Στο ενδεχόμενο κόστος μίας ανεξαρτητοποίησης της Καταλωνίας από τον κορμό του ισπανικού κράτους υπογραμμίζει σε δημοσίευμά της την Παρασκευή η εφημερίδα El Pais, επισημαίνοντας πως σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εκείνοι που θα πληγούν οικονομικά περισσότερο από μία τέτοια κίνηση θα είναι οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι της περιοχής και όχι η μεσαία τάξη.
Όπως τονίζει η εφημερίδα, «επί χρόνια, οι αυτονομιστές υπόσχονταν την Γη της Επαγγελίας στους Καταλανούς. Μόνο και μόνο η ανακοίνωση της αυτονόμησης προκάλεσε στην Καταλωνία τη δεινότερη θεσμική και κοινωνική κρίση από τον Εμφύλιο Πόλεμο και προκάλεσε οικονομικό χάος. Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες οι αυτονομιστές αισθάνονται πως βαδίζουν πάνω σε μία παγωμένη λίμνη, που έχει αρχίσει να θρυμματίζεται και δεν μπορούν να κρύψουν τον πανικό που σχηματίζεται στα πρόσωπά τους».
«Ο κύριος κίνδυνος για μία (τοπική) οικονομία με μεγάλο εξωτερικό χρέος, αξιολόγηση στο επίπεδο “σκουπίδια” και χωρίς πρόσβαση σε εξωτερικό δανεισμό ήταν πάντοτε η οικονομική αστάθεια. Οι καταλανικές τράπεζες επέζησαν δύο παγκοσμίων πολέμων, ενός εμφυλίου, της μεταπολεμικής περιόδου, της πετρελαϊκής κρίσης, του στασιμοπληθωρισμού, της κατάρρευσης μεγάλων επιχειρήσεων, τη φούσκα των κατασκευών, την κατάρρευση της Lehman Bros, την ελληνική κρίση και την κρίση στην Ιρλανδία, τη διάσωση των τραπεζών από την ΕΕ το 2012», υποστηρίζει η El Pais.
Όπως διαπιστώνει η ίδια εφημερίδα, «η ανακοίνωση της ανεξαρτησίας στάθηκε ικανή να τις εξαναγκάσει να μεταφέρουν την έδρα τους. Ευτυχώς που εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από την προστασία του ευρώ και της ΕΚΤ και του ισπανικού μηχανισμού ασφάλειας καταθέσεων και τούτο μόνο στάθηκε ικανό να σταματήσει το χειρότερο δυνατό σενάριο, που θα μπορούσε να προκαλέσει μία ραγδαία καταστροφή στην αγορά εργασίας στην Καταλωνία, η οποία θα ήταν δυνατό να εξαπλωθεί και στην υπόλοιπη Ισπανία. Και επιπλέον θα είχε προκαλέσει μία άλλη μεγάλη κρίση από εκείνη που είχε προκληθεί με τις εκλογές στην Ελλάδα το 2015».
«Μολαταύτα», συνεχίζει, «η περιπέτεια της ανεξαρτησίας δεν θα περάσει χωρίς συνέπειες και εκείνοι που θα πληγούν δεινότερα δεν θα είναι ούτε οι επιχειρήσεις, ούτε και η μεσαία τάξη, αλλά οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι στην Καταλωνία. Ακόμη δεν διαθέτουμε ακριβή στοιχεία για τη ζημία που έχει προκληθεί έως τώρα, όμως τα στοιχεία τούτα θα γίνουν εμφανή μακροπρόθεσμα. Βραχυπρόθεσμα θα το βιώσει ο τουριστικός τομέας κι οι εργαζόμενοι σε αυτόν. Η εικόνα της αστάθειας στους δρόμους της Βαρκελώνης, σε συνδυασμό με την εκτέλεση μίας από τις πιο τρομακτικές τρομοκρατικές επιθέσεις τον περασμένο Αύγουστο έχουν μειώσει το κύμα προσέλευσης τουριστών».Όπως επισημαίνει η εφημερίδα «μεγαλύτερη διάρκεια με πιο μεγάλο κόστος θα έχει για τους εργαζόμενους η φυγή των μεγάλων επιχειρήσεων».
«Εάν οι οπαδοί της ανεξαρτησίας βέβαια επιστρέψουν στη νομιμότητα και στους θεσμούς, προκειμένου να επιτύχουν μέσα από τον διάλογο μία συλλογική λύση, οι πληγές που προκλήθηκαν θα μπορέσουν να κλείσουν, καίτοι θα παραμείνουν αναπόφευκτα κάποιες ουλές. Εάν όμως εξακολουθήσουν αυτήν την παράνοια, που γνωρίζουν καλά πως οδηγεί στην αποτυχία, θα προκαλέσουν τεράστιες ζημιές σε πολλούς αθώους Καταλανούς», καταλήγει το άρθρο της El Pais.
Σοβαρές επιπτώσεις στον τουρισμό
Την ίδια στιγμή η βρετανική εφημερίδα Guardian αναφέρει ότι ο τουρισμός στην Καταλωνία, δύο βδομάδες μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία υποχώρησε κατά 15%.
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις του Αυγούστου στη Βαρκελώνη και το παραθαλάσσιο θέρετρο Καμπρίλς, που στοίχισαν τη ζώη σε 16 άτομα, μόλις που επηρέασαν τους αριθμούς των τουριστών, αλλά οι εικόνες με την αστυνομική βία και τις μαζικές διαδηλώσεις που έγιναν γύρω στην 1η Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία έχουν το δικό τους αντίκτυπο.
Το 2016, η Καταλωνία υποδέχθηκε περίπου 18 εκατ. επισκέπτες και ο τουρισμός αντιστοιχεί περίπου στο 12% του τοπικού ΑΕΠ, με τη βιομηχανία και το εμπόριο και είναι οι έτεροι πυλώνες της οικονομίας. Πάνω από 400.000 άνθρωποι στην Καταλονία εξαρτώνται από την τουριστική βιομηχανία για την απασχόλησή τους.
Ο Χοσέ Λουίς Θορέντα, αντιπρόεδρος της τουριστικής ένωσης Exceltur, σημείωσε ότι οι κρατήσεις είναι «σε ελεύθερη πτώση, της τάξης του 20%, για το τελευταίο τρίμηνο του 2017, ιδιαίτερα στη Βαρκελώνη, σε μια παραδοσιακά υψηλή περίοδο για συνέδρια και για τουρισμό αναψυχής», κυρίως για τους ξένους.
«Σίγουρα είδαμε μια επιβράδυνση στις κρατήσεις, καθώς και κάποιες ακυρώσεις, σε μια από τις περιόδους με την υψηλότερη κίνηση», δήλωσε ο Τζέιμς Μπλικ, συνιδρυτής της Devour Tours, που προσφέρει πακέτα γαστρονομικού τουρισμού σε όλη την Ισπανία. «Οι τουρίστες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε κάθε ένδειξη αστάθειας…τίτλοι ειδήσεων, εικόνες και βίντεο με την αστυνομία και τους ψηφοφόρους να συγκρούονται την 1η Οκτωβρίου είναι προφανώς αρκετές για να αποθαρρύνουν ένα σημαντικό αριθμό ανθρώπων. Ευτυχώς, ως τουρίστες, γενικώς έχουμε βραχεία μνήμη και μόλις επιστρέφει η σταθερότητα, επιστρέφει και ο τουρισμός» πρόσθεσε.
Τα ΜΜΕ να επιδείξουν υπευθυνότητα
Εν τω μεταξύ, με την κρίση στην Καταλωνία να βαθαίνει κάθε μέρα και περισσότερο αντί να εκτονώνεται, οι διευθυντές μεγάλων ισπανικών διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης κάλεσαν την Παρασκευή όλα τα μέσα ενημέρωσης στη χώρα να επιδείξουν υπευθυνότητα κατά την ώρα της πληροφόρησης του κοινού για την κρίση στην Καταλωνία.
Στη διάρκεια συνεδρίου στη Μαδρίτη για τα Μέσα Ενημέρωσης, οι Χεσούς Μαράνια (της ηλεκτρονικής εφημερίδας Infolibre) Κασιμίρο Γκαρθία-Αβαδίλιο (El Independiente) και Εδουάρδο Ίνδα (Okdiario), αναφέρθηκαν στην ανάγκη τα μέσα ενημέρωσης να δείξουν ψυχραιμία στην κάλυψη της είδησης, καθώς όπως αναγνωρίζουν τα μέσα ενημέρωσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της ψυχολογίας του κοινού.
Όσον αφορά την αφήγηση των γεγονότων και την εικόνα της Ισπανίας στο εξωτερικό σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στην Καταλωνία, οι τρεις δημοσιογράφοι ομοφώνησαν πως η πλευρά της ανεξαρτησίας «κατά κράτος κερδίζει την μάχη» της σύνθεσης και διάθεσης του ιστορικού της αντιπαράθεσης στο διεθνές επίπεδο.«Ο καλλίτερος τρόπος για να χάσει κανείς μία μάχη, είναι να μην τη δώσει. Και στη μάχη τούτη, η κυβέρνηση λάμπει δια της απουσίας της», επεσήμανε ο Γκαρθία-Αβαδίλιο, ενώ ο Μαράνια τόνισε πως πολλά παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης έχουν εν πολλοίς συμβάλλει στην ψυχολογική ένταση που υπάρχει γύρω από το Καταλανικό.