Παραδόθηκαν, καθαρές, στο κοινό οι δύο παραλίες της Πειραϊκής, που είχαν πληγεί από τη διαρροή καυσίμου μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» στον Σαρωνικό, χωρίς ωστόσο να επιτρέπεται ακόμα η κολύμβηση, καθώς αναμένονται οι μετρήσεις από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και σχετική απόφαση του υπουργείου Υγείας.
Πρόκειται για τις παραλίες Φρεαττύδα και Όρμο της Αφροδίτης, εκεί όπου σήμερα, παρουσία του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριου Σαντορινιού, του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, του γγ Ναυτιλίας Διονύση Χαράλαμπου Καλαματιανού και του γγ Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστου Λαμπρίδη και στελεχών του Λιμενικού Σώματος, πραγματοποιήθηκε η διαδικασία παράδοσης των ακτών.
Στη συνέχεια μετέβησαν όλοι μαζί στο δημαρχείο Πειραιά, εκεί όπου υπεγράφη Πρωτόκολλο Επιθεώρησης Ολοκλήρωσης Καθαρισμού και Παράδοσης των Ακτών.
«Έχει γίνει μια σημαντική δουλειά αντιρρύπανσης» ανέφερε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ενώ επεσήμανε ότι ο Πειραιάς στο σύνολό του ήταν η πρώτη περιοχή όπου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες, σε λιγότερο από ένα μήνα (8 Οκτωβρίου).
«Σήμερα αυτό που παραδίδεται είναι το κομμάτι της παραλίας. Η κολύμβηση θα επιτραπεί ή όχι, με απόφαση του υπουργείου Υγείας και αυτή θα στηριχθεί στις νέες μετρήσεις που θα έχουμε από το ΕΛΚΕΘΕ. Πιστεύω ότι σύντομα θα γίνει και αυτό ώστε να ολοκληρωθεί συνολικά ο κύκλος αυτού του άτυχου συμβάντος που ταλαιπώρησε τον Πειραιά και τους υπόλοιπους δήμους, το τελευταίο χρονικό διάστημα», τόνισε ο υφυπουργός.
Σε σχετική ερώτηση για τις αποζημιώσεις όσων έχουν πληγεί μετά το συμβάν, ο κ. Σαντορινιός τόνισε ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα γίνεται γραφείο του IOPC Funds (Διεθνούς Ταμείου Αποζημιώσεων), το οποίο θα δέχεται τις αιτήσεις αποζημιώσεων για όσους έχουν πληγεί και το αποδεικνύουν με οικονομικά στοιχεία, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία. «Αυτό» διευκρίνισε ο υφυπουργός «σημαίνει ότι δεν θα πηγαίνει κάποιος στα δικαστήρια για μακρόχρονες διαδικασίες, αλλά ούτε θα χρειάζεται να πηγαίνει στο Λονδίνο για να αποζημιωθεί. Και οι μικροί, δηλαδή και οι μικρομεσαίοι, θα μπορέσουν να καταθέσουν εδώ στον Πειραιά την αίτησή τους για αποζημίωση».
«Βλέπουμε πράγματι ότι στις περιοχές που επισκεφθήκαμε δεν υπάρχει ρύπανση και προφανώς η δουλειά που έγινε έχει θετικά αποτελέσματα» δήλωσε, από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.«Θα περιμένουμε» προσέθεσε «στις επόμενες εβδομάδες, και τις μετρήσεις των επιστημονικών οργάνων για τα νερά που είναι το πιο κρίσιμο», γιατί όπως τόνισε «το να έχεις παραλίες χωρίς να μπορείς να κολυμπήσεις νομίζω είναι μισή δουλειά».
Ο κ. Μώραλης ευχήθηκε την άμεση άρση της απαγόρευση της κολύμβησης, ώστε να επανέλθει η πόλη στην πρότερη κατάσταση, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Πρωτόκολλο Επιθεώρησης Ολοκλήρωσης Καθαρισμού και Παράδοσης των Ακτών, εξηγώντας πως υπάρχει η δυνατότητα εάν επαναπροκύψει το οποιοδήποτε πρόβλημα στις παραλίες αυτές, με ευθύνη της αντιρρυπαντικής εταιρείας, εκείνη να επανέλθει και να καθαρίσει αυτά τα οποία πιθανόν να εμφανιστούν.
Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες καθαρισμού των ακτών και στις άλλες περιοχές, ενώ οι εργασίες συνεχίζονται εντατικά στα σημεία όπου το πρόβλημα παραμένει.