Ο αμερικανός πρόεδρος υποδέχθηκε τον έλληνα Πρωθυπουργό στην είσοδο του Οβάλ Γραφείου ένα λεπτό μετά τις 7 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας). Αφού πρώτα ο Τσίπρας υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών του Λευκού Οίκου, κατευθύνθηκαν στο προεδρικό γραφείο και πήραν θέση μπροστά στις κάμερες για την καθιερωμένη χειραψία. Μόλις έκλεισαν οι πόρτες ακολούθησε ολιγόλεπτη κατ’ ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια παρατέθηκε γεύμα σε διευρυμένη σύνθεση στην αίθουσα του αμερικανικού υπουργικού συμβουλίου πριν Τσίπρας – Τραμπ προβούν σε κοινές δηλώσεις από τον Κήπο των Ρόδων, σχεδόν μιάμιση ώρα μετά την άφιξη του Πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο.

Στη διευρυμένη σύνθεση συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά οι τέσσερις υπουργοί που συνοδεύουν τον Τσίπρα στην επίσκεψή του (Νίκος Κοτζιάς, Πάνος Καμμένος, Νίκος Παππάς, Δημήτρης Παπαδημητρίου), ο διευθυντής του διπλωματικού του γραφείου Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του Πρωθυπουργού Παναγιώτης Παυλόπουλος, ο έλληνας πρεσβευτής στις ΗΠΑ Θεοχάρης Λαλάκος, η διπλωμάτης στην Ουάσιγκτον Μαρία Θεοδώρου και οι σύμβουλοι του Τσίπρα Δανάη Μπαδογιάννη και Δημήτρης Καραμάνης.

Από την αμερικανική πλευρά στο δείπνο συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ –με τον οποίο συναντήθηκε προχθές ο Νίκος Κοτζιάς για να καθοριστεί η ατζέντα των επαφών Τσίπρα – Τραμπ -, ο σύμβουλος του αμερικανού προέδρου (και γαμπρός του) Μπερνάρ Κουσνέρ, ο σύμβουλος οικονομικών υποθέσεων Γκάρι Κον, η αναπληρώτρια σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Ντίνα Πάουελ, η σύμβουλος ευρωπαϊκών υποθέσεων Φιόνα Χιλ και ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ. Απούσης της Μελάνια Τραμπ, η Μπέτυ Μπαζιάνα δεν μετέβη στον Λευκό Οίκο. Αυτό θα γίνει, όμως, σήμερα το πρωί, κατά τη συνάντηση Τσίπρα – Πενς. Θα την υποδεχθεί η σύζυγος του αμερικανού αντιπροέδρου, Κάρεν.

ΕΠΑΦΕΣ. Αμέσως μετά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο ο Πρωθυπουργός είχε μπαράζ επαφών με επιχειρηματίες, γερουσιαστές και συντάκτες αμερικανικών μέσων ενημέρωσης τους οποίους υποδέχθηκε στο Blair House, την κατοικία που του έχει παραχωρηθεί από τον αμερικανό πρόεδρο κατά τη διαμονή του στην Ουάσιγκτον και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον Λευκό Οίκο. Σήμερα, μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο Πενς, θα έχει νέο κύκλο επαφών με επιχειρηματίες και η πενθήμερη επίσκεψή του στις ΗΠΑ θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του στο Brookings Institution, στο οποίο είχε μιλήσει ξανά το 2013 όταν επισκέφθηκε για πρώτη φορά τις ΗΠΑ ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το γεγονός αυτό επισημάνθηκε και στο δείπνο που παρέθεσαν προς τιμήν του Πρωθυπουργού οι ομογενειακές οργανώσεις στην Ουάσιγκτον, με τον Τσίπρα να εμφανίζεται ως ένας… άλλος Τσίπρας σε σχέση με εκείνον του 2013. Κάτι που δεν έμεινε ασχολίαστο από την ομήγυρη, ενώ η παρουσία του και μόνο στον Λευκό Οίκο και η δεύτερη συνάντησή του με αμερικανό πρόεδρο σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους αποτελεί –όπως έλεγαν στα «ΝΕΑ» άνθρωποι με τους οποίους συνομίλησε στην Ουάσιγκτον –«αξιοπρόσεκτο γεγονός για έναν αριστερό ηγέτη, ο οποίος έχει πλέον εγκαταλείψει τον ριζοσπαστικό του λόγο».

ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ… Κατά τους ίδιους, το γενικότερο αποτύπωμα που αφήνει η επίσκεψη Τσίπρα δεν χαρακτηρίζεται αρνητικό αντανακλώντας το γενικότερο κλίμα που υπάρχει για την Ελλάδα στις ΗΠΑ. Αρκεί, όπως τόνιζαν, να έχει συνέχεια από την ελληνική πλευρά και να γίνουν πράξη όλα όσα υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός στους υποψήφιους επενδυτές για σταθερό φορολογικό πλαίσιο και καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.