Ο Αρχιεπίσκοπος από την πλευρά του επεσήμανε ότι στόχος είναι να αξιοποιηθεί η εκκλησιαστική περιουσία προς όφελος όλων των ανθρώπων που έχουν ανάγκη.
Επίθεση «φιλίας» στην Εκκλησία της Ελλάδος άρχισε πάλι η κυβέρνηση για να «σώσει» την κατάσταση μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας. Μετά την προχθεσινή επίσκεψη του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, που σας έγραψα χθες, κατά την οποία φέρεται να τον διαβεβαίωσε ότι «θα αυστηροποιηθούν οι προϋποθέσεις αλλαγής φύλου» και ότι «η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να έρθει σε σύγκρουση με την Εκκλησία», χθες την πόρτα του Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου πέρασε και ο υπουργός Παιδείας (και Θρησκευμάτων, μην το ξεχνάμε) Κώστας Γαβρόγλου.
Από τη συζήτηση, λοιπόν, αποκαλύφθηκε ακόμη μια κυβερνητική κωλοτούμπα. Πρόκειται για κωλοτούμπα με άρωμα… λιβάνι. Εκεί που επί χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ, και παλαιότερα ο ΣΥΝ, ήταν λάβρος κατά της Εκκλησίας και υποστήριζε με θέρμη τη φορολόγηση της μεγάλη ακίνητης εκκλησιαστικής περιουσίας, τώρα κάνει στροφή 180 μοιρών.
Καταγραφή και αξιοποίηση
Γιατί το θέμα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας ήταν το βασικό στο τετ α τετ Γαβρόγλου – Ιερώνυμου. Αρχιεπίσκοπος και υπουργός Παιδείας συμφώνησαν στην καταγραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας και έπειτα στην αξιοποίησή της. Ηδη έχει καταγραφεί η περιουσία της Αρχιεπισκοπής και θα ακολουθήσει η καταγραφή άλλων 11 μητροπόλεων. Το επόμενο στάδιο είναι η ψηφιοποίηση της περιουσίας και έπειτα η αξιολόγηση με τελικό στόχο την αξιοποίηση, ώστε τα έσοδα που θα προκύπτουν να πηγαίνουν 50% στην Εκκλησία για το φιλανθρωπικό της έργο και αναστήλωση εκκλησιαστικών μνημείων και 50% στην πολιτεία.
Αυτό θα γίνει είτε με το υπάρχον σχήμα, που όμως έχει «παγώσει» (την εταιρεία αξιοποίησης που είχε συσταθεί επί κυβέρνησης Σαμαρά), είτε με ένα νέο. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη «αναγνωριστική» επαφή Γαβρόγλου – Ιερώνυμου για την περιουσία είχε γίνει το καλοκαίρι προκειμένου διερευνηθούν οι προϋποθέσεις για την αξιοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
Οι αντιδράσεις για τα Θρησκευτικά
Θέμα συζήτησης ήταν και τα Θρησκευτικά, αλλά ο Γαβρόγλου δήλωσε ότι δεν συζητήθηκε καν το θέμα των αντιδράσεων που έχουν εκφραστεί από μητροπόλεις της χώρας για τους «φακέλους» των Θρησκευτικών που αντικατέστησαν φέτος μεταβατικά τα βιβλία στα σχολεία. «Υπάρχουν κάποιες σποραδικές αντιδράσεις. Ζούμε σε μια δημοκρατία, όπως ξέρετε, και ο καθένας μπορεί να εκφραστεί -και ευτυχώς εκφράζεται –με τον τρόπο του» είπε ο υπουργός.
Πάντως, όπως λένε οι πληροφορίες, στην προσπάθεια να «ζεσταθεί» ξανά η σχέση μεταξύ των δυο πλευρών μπήκε χθες στη συζήτηση και η πρόταση δημιουργίας μεταλυκειακής βαθμίδας για μελλοντικούς ιερείς των Κέντρων Ιερατικής Μαθητείας.
Οι νόμοι και οι δικαστές
Νωρίτερα ο Ιερώνυμος είχε πάει στον Αρειο Πάγο, όπου τέλεσε τον καθιερωμένο αγιασμό του ανώτατου δικαστηρίου. Εξερχόμενος, όπως ήταν προφανές, ρωτήθηκε για την ταυτότητα φύλου με αφορμή και τη συνάντηση που είχε με τον Κοντονή. «Η θέση της Εκκλησίας είναι σταθερή, ουσιαστική και δεν δέχεται αλλαγές. Και για την οικογένεια και γενικότερα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ζωής» ήταν η απάντησή του, ενώ μιλώντας για τους δικαστές σημείωσε: «Επειδή ήταν και ο υπουργός και οι υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση των θεμάτων, πήρα μια ωραία φράση που λέει ο Απόστολος, “καλός είναι ο νόμος και χρειαζόμαστε καλούς νόμους, αλλά δεν φτάνει ο νόμος, αυτοί που χειρίζονται τον νόμο, που τον χρησιμοποιούν, πρέπει να τον χρησιμοποιούν με κριτήριο το καλό και το συμφέρον των ανθρώπων και του λαού”».
Τελευταία Νέα