Μπορεί να λένε ό,τι θέλουν οι κυβερνητικοί (και ποιος τους πιστεύει!) για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Brookings Institution, αλλά ο άνθρωπός μου που ήταν εκεί δεν κατέγραψε ούτε μία ούτε δύο μόνο δύσκολες καταστάσεις…
Μια ιδιαίτερα αμήχανη στιγμή έζησε ο Πρωθυπουργός, όταν ο συντονιστής –άψογα ενημερωμένος για όλες τις εξελίξεις στην Ελλάδα –τού θύμισε την προηγούμενη επίσκεψή του στον ίδιο χώρο το 2013. «Μας έλεγες τότε ”όχι στα Μνημόνια” μαζί με τον Βαρουφάκη και ότι θα πας κόντρα στην Ευρώπη γιατί είσαι αριστερός επαναστάτης. Ποιος είσαι, Αλέξη Τσίπρα;», είπε ο Ντέιβιντ Ουέσελ, διευθυντής του οικονομικού ινστιτούτου Hutchins αιφνιδιάζοντας αρχικά τον Τσίπρα.
Η δεύτερη φορά που αιφνιδιάστηκε ήταν όταν στις ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από το κοινό ρωτήθηκε για τη γνωστή υπόθεση της δίωξης του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου. «Δεν μου επιτρέπεται να σχολιάζω αποφάσεις της Δικαιοσύνης», είπε ο Πρωθυπουργός, μολονότι στο παρελθόν τόσο ο ίδιος όσο και υπουργικά στελέχη έχουν δηλώσει πως έχουν δικαίωμα να κάνουν κριτική στις δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες διαφωνούν, αν και είναι υποχρεωμένοι να τις σέβονται.
Ο ίδιος, ωστόσο, φαίνεται να πιστεύει μετά τη συνάντηση πως υπάρχει καλή χημεία με τον αμερικανό πρόεδρο, την οποία σκοπεύει να εκμεταλλευτεί προς όφελος της χώρας. Αυτό εξομολογήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνομιλητές του, επιχειρώντας να αποτιμήσει τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο.
Οι ίδιοι συνομιλητές του Πρωθυπουργού λένε πως ο Ντόναλντ Τραμπ διαθέτει ένα ξεχωριστό επικοινωνιακό χάρισμα που εκτιμά ο Τσίπρας, αλλά αυτό ουδόλως σημαίνει πως ταυτίζεται πολιτικά μαζί του. Διαθέτει επίσης χιούμορ, με το οποίο φέρεται να δοκίμασε πολλές φορές τον Πρωθυπουργό, αλλά πήρε ανάλογες απαντήσεις.
Ενδεικτικός είναι ο εξής διάλογος: «Ησουν εναντίον μου πριν από τις εκλογές;», τον ρώτησε αρχικά ο αμερικανός πρόεδρος. Για να λάβει την απάντηση: «Φυσικά και ήμουν». Ο Τραμπ δεν έδειξε να παρεξηγείται και είπε στον Πρωθυπουργό πως αυτό συνέβη και με άλλους ηγέτες, οι οποίοι όμως άλλαξαν γνώμη όταν τον γνώρισαν από κοντά και κατάλαβαν ότι μπορεί να εργαστεί για να λύσει προβλήματα.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ρώτησε επίσης τον Τσίπρα εάν εξακολουθεί να έχει απέναντί του τους δημοσιογράφους και, όταν εκείνος τού έγνεψε θετικά, τον συμβούλευσε να μην πτοείται. «Να, εγώ χρησιμοποιώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που έχουν μεγαλύτερη απήχηση», του είπε. Κι αν δεν ξέρει ο Πρωθυπουργός από facebook και twitter, μπορεί να ρωτήσει τον Πάνο Καμμένο για να τον καθοδηγήσει σχετικά. Αρκεί να μην του παίρνουν το κινητό οι γιοι του…