλις το 1992 και ήταν δεκάλεπτο –τα κανάλια του είχαν κυρίως σόου της πλάκας. Αντιθέτως η Μίλαν είναι μια πολύ σοβαρή ιστορία.
Τσάμπιονς Λιγκ
Ο Μπερλουσκόνι έχτισε στη δεκαετία του ’90 το προφίλ του χάρη στις επιτυχίες της ομάδας. Την απέκτησε το 1987 όταν βρισκόταν στα όρια της διάλυσης και τη μετέστρεψε σε μια πραγματική επιχείρηση –την πρώτη ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική επιχείρηση που οργανώθηκε με κανόνες σύγχρονου management. Κυρίως της έδωσε ευρωπαϊκή κατεύθυνση. «Οταν αποκτάμε έναν ποδοσφαιριστή του εξηγούμε ότι ο πρώτος στόχος της ομάδας είναι η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, ο δεύτερος η συμμετοχή στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και ο τρίτος η συμμετοχή στον ημιτελικό! Αυτά κάνουν τη σεζόν μας αληθινά επιτυχημένη και όχι η κατάκτηση του πρωταθλήματος» έχει πει σε μια συνέντευξή του το 2007: ακριβώς τα ίδια είχε δηλώσει κι όταν απέκτησε την ομάδα είκοσι χρόνια πριν, το 1987! Ηταν συνεπέστατος στις διακηρύξεις του.
Συμπαθής
Η Μίλαν του ήταν πάντα μια συμπαθής ομάδα γιατί διακρινόταν στην Ευρώπη και δεν προκαλούσε στην Ιταλία. Την τριετία 1990-93, όταν ήταν η ακριβότερη ομάδα του κόσμου. Στο διάστημα αυτό έμεινε για 54 ματς αήττητη στο Καμπιονάτο –δεν υπάρχει αγώνας που αντίπαλός της να μπορεί να υποστηρίξει σοβαρά ότι αδικήθηκε! Οταν ο Μπερλουσκόνι πολιτεύτηκε για πρώτη φορά, έλεγε ότι «ο μέσος Ιταλός θα θελε και στην οικονομία και στην παιδεία και στην υγεία και στην εξωτερική πολιτική «μια Μίλαν, δηλαδή μια οργανωμένη ομάδα που να προκαλεί θαυμασμό». Φυσικά είχε πάντα λόγο για όλα. Διάλεγε ποδοσφαιριστές, τσακωνόταν με προπονητές, έπαιρνε το ελικόπτερο και πήγαινε ως πρωθυπουργός από τη Ρώμη στο προπονητικό κέντρο του Μιλάνου για να ελέγξει τι γίνεται στις προπονήσεις, έκανε και σχόλια για την Εθνική Ιταλίας. Το 2000 τα έβαλε με τον Ντίνο Τζοφ για την ήττα των Ιταλών από τους Γάλλους στον τελικό του Euro κι ο προπονητής παραιτήθηκε!
Λιτότητα
Στο τέλος (;) της πολιτικής του καριέρας πλήρωσε ως πρωθυπουργός τη σκληρή λιτότητα. Ας του αναγνωρίσουμε ότι από το 2008 και μετά την επέβαλε και στη Μίλαν. Κάπου εκεί έχουν σταματήσει και οι επιτυχίες της ιστορικής ομάδας, που απόψε υποδέχεται την ΑΕΚ. Εχει πλέον κινέζους ιδιοκτήτες, που οι οπαδοί της τους κοιτάζουν αμήχανα. Κανείς δεν γνωρίζει πως λέγεται το Forza Milan στα κινέζικα.