Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Βουλής θα παραστούν απόψε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και μάλιστα θα ακούσουν σοβιετικούς συνθέτες. Η αιτία είναι η μεγάλη συναυλία που διοργανώνει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ ως μέρος μιας σειράς εκδηλώσεων για τα εκατό χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο Νίκος Βούτσης αλλά όπως μαθαίνω και αρκετά πρόσωπα του πολιτιστικού τοπίου της χώρας θα ακούσουν έργα των Αράμ Χατσατουριάν, Σεργκέι Προκόφιεφκαι Ντμίτρι Σοστακόβιτς.

Προφανώς θα είναι παρών και ο «οικοδεσπότης», ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του κόμματος παραβρέθηκε χθες και στα εγκαίνια της έκθεσης «100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Ταξίδι στην Ιστορία, με το βλέμμα στο μέλλον. Εκθεση γραμματοσήμων και ντοκουμέντων» που φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (κτίριο Παλαιού Ταχυδρομείου).

Μάλιστα δήλωσε πως «το ταξίδι στην Ιστορία, με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων της Οκτωβριανής Επανάστασης, μας εξοπλίζει με νέα δύναμη για να αντιμετωπίσουμε το ζοφερό παρόν της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και κυρίως να ατενίσουμε με ιστορική αισιοδοξία το σοσιαλιστικό μέλλον της ανθρωπότητας». Για να ξέρετε, η έκθεση, ομολογουμένως πρωτότυπη, θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Οκτωβρίου και οι ώρες επισκέψεων είναι 10 το πρωί με 2 το μεσημέρι και 5 το απόγευμα με 9 το βράδυ.
Το δείπνο

της ΑΧΕΠΑ

Η μεγαλύτερη διάρκεια του ραντεβού με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ (επρόκειτο να κρατήσει 30 αντί για 65 λεπτά) έβγαλε τον Αλέξη Τσίπρα εκτός προγράμματος στο δείπνο με την ΑΧΕΠΑ και το Ελληνο-Αμερικανικό Ινστιτούτο (ΑΗΙ). Ετσι, αφού έχασε το κοκτέιλ που προηγήθηκε του δείπνου, έφτασε τελικά στην αίθουσα με καθυστέρηση 20 λεπτών, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μπέτυ Μπαζιάνα, η οποία φορούσε ένα εντυπωσιακό κόκκινο φόρεμα και είχε τα μαλλιά της κότσο. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους που έδωσαν το «παρών» ήταν ο Χρήστος Παπουτσής και ο Θοδωρής Κυριακού, ενώ σε περίοπτη θέση βρέθηκε ο Τζον Κάλαμος, ο ελληνοαμερικανικός επιχειρηματίας που εξαγόρασε μέσω της EXIN την Εθνική Ασφαλιστική και ακολούθησε τον Τσίπρα από το Σικάγο. Παρακάθησε επίσης, το υπουργικό κλιμάκιο που συνοδεύει τον Πρωθυπουργό στις ΗΠΑ (Κοτζιάς, Καμμένος, Παππάς, Παπαδημητρίου).
Τα δίδακτρα

στα μεταπτυχιακά

Να εξεταστεί το ενδεχόμενο εισαγωγής διδάκτρων όπου αυτό δεν προβλέπεται στα μεταπτυχιακά προγράμματα των ΑΕΙ, προτείνουν οι αξιολογητές της Αρχής Πιστοποίησης της Ποιότητας στα ΑΕΙ (ΑΔΙΠ) που παρουσιάζει αύριο Πέμπτη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής τη φετινή έκθεσή της για την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, την οποία έχει δώσει όμως στη δημοσιότητα από τις 4 Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατο νόμο του υπουργείου Παιδείας τα δίδακτρα περιορίστηκαν δραστικά! Να θυμίσουμε επίσης ότι στην έκθεση με έμφαση υποδεικνύονται η προσφορά προγραμμάτων σπουδών και η παροχή υπηρεσιών στην αγγλική γλώσσα (43%), ενώ σε ένα μεγάλο ποσοστό οι αξιολογητές της ΑΔΙΠ επιμένουν στην περαιτέρω επιδίωξη της αριστείας στην έρευνα. Οι ελλείψεις διδακτικού προσωπικού και ο παρατεταμένος χρόνος αποφοίτησης στα ΑΕΙ κρίνονται αρνητικά, σε ποσοστό 57% και 52% αντίστοιχα.

Στο 100% των εκθέσεων κρίνεται επίσης ως αρνητικό στοιχείο για τη εύρυθμη λειτουργία των προγραμμάτων σπουδών των ΑΕΙ ο «υψηλός αριθμός εισακτέων φοιτητών». Οπως είναι γνωστό, η πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών των ΑΕΙ ώστε να αντιστοιχηθούν με τα υπόλοιπα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης του ευρωπαϊκού χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης είναι το επόμενο βήμα.
Η φιέστα

στις παραλίες

Η πρωινή… φιέστα της παράδοσης – παραλαβής ακτών, χθες, από τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή δεν έμεινε ασχολίαστη από την Πειραιώς, η οποία το προηγούμενο διάστημα του είχε επιτεθεί με σφοδρότητα καταλογίζοντάς του ευθύνες για την περιβαλλοντική καταστροφή στον Σαρωνικό.

Στη ΝΔ σχολίαζαν με ιδιαίτερα σκωπτικό τρόπο πως το ζήσαμε κι αυτό. «Ο υπουργός Ναυτιλίας να πραγματοποιεί μόνος του παράδοση – παραλαβή στις… παραλίες που υπέστησαν πρωτοφανή καταστροφή λόγω της δικής του ανικανότητας. Ευχόμαστε στον κ. Κουρουμπλή, αφού καθαρίσει τις παραλίες, να προλάβει να παραδώσει στους χειμερινούς κολυμβητές και τις θάλασσες, γιατί, ενόσω εκείνος κάνει φιέστες στις ακτές, το υπουργείο Υγείας εξακολουθεί να απαγορεύει το κολύμπι…».

Εστειλαν τις λίστες στην ΑΑΔΕ

Στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει αποστείλει το υπουργείο Οικονομικών λίστες με χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς φορολογουμένων για το 2016, στο πλαίσιο της εφαρμογής των συμφωνιών ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οπως δήλωσε στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, «η ΑΑΔΕ μπορεί και οφείλει να αξιοποιήσει αυτές τις πληροφορίες που θα αποκτήσει ώστε να εντοπίσει τους φοροφυγάδες και να τους υποχρεώσει να πληρώσουν τους φόρους που δεν πλήρωσαν, αλλά και να προσφέρει στη Δικαιοσύνη και τις περιπτώσεις που απαιτείται από τη νομοθεσία».

Νωρίτερα, η Παπανάτσιου είχε τονίσει ότι «οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται επενδύσεις μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εκτός χώρας φορολογικής κατοικίας τους. Το δικαίωμα αυτό γίνεται κατάχρηση από τους φορολογούμενους, οι οποίοι χρησιμοποιούν αυτό τον τρόπο για να κρύψουν εισοδήματα που δεν έχουν φορολογηθεί, ελπίζοντας ότι τα ποσά αυτά θα μείνουν έξω από τα ραντάρ των φορολογικών Αρχών», τονίζοντας ότι «πλέον δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει καμιά ανοχή απέναντι στη φοροδιαφυγή».