Το καμπανάκι του κινδύνου για πιθανή διόρθωση των τιμών των μετοχών σε παγκόσμιο επίπεδο κρούουν πολλοί οικονομολόγοι και αναλυτές στην επέτειο των τριάντα χρόνων από το κραχ της Γουόλ Στριτ, που έμεινε γνωστό ως η Μαύρη Δευτέρα των αγορών.
ΤΟ ΠΑΖΛ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ. Η συνεχής άνοδος επί σειρά αρκετών ετών χωρίς σοβαρή διόρθωση και η αβεβαιότητα που υπάρχει ειδικά στις ΗΠΑ για τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα και για τη δημοσιονομική πολιτική που θα αποφασίσει ο Λευκός Οίκος σε συνδυασμό με τους γεωπολιτικούς κινδύνους σε διάφορα μέρη του κόσμου δημιουργούν νευρικότητα σε μερίδα της αγοράς για το ενδεχόμενο εκδήλωσης μιας νέας, έντονα πτωτικής τάσης. Αλλοι παράγοντες πάντως σε δηλώσεις τους σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία είναι πιο καθησυχαστικοί αναφέροντας ότι από το 1987 μέχρι τώρα έχουν ληφθεί πολλά μέτρα προστασία της αγοράς, περιλαμβανομένων και ειδικών ηλεκτρονικών συστημάτων που σταματούν τις μεγάλες πτώσεις ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος να εκτιμηθεί η κατάσταση.
Οπως ανέφερε ο ίδιος στο «Πολίτικο», εάν κλείσει η συμφωνία για τη μείωση της φορολογίας οι κεφαλαιαγορές θα κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα. Εάν όμως δεν προχωρήσουν τα σχέδια αυτά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα δούμε να χάνεται σημαντικό μέρος από τα κέρδη που έχουν καταγραφεί, πρόσθεσε.
Αρα, αναρωτιούνται οι συντάκτες του Reuters, μπορεί να ξανασυμβεί μια Μαύρη Δευτέρα όπως εκείνη της 19ης Οκτωβρίου του 1987, όταν ο Ντάου Τζόουνς υποχώρησε κατά 22,6%; Η σύγχρονη τεχνολογία συναλλαγών, οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των χρηματιστηρίων και ο τρόπος με τον οποίο γίνεται πλέον η διαχείριση των επενδυτικών κεφαλαίων καθιστούν μάλλον απίθανη μια επανάληψη της Μαύρης Δευτέρας, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, συμπληρώνοντας πάντως ότι ορισμένοι πιο συντηρητικοί επενδυτές αρνούνται να αποκλείσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.