Το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει, γευματίζοντας, με μια ομάδα κοινοτικών επιτρόπων που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και να συναντήσει κορυφαίους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως τον πρόεδρό της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ρόλο-κλειδί σε αυτή την επιχείρηση για να έρθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιο κοντά με το «σύστημα» των Βρυξελλών και να υπάρξει μια σταθερή, ειλικρινής και σε βάθος επικοινωνία είχε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο κοινοτικός επίτροπος με αρκετά αναβαθμισμένο ρόλο στις Βρυξέλλες, λόγω και του διευρυμένου χαρτοφυλακίου που έχει και στο οποίο εντάσσεται και το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό, διαθέτει σημαντικά ερείσματα και πλέον έχει ενδυναμώσει αρκετά το προφίλ του στους ευρωπαϊκούς κύκλους. Η σχέση Αβραμόπουλου – Μητσοτάκη θεωρείται άριστη από τους μυημένους επί των παρασκηνίων της Κεντροδεξιάς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο μετριοπαθής κοινοτικός επίτροπος έχει αποφασίσει να ασχοληθεί ενεργά με την εσωτερική πολιτική σκηνή.

ΑΡΙΣΤΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ. Πριν από λίγες ημέρες ο Δημήτρης Αβραμόπουλος βρέθηκε στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο επίσης διατηρεί άριστη σχέση και τον έχει βοηθήσει αρκετά στις Βρυξέλλες, μη δίνοντας καμία σημασία πλέον στο γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου αθέτησε την υπόσχεσή του και κυριολεκτικά στο παρά ένα πρότεινε τον Προκόπη Παυλόπουλο για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Είχε όμως την ευκαιρία, εκτός από τον Πρωθυπουργό και τον Προκόπη Παυλόπουλο, να συναντηθεί και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο συζήτησε την κατάσταση στο Προσφυγικό/Μεταναστευτικό, αλλά και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Μετά τη συνάντησή του με τον Μητσοτάκη, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι ο ίδιος επί της ουσίας «έκλεισε» τις συναντήσεις με τους κοινοτικούς επιτρόπους και τους ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, άρχισαν και κυκλοφορούν από συγκεκριμένους κύκλους σενάρια περί μελλοντικής επιστροφής του Αβραμόπουλου στην Ελλάδα.
Η συζήτηση αυτή όπως και τα συγκεκριμένα σενάρια δεν υιοθετούνται από τον κοινοτικό επίτροπο, ο οποίος, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν «ΤΑ ΝΕΑ», δεν έχει καμία διάθεση να επιστρέψει στην Ελλάδα πριν από τη λήξη της θητείας του. Ως εκ τούτου, τα σενάρια περί ενεργού ανάμειξής του στις προσεχείς εκλογές με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ και μάλιστα στο Επικρατείας δεν ευσταθούν και ακυρώνονται και από τον ίδιο.
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΛΗΜΜΑ. «Πάντα ολοκληρώνω τη θητεία μου και την αποστολή μου. Το ίδιο θα κάνω και ως ευρωπαίος επίτροπος» απαντά σε συνομιλητές του οι οποίοι του θέτουν το ερώτημα. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει ξεκάθαρη άποψη για την πολιτική και πώς αυτή ασκείται στην Ελλάδα σήμερα εν μέσω Μνημονίου και δεν έχει δίλημμα «Βρυξέλλες ή επιστροφή στην Ελλάδα και στο Κοινοβούλιο».
Αρκετά ξεκάθαρος ως προς τη μελλοντική του στρατηγική, επιμένει ότι είχε την τιμή να του εμπιστευθεί η Ευρώπη τη διαχείριση δύο θεμάτων που έχουν εξελιχθεί στις σημαντικότερες προκλήσεις της εποχής μας. Και παράλληλα υπογραμμίζει σε σταθερούς συνομιλητές του ότι η ευθύνη που έχει αναλάβει είναι σημαντική τόσο για την Ευρώπη όσο και για τη χώρα μας. «Τα όσα λέγονται και γράφονται δεν με αφορούν. Η σκέψη και η καρδιά μου είναι προφανές ότι είναι πάντα στην Ελλάδα, αλλά μένω Βρυξέλλες» τονίζει.
Η συγκεκριμένη απάντηση που μεταδίδεται μέσω των «ΝΕΩΝ» έχει ξεχωριστή σημασία στην παρούσα χρονική περίοδο, κατά την οποία έχει αναζωπυρωθεί στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ευρύτερα στον χώρο της Κεντροδεξιάς η συζήτηση για τον ρόλο που δύναται να διαδραματίσει μελλοντικά ο Αβραμόπουλος.
Ο κοινοτικός επίτροπος με ανεβασμένες τις πολιτικές του μετοχές στην ΕΕ επιμένει σε όλους τους τόνους, όπως το έκανε πάντα, ότι πρέπει να υπάρχει πεδίο συναίνεσης σε μια σειρά από ζητήματα και ειδικά σε όσα δεν χωρούν κομματικές διαφορές, όπως π.χ. είναι τα εθνικά θέματα, αλλά πάντα θέτει την προϋπόθεση της εθνικής συνεννόησης για τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής.

Το κλίμα που εισπράττει στις Βρυξέλλες, στις επαφές που έχει, και το μεταφέρει και στην Αθήνα μέσω των συνομιλιών του είναι ότι οι ευρωπαίοι πιστωτές αναγνωρίζουν τις θυσίες τού ελληνικού λαού και θεωρεί πως αυτές ανταμείβονται, ενώ δεν παραλείπει να αναφέρει πως είναι κρίσιμο το στοιχείο της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ. Ο ίδιος το επόμενο διάστημα θα συνεχίσει να κινείται, όπως υπογραμμίζει σε πολιτικούς του φίλους, αποκλειστικά με εθνικό και υπερκομματικό προφίλ. Και επιμένει ότι η παραμονή του στις Βρυξέλλες και στα κέντρα λήψης αποφάσεων της ΕΕ είναι πιο απαραίτητη και χρήσιμη για την πατρίδα σε αυτά τα δύσκολα χρόνια. Δεν εμπλέκεται στα εσωκομματικά ζητήματα της Κεντροδεξιάς, όπως δεν το είχε πράξει και στις εκλογές για την ηγεσία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει άποψη για το μέλλον της παράταξης την επόμενη περίοδο και στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως φαίνεται ξεκάθαρα και από το πρόσφατο ταξίδι του προέδρου της ΝΔ στις Βρυξέλλες.
Παρά το κλίμα που διαμορφώνουν διάφοροι παράγοντες και από τον χώρο της Κεντροδεξιάς, που επιμένουν στη μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση και στην εκτός ορίων πολεμική, ο ίδιος συμβουλεύει ότι σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη χώρα η εθνική συναίνεση είναι αναγκαία όσο ποτέ, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι το κάθε κόμμα θα υποστείλει και τη σημαία της αντιπολίτευσης και της κριτικής. Απλά ξορκίζει τον κοινωνικό και πολιτικό διχασμό.