Το είπε ακόμη και ο πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ, αφού χαρακτήρισε τη δημοσιογράφο Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία τη «μεγαλύτερη αντίπαλο» με την οποία είχε έρθει αντιμέτωπος στην πολιτική του καριέρα. «Είναι αδιανόητο σε μια χώρα σαν τη Μάλτα να πεθαίνεις για τη δουλειά σου, να πεθαίνει η Καρουάνα Γκαλιζία για αυτά που έγραψε και αυτά που είπε». Κι όμως. Στη Μάλτα δεν σοκαρίστηκε κανείς. Δεν κυμάτισαν οι σημαίες μεσίστιες ούτε κατέβηκε πολύς κόσμος στους δρόμους –ο απεσταλμένος της «Corriere della Sera» υπολόγισε σε καμιά διακοσαριά τους Μαλτέζους που συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία της Ντάφνι. Αλλά εθνικό πένθος δεν κηρύχθηκε, δεν κρατήθηκε καν ενός λεπτού σιγή για τον θάνατό της.

Ο ίδιος πρωθυπουργός που δεν έκανε τίποτε για να θρηνήσει η χώρα του αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα και τη φίμωση της δημοσιογραφικής έρευνας υπόσχεται τώρα ότι οι δολοφόνοι θα βρεθούν και θα παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη. Μοιάζει πάντως ανέξοδη δέσμευση εάν λάβει υπόψη του κανείς ότι επιχείρησε να μετατοπίσει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Εθνικιστικό Κόμμα, λέγοντας ότι υπήρξε στόχος των τελευταίων αποκαλύψεων της δημοσιογράφου. Στο μεταξύ διαβεβαιώνει ότι για τη «μεγαλύτερη αντίπαλό» του από τότε που ο ίδιος ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης» ζήτησε τη συνδρομή του FBI και μυστικών υπηρεσιών άλλων χωρών προκειμένου να εντοπιστούν οι δολοφόνοι της.

Η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, μια δημοσιογράφος που έχει χαρακτηριστεί «ένα Wikileaks από μόνη της», έχασε τη ζωή της από την έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της την περασμένη Δευτέρα. Πρόσφατα είχε χρησιμοποιήσει το μπλογκ της, το οποίο έχει μεγάλη επισκεψιμότητα, για να καταγγείλει για διαφθορά τον στενό κύκλο του Μουσκάτ, με πολλές από τις καταγγελίες να βασίζονται στις διαρροές των Panama Papers. «Το ευκολότερο πράγμα για μένα θα ήταν να φωτογραφήσω την αντιπολίτευση, ο ηγέτης της οποίας ήταν ο στόχος των τελευταίων καταγγελιών της Ντάφνι» έγραψε στον ιταλικό Τύπο ενώ εναντίον του αρχηγού της αντιπολίτευσης Αντριαν Ντελία καταφέρθηκε και με συνέντευξή του υπενθυμίζοντας ότι η δημοσιογράφος τον είχε κατηγορήσει για «ξέπλυμα χρήματος, συμμετοχή σε κύκλωμα πορνείας και άλλα» και ότι είχε γράψει πως τον τελευταίο μήνα δεχόταν απειλές κατά της ζωής της «από πρόσωπα στην αντιπολίτευση».

Και κάπως έτσι μια κατά τα φαινόμενα πολιτική δολοφονία εξελίχθηκε σε μια στείρα πολιτική αντιπαράθεση. Γιατί ο Ντελία με τη σειρά του κάλεσε τον Μουσκάτ να παραιτηθεί κατηγορώντας τον ότι απέτυχε προσωπικά να προστατεύσει τη ζωή της Ντάφνι. Κι εκείνος έδωσε ακόμη μια συνέντευξη, στην τηλεόραση της Μάλτας αυτή τη φορά, για να πει ότι δεν μπορεί να επιβάλει αστυνομική προστασία σε κάποιον που δεν το επιθυμεί. Για την κηδεία της δεν μπορεί να ξέρει κανείς τι επιθυμούσε. Οπως παρατήρησε και πάλι ο ιταλός απεσταλμένος, πάντως, δεν υπήρχαν ούτε λουλούδια, ούτε στεφάνια, ούτε και κεριά.

Η κραυγή του γιου

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο, πολεμάμε εναντίον αυτού του μαφιόζικου κράτους και του οργανωμένου εγκλήματος που πλέον δεν ξεχωρίζουν μεταξύ τους» δήλωσε ο Μάθιου, ο μεγαλύτερος από τα τρία παιδιά της Ντάφνι, δημοσιογράφος ο ίδιος που τη βοηθούσε στις έρευνές της.

Υποψίες και για την ιταλική Μαφία

Εμφανώς πιο σοκαρισμένη εμφανίστηκε η διεθνής κοινότητα για τη δολοφονία της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια. «Ηταν μια άνανδρη επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε μια ταλαντούχα και γενναία δημοσιογράφο, η οποία αφιέρωσε την καριέρα της στο να ρίχνει φως στη διαφθορά», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ για να προστεθούν και οι ΗΠΑ στις χώρες που καταδίκασαν την επίθεση. Προχθές έφτασαν στο νησί ολλανδοί εμπειρογνώμονες για να βοηθήσουν στις έρευνες προκειμένου να αποκαλυφθεί ποιος κρύβεται πίσω από το στυγερό έγκλημα. Ο γιος της Ντάφνι έδειξε τον πρωθυπουργό, άλλοι στρέφουν τις υποψίες τους στην ιταλική Μαφία.