Εκτός της ευρωπαϊκής πολιτικής, εμπόδια στον δρόμο για την κυβέρνηση «Τζαμάικα» πρέπει να ξεπεραστούν σε άλλους τέσσερις κρίσιμους τομείς:

1 Περιβάλλον: Οι Πράσινοι θέλουν να σταματήσει η αδειοδότηση αυτοκινήτων με κινητήρες ορυκτών καυσίμων από το 2030. Οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας με τις αυτοκινητοβιομηχανίες BMW, AUDI, MAN δηλώνουν ότι δεν θα υπογράψουν κυβερνητική συμφωνία με ημερομηνία λήξης για βενζινοκίνητα και ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα. Ούτε οι Φιλελεύθεροι θέλουν την απαγόρευσή τους. Η Μέρκελ μιλά για τεχνολογία-γέφυρα στο πέρασμα στην ηλεκτροκίνηση. Πιθανός συμβιβασμός για τους Πράσινους είναι να μην υπάρχει ημερομηνία λήξης, αλλά να ξεκινήσει «η αρχή του τέλους» για τους σημερινούς κινητήρες, όπως λέει ο πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Ετσντεμιρ.

2 Ενέργεια: Υποχωρήσεις θα χρειαστούν από όλους στα ενεργειακά. Οι Πράσινοι θέλουν να κλείσουν αμέσως τα 20 πιο ρυπογόνα εργοστάσια άνθρακα και από το 2030 να σταματήσει εντελώς η παραγωγή ενέργειας από άνθρακα. Οι Χριστιανοδημοκράτες αναγνωρίζουν το πρόβλημα, αλλά δεν θέλουν δεσμευτική ημερομηνία λήξης. Οι Φιλελεύθεροι υποστηρίζουν μεν τους στόχους του Παρισιού για το κλίμα, αλλά για την επίτευξή τους θέλουν περισσότερο ανταγωνισμό και λιγότερο κρατικό παρεμβατισμό.

3 Γεωργία: Σημαντικές είναι οι διαφορές των Πρασίνων κυρίως με τους Χριστιανοδημοκράτες για τη βιομηχανοποιημένη αγροτική παραγωγή και κτηνοτροφία. Αυτό θα παίξει ρόλο και στην κατανομή των υπουργείων, καθώς οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας, παραδοσιακά υποστηρικτές των αγροτών, θα δυσκολευτούν να δεχτούν έναν Πράσινο υπουργό Γεωργίας.

4 Προσφυγικό – Μεταναστευτικό: Τα δύο κόμματα της Χριστιανικής Ενωσης συμφώνησαν στη θέσπιση ανώτατου ορίου νέων προσφύγων και μεταναστών στις 200.000 ετησίως, αλλά με ρήτρες υπέρβασης του ορίου που αφήνουν περιθώριο για συμφωνία με τους άλλους εταίρους. Πράσινοι και Φιλελεύθεροι έχουν κοινό στόχο να συγκρατήσουν τη Χριστιανική Ενωση, που επιδιώκει ακόμα αυστηρότερο πλαίσιο για την εσωτερική ασφάλεια.

Οι διαφορές υπάρχουν. Αλλά δεν είναι αγεφύρωτες. Θα χρειαστεί ίσως περισσότερος χρόνος από άλλες φορές για τη νέα κυβέρνηση του Βερολίνου. Αλλά κανένα από τα τέσσερα κόμματα δεν θα πάρει το ρίσκο να αποτύχει το πείραμα της «Τζαμάικα». Είναι το μόνο ρεαλιστικό σενάριο κυβερνητικού συνασπισμού, οι Σοσιαλδημοκράτες δηλώνουν ότι δεν είναι ρεζέρβα για τη Μέρκελ. Τα δεδομένα για την ΕΕ αλλάζουν με τη συμμετοχή του FDP στην κυβέρνηση. Ωστόσο, στην ευρωπαϊκή πολιτική η Μέρκελ δεν θα αφήσει το παιχνίδι στους Φιλελεύθερους, ειδικά στην τελευταία κατά πάσα πιθανότητα κυβερνητική της θητεία, που θα κρίνει και την ευρωπαϊκή της παρακαταθήκη.