Πολλοί αγρότες ασχολούνται με την καλλιέργεια βιολογικού καφέ στα βουνά Γκουαμουχάγια στην επαρχία Σινεφουέγκος της κεντρικής Κούβας, 250 χλμ. νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Αβάνα. Η τιμή του καφέ στη διεθνή αγορά είναι πολύ ελκυστική για τις εξαγωγές, ειδικά σε μια οικονομία που χρειάζεται επειγόντως έσοδα σε ξένο νόμισμα.
Η καλλιέργεια βιολογικού καφέ αποτελεί επίσης ένα κίνητρο για τους αγρότες που πωλούν τη σοδειά τους σε μια κρατική εταιρεία που επεξεργάζεται κόκκους καφέ. Η εταιρεία πληρώνει μεταξύ 130 και 161 πέσος (130-161 δολάρια ΗΠΑ) για κάθε έκταση 13 χιλιομέτρων στην οποία καλλιεργείται καφές, κυρίως της ποικιλίας Arabica που ευδοκιμεί σε ορεινές περιοχές με μεγάλο υψόμετρο ή της ποικιλίας Robusta η οποία ευδοκιμεί σε χαμηλό υψόμετρο.
«Θα ήθελα να δω να αυξάνεται κάθε μέρα η τιμή του καφέ αποφέροντάς μας κέρδη αλλά και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της χώρας μας» λέει στο Xinhua ο αγρότης Ομάρ Ροντρίγκες. Ο 70χρονος Κουβανός είναι ο πρόεδρος ενός συνεταιρισμού 38 αγροτών στην ορεινή περιοχή του Εσκαμπρέι. Όλοι οι συνέταιροι του έχουν αφοσιωθεί στην καλλιέργεια του καφέ, εκμεταλλευόμενοι τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο πρόεδρος Ραούλ Κάστρο για την καλλιέργεια της πρώην ακαλλιέργητης γης.
Ο συνεταιρισμός καλλιεργεί καφέ με βιολογικές μεθόδους, χωρίς να χρησιμοποιεί χημικά κατά την σπορά, επιτυγχάνοντας απόδοση 103 κιλών ανά δύο στρέμματα της ποικιλίας Robusta, και 122 κιλών ανά δύο στρέμματα ποικιλίας Arabica. Ο συνεταιρισμός μπορεί να εξασφαλίσει περίπου τέσσερις τόνους καφέ σε κάθε συγκομιδή, η οποία πραγματοποιείται από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο.
Οι κόκκοι του καφέ φθάνουν πρώτα στο τμήμα πολτοποίησης ενός εργοστασίου για να στεγνώσουν στον ήλιο πριν περάσουν από το μηχάνημα που θα εξαλείψει την υγρασία και θα απομακρύνει το εξωτερικό κέλυφος, χωρίς να επηρεάζεται η οργανική κατάσταση των κόκκων. Το τμήμα αυτό επεξεργάζεται περίπου 1.200 τόνους καφέ ετησίως.
Στο μηχάνημα οι κόκκοι καφέ ταξινομούνται ανάλογα με την ποιότητα, το μέγεθος, το βάρος και το χρώμα, πριν από μια μεταγενέστερη διαλογή κατά την οποία διαχωρίζονται εκείνοι που ανήκουν στην ποικιλία Crystal Mountain, η οποία έχει μεγάλη ζήτηση διεθνώς και πωλείται σε υψηλότερη τιμή. Συνήθως ένας τόνος βιολογικού καφέ πωλείται αντί 3.000-4.000 δολαρίων ΗΠΑ. Ο καφές όμως από τα βουνά Γκουαμουχάγια μπορεί να πωληθεί μέχρι και 11.000 δολάρια ο τόνος.
Η Ιαπωνία αγοράζει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, ενώ η υπόλοιπη πηγαίνει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Ο καφές στην περιοχή Εσκαμπρέι είναι παραδοσιακά ο καλύτερος στη χώρα, λόγω του κλίματος και του εδάφους», λέει ο διευθυντής του εργοστασίου Χοσέ Μοντάλβο, πεπεισμένος ότι ο κουβανέζικος βιολογικός καφές δεν μπορεί να είναι μόνο μια σημαντική πηγή εσόδων για τη χώρα αλλά και να διακριθεί ως ο καλύτερος στον κόσμο.