«Ξέρουν οι αμερικανοί βουλευτές τι θα γίνει με τα F-16 και εμείς, οι έλληνες βουλευτές, δεν γνωρίζουμε ακόμα τίποτα». Η αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη φανερώνει τις διαθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σκληρές αερομαχίες με την κυβέρνηση στο θέμα της αναβάθμισης των πολεμικών αεροσκαφών. Σφοδρές όμως ήταν και χθες οι αντιδράσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία επιμένουν πως το ζήτημα της ακριβής συμφωνίας πρέπει να έρθει στη Βουλή. Η κυβέρνηση από την πλευρά της επιχειρεί να αναχαιτίσει την επίθεση που δέχεται από το αντιπολιτευτικό «σμήνος», αφήνοντας ανοικτή μια συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, εφόσον ζητηθεί επισήμως, κι επιμένοντας ότι το κόστος της αναβάθμισης «έχει ταβάνι το 1,1 δισ. δολάρια» κι όχι τα 2,4 δισ. που αναφέρει η αμερικανική κυβέρνηση.

Μπροστά στην πολιτική θύελλα, η προσπάθεια του κυβερνητικού επιτελείου να πέσουν οι τόνοι ήταν χθες εμφανής. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αναγνώρισε ότι για ένα τέτοιο εθνικό θέμα θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Για το θέμα του κόστους, πάντως, υπεραμύνθηκε της κεντρικής γραμμής ότι το κόστος της συμφωνίας για την αναβάθμιση των F-16 θα είναι πολύ μικρότερο και δεν θα υπερβεί το 1,1 δισ.δολάρια.

Η ΝΔ, πάντως, συνεχίζει να καταγγέλλει ανοιχτά την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό πως προχώρησαν σε μία συμφωνία υψηλότατου κόστους για τα πολεμικά αεροσκάφη χωρίς να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό.

Και ζήτησε εκ νέου από το Μαξίμου και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας να φέρουν τα στοιχεία της συμφωνίας στη Βουλή. Η Ντόρα Μπακογιάννη, μάλιστα, επέκρινε τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο για τους χειρισμούς τους, σημειώνοντας (στην ΕΡΤ) ότι «δεν είναι δημοκρατικός τρόπος λειτουργίας να μαθαίνουμε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ για τους εξοπλισμούς και όχι από την ελληνική κυβέρνηση». Πρόσθεσε δε ότι η ΝΔ θα ζητήσει να μάθει η Βουλή τι συμφωνία έγινε και για τη Σούδα, διαμηνύοντας ότι «πρέπει να είναι μία συμφωνία ισορροπημένη».

Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση φέρνει το θέμα της συμφωνίας και στην Κομισιόν. Χθες ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος ζήτησε ενημέρωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εστιάζοντας στο μεγάλο κόστος για τα εξοπλιστικά σε μια περίοδο σκληρής λιτότητας. «Πώς είναι δυνατόν να αναλαμβάνει πρόσθετες δανειακές υποχρεώσεις η ελληνική κυβέρνηση σε μία περίοδο κατά την οποία το ελληνικό δημόσιο χρέος θεωρείται υπέρογκο και συνεχίζεται στην ΕΕ η συζήτηση για τη μελλοντική αναδιάρθρωσή του και τον τρόπο επίτευξης της βιωσιμότητάς του;» σημειώνει στη σχετική ερώτηση που υπέβαλε.

ΤΟ ΓΕΕΘΑ. Παρέμβαση για το θέμα της αναβάθμισης έκανε χθες και το ΓΕΕΘΑ. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «από τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις, το πρόγραμμα για το σύνολο των αεροσκαφών κοστολογείται έως 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια» και πως η «τελική αναλυτική απάντηση από τις Αρχές των ΗΠΑ (Letter of Offer & Acceptance) αναμένεται εντός των επόμενων ημερών». Το Γενικό Επιτελείο υποστηρίζει μάλιστα ότι εξετάζεται η αναβάθμιση μερίδας των αεροσκαφών και όχι του συνόλου. «Στην παρούσα φάση και με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, εξετάζεται η αναβάθμιση μέρους των αεροσκαφών η οποία θα γίνει στην ΕΑΒ, με κόστος που δεν θα υπερβαίνει τα 1,1 δισ. δολάρια και το οποίο θα προσδιοριστεί τελικά ύστερα από τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν μεταξύ των φορέων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και των Αρχών των ΗΠΑ» υποστηρίζει. Εντούτοις το ΓΕΕΘΑ δεν κάνει καμία αναφορά σε αντισταθμιστικά οφέλη.