Ολα είναι έτοιμα. Το Πεκίνο έχει γεμίσει από μέρες πανό που γράφουν με κίτρινα γράμματα σε κόκκινο φόντο «Ας υποδεχθούμε ζεστά το 19ο Συνέδριο». Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια. Τα σουπερμάρκετ έχουν σταματήσει να πουλάνε μαχαίρια. Τα εστιατόρια που βρίσκονται κοντά στην Πλατεία Τιενανμέν έχουν αναγκαστεί να κατεβάσουν προσωρινά ρολά, αφού δεν έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν γκάζι στις κουζίνες. Η πλατφόρμα Airbnb έχει αναστείλει τη μίσθωση καταλυμάτων σε μία ακτίνα είκοσι χιλιομέτρων γύρω από την Τιενανμέν. Εκατοντάδες εκδηλώσεις στην πόλη ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν. Και από χθες, οι βασικές χαλυβουργίες της Χεμπέι, της επαρχίας που περιβάλλει το Πεκίνο, ανέστειλαν την παραγωγή τους: όπως εξήγησε ο γραμματέας του κόμματος στην κινεζική πρωτεύουσα Κάι Τσι έπρεπε να «διασφαλιστεί η ποιότητα του αέρα και να κερδηθεί η μάχη του γαλανού ουρανού». Το 19ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, το πρώτο με προεδρεύοντα τον Σι Τσινπίνγκ, μπορεί να ξεκινήσει. Κάποιοι το προαναγγέλλουν ως τη «στέψη του αυτοκράτορα Σι», την «αποθέωση της ισχυροποίησής του». Θα είναι όμως για τον κινέζο πρόεδρο και ένα τεστ –που θα αποκαλύψει, όπως επισημαίνει ο «Economist», αν είναι ένας ηγέτης που σπάει ή τηρεί τους κανόνες.
Το ΚΚΚ πραγματοποιεί συνέδρια εδώ και δεκαετίες. Το πρώτο διεξήχθη τη χρονιά της ίδρυσής του, το 1921. Η πρακτική της σύγκλισης της Εθνικής Συνέλευσης κάθε πέντε χρόνια, ωστόσο, χρονολογείται στη δεκαετία του 1980, και τις προσπάθειες του Ντενγκ Σιαοπίνγκ να εισαγάγει μία αίσθηση τάξης και προβλεψιμότητας έπειτα από το χάος της Πολιτιστικής Επανάστασης. Ο Ντενγκ επέβαλε και κάποιους άλλους κανόνες, που έκτοτε λίγο πολύ τηρούνται. Οτι ο ηγέτης πρέπει να αποσύρεται έπειτα από δύο θητείες, για παράδειγμα, και να διορίζει τον διάδοχό του με την ολοκλήρωση της πρώτης –που σημαίνει, στην περίπτωση του Σι, τώρα. Οτι πρέπει να υπάρχουν καθορισμένες ηλικίες συνταξιοδότησης για τους ανώτερους ηγέτες –τα 68 έτη, για τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Οτι τα στελέχη του κόμματος πρέπει να ανεβαίνουν στην ιεραρχία βήμα-βήμα και όχι με άλματα. Και ότι στο τέλος της θητείας του, ο ηγέτης πρέπει να απολαμβάνει μια μορφή ιδεολογικής οσιοποίησης: η ιδεολογία που συνδέεται μαζί του να εγγράφεται στο σύνταγμα του κόμματος.
Οπως όλα τα συνέδρια του ΚΚΚ, έτσι και αυτό που ξεκινάει σήμερα και θα ολοκληρωθεί σε μία εβδομάδα στο Μέγαρο του Λαού, στην Πλατεία Τιενανμέν, με τη συμμετοχή 2.287 αντιπροσώπων από ολόκληρη την Κίνα, θα αναθεωρήσει το σύνταγμα του κόμματος και θα εκλέξει μία νέα πολιτική ελίτ -τα περίπου 370 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Ο κινέζος πρόεδρος θα επανεκλεγεί φυσικά για μία δεύτερη πενταετή θητεία. Αυτό το συνέδριο έχει όμως κάτι το ασυνήθιστο, λόγω του ιδιαίτερα υψηλού αριθμού ατόμων που θα συνταξιοδοτηθούν ή, μετά τη σύλληψή τους θα αντικατασταθούν. Από το 2012 μέχρι σήμερα, ο Σι έχει ήδη συγκεντρώσει στα χέρια του σαφώς περισσότερες εξουσίες από τους δύο προκατόχους του, επεκτείνοντας τα προνόμιά του και εξουδετερώνοντας πολλούς εχθρούς και εν δυνάμει αντιπάλους μέσω μίας πρωτοφανούς εκστρατείας κατά της διαφθοράς. Εχει ήδη αντικαταστήσει τους κομματικούς ηγέτες και τους κυβερνήτες στις 30 από τις 31 επαρχίες της Κίνας, καθώς και το μεγαλύτερο κομμάτι της ηγεσίας του στρατού και περίπου τους μισούς υπουργούς του. Η αντικατάσταση σχεδόν των τριών τετάρτων της Κεντρικής Επιτροπής θα επιστεγάσει την κυριαρχία του στο κόμμα. Το συνέδριο θα αποκαλύψει όμως και τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ο Σι την ισχύ αυτή.
Αν αντικαταστήσει τον πρωθυπουργό του Λι Κετσιάνγκ με τον επικεφαλής της μάχης εναντίον της διαφθοράς Ουάνγκ Τσισάν θα δείξει μία βούληση να σπάσει τους κανόνες: όλοι οι πρόσφατοι πρωθυπουργοί έχουν υπηρετήσει δύο θητείες, ο Λι ολοκληρώνει τώρα την πρώτη, και επιπλέον, ο Ουάνγκ είναι 69 χρόνων, πέραν του καθορισμένου ορίου συνταξιοδότησης. Αν ο Σι προωθήσει στην επταμελή Μόνιμη Επιτροπή του Πολίτμπιρο (την επιτροπή με τη μεγαλύτερη αίγλη) τον 57χρονο Τσεν Μιν-αρ και κανέναν άλλον από την επονομαζόμενη έκτη γενιά (τους γεννημένους τη δεκαετία του 1960), θα υποδηλώσει αφενός πως τον προετοιμάζει για διάδοχό του, αφετέρου πως σκοπεύει να αγνοήσει τον κανόνα περί αργής και σταδιακής ανόδου στην ιεραρχία: η άνοδος του Τσεν, ο οποίος διατέλεσε υπεύθυνος προπαγάνδας στην ανατολική επαρχία Τσεντσιάνγκ τα πέντε χρόνια που ο Σι ήταν επικεφαλής του κόμματος εκεί, για να γίνει κυβερνήτης της επαρχίας Γκουϊτζόου το 2013 και επικεφαλής της μεγαπόλης Τσονγκτσίνγκ το περασμένο καλοκαίρι, περιγράφεται ως μετεωρική. Αν όμως ο Σι προωθήσει στη Μόνιμη Επιτροπή δύο ηγέτες της «έκτης γενιάς», θα δείξει πως δεν θέλει να υποδείξει ακόμα τον διάδοχό του. Και αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να σημαίνει πως ο κινέζος πρόεδρος σκέπτεται να παραμείνει στο πόστο του και μετά το τέλος της δεύτερης θητείας του, το 2022. Οπως επισημαίνει η γαλλική «Les Echos», φήμες προσδίδουν εδώ και καιρό στον Σι μία διάθεση “πουτινοποίησης».