Ολόκληρη την περασμένη εβδομάδα, καθώς ταξίδευα από το Σικάγο όπου παρακολούθησα σειρά ουσιαστικών συζητήσεων με νομοθέτες, επιχειρηματίες και εκπροσώπους της ομογένειας, και στην Ουάσιγκτον, όπου οι ηγέτες μας είχαν αρκετές συζητήσεις, αντιλήφθηκα καλύτερα τη βαθιά εκτίμηση και τον σεβασμό μεταξύ Αμερικανών και Ελλήνων.
Η διμερής μας σχέση βασίζεται σε βαθιά και αμοιβαία εκτίμηση, κοινές δημοκρατικές αξίες και τα μακροπρόθεσμα στρατηγικά μας συμφέροντα. Από την επίσκεψή μας στην απίστευτη θερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας 1871 στο Σικάγο όπου συναντήσαμε πρόσωπο με πρόσωπο την αμερικανική τεχνολογία, επιχειρηματικότητα και καινοτομία μέχρι το καθαρό φθινοπωρινό περιβάλλον στο Rose Garden όπου ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα επανέρχεται, η επίσκεψη ήταν μια μεγάλη επιτυχία.
Πρώτον, ο Πρόεδρος Τραμπ έστειλε ισχυρό μήνυμα για τη συνεχιζόμενη αμερικανική στήριξη στην Ελλάδα δεσμευόμενος ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό της καθώς ανακάμπτει από οκτώ χρόνια οικονομικής κρίσης. Είπε κατηγορηματικά ότι «επιβεβαίωσα πλήρως την υποστήριξή μας σε ένα υπεύθυνο σχέδιο ανακούφισης χρέους» και οι δύο ηγέτες δημιούργησαν ομάδα εργασίας για τις επενδύσεις υπό τον αμερικανό υπουργό Εμπορίου και τον έλληνα υπουργό Οικονομίας. Εξετάζουμε επίσης τον ρόλο μας ως τιμώμενης χώρας στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης το 2018 ως σταθερό σύμβολο της οικονομικής μας υποστήριξης, και οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στη σημασία της για την προώθηση της οικονομικής μας σχέσης. Είναι η μεγαλύτερη εμπορική και επενδυτική έκθεση στα Βαλκάνια και φιλοξενείται στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη με ιστορία ως σταυροδρόμι πολιτισμών στον στρατηγικό ελληνικό Βορρά. Στις δηλώσεις του στη συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος Τραμπ αναγνώρισε τη ΔΕΘ ως ευκαιρία για τις ΗΠΑ να παρουσιάσουν τεχνολογία, επιχειρήσεις και καινοτομία και προσβλέπει στην αποστολή αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου.
Δεύτερον, δεσμευθήκαμε στην αναβάθμιση της αμυντικής μας σχέσης. Η Ελλάδα εξακολουθεί να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της έναντι του ΝΑΤΟ και να έχει ηγετική θέση στην περιοχή. Οπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Τραμπ, συμφωνήσαμε σε έναν τρόπο εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του στόλου των F-16 της Ελλάδας στα επόμενα δέκα χρόνια που εξυπηρετεί τα αμοιβαία συμφέροντά μας: όχι μόνο να διατηρούμε τον στόλο της Ελλάδας σε ετοιμότητα για την προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας, αλλά και με θετικό αντίκτυπο στις οικονομίες μας. Συμφωνήσαμε επίσης για τη ζωτική σημασία της προώθησης των κοινών περιφερειακών αμυντικών στρατηγικών μας που εξυπηρετούνται από τις αμοιβαία υποστηρικτικές αεροπορικές και ναυτικές εγκαταστάσεις της Σούδας. Φέτος θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τις δεξιότητές μας μαζί στη σπουδαία πολυεθνική ελληνική άσκηση «Ηνίοχος», η οποία φέρνει κοντά πολλά κράτη από το ΝΑΤΟ, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Επιπρόσθετα, το προσωπικό από την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ θα συνεχίσει να εργάζεται στην Ελλάδα σε συνδυασμένες ασκήσεις και εκπαιδευτικές δράσεις στο Maritime Interdiction Operational Training Center και το Missile Firing Installation Center του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στην Κρήτη.
Τρίτον, επαναβεβαιώσαμε στο ανώτατο επίπεδο το όραμα για την εταιρική μας σχέση. Το όραμα αυτό περιλαμβάνει την Ελλάδα ως ενεργειακό κόμβο, επιτρέποντας εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από διαφορετικές πηγές στην περιοχή. Ο Πρόεδρος Τραμπ εξέφρασε την εκτίμησή του για τη συμβολή της Ελλάδας στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξής της στον αγωγό Trans-Adriatic Pipeline και τη διασύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας, καθώς και την ανάπτυξη εγκαταστάσεων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να εισάγει ΥΦΑ στην Ευρώπη από νέους προμηθευτές, περιλαμβανομένων και των ΗΠΑ. Σε αυτό το όραμα η Ελλάδα ως περιφερειακός ηγέτης συνεχίζει να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ για την υποστήριξη της ευρωατλαντικής πορείας των Βαλκανίων και της Τουρκίας. Σε ανώτατο επίπεδο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της και καλωσόρισε μια ισχυρή Ελλάδα που συμμετέχει στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα καθώς αντιμετωπίζει τρέχουσες προκλήσεις όπως η μεταναστευτική κρίση, καθώς και μακροχρόνιες όπως η δημιουργία διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο. Ο Πρόεδρος επιβεβαίωσε επίσης τη μεγάλη του εμπιστοσύνη στην Ελλάδα ως έθνους και αξιόπιστου συμμάχου στο μέλλον. Η συζήτηση που είχε η ελληνική κυβέρνηση με τον αντιπρόεδρο στις 18 Οκτωβρίου επαναβεβαίωσε αυτό το ισχυρό μήνυμα υποστήριξης και το όραμα για τη μελλοντική μας, ενισχυμένη εταιρική σχέση.
Ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελληνική Δημοκρατία έχω την τιμή και την ευκαιρία να συνεχίσω τις σημαντικές συζητήσεις που ξεκίνησαν στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα για να ενισχύσουμε την ήδη ισχυρή εταιρική σχέση μας. Προσβλέπω στη ΔΕΘ του 2018 και τις πολλές ευκαιρίες που προσφέρει στην οικονομική μας εταιρική σχέση. Προσβλέπω στο να βρω τρόπους να καταστήσω την Ελλάδα ισχυρότερη στον ρόλο της ως πυλώνα περιφερειακής σταθερότητας και την εξεύρεση τρόπων επέκτασης της συνεργασίας μας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας που θα συμβάλουν ώστε η περιοχή αυτή να γίνει ασφαλέστερη και ειρηνική. Ανυπομονώ να συνεχίσω να συνεργάζομαι με την Ελλάδα, έναν από τους πλέον σταθερούς και αξιόπιστους συμμάχους μας.

Ο Τζέφρι Ρ. Πάιατ είναι πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Αθήνα