Η κυβέρνηση του Βελγίου προειδοποίησε την Παρασκευή ότι ένα «σκληρό Brexit», χωρίς μια συμφωνία για τη μελλοντική εμπορική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορούσε να έχει «καταστροφικό αντίκτυπο» στο Βέλγιο, κοστίζοντας στη χώρα 42.000 θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με τον Κρις Πέτερς, υπουργό Οικονομίας του Βελγίου, εάν η ΕΕ και το Λονδίνο δεν φθάσουν σε μια συμφωνία για τον Μάρτιο του 2019, και εάν δεν επιτευχθεί «μια εκτεταμένη συνεργασία μετά το Brexit», «ο ενδεχόμενος αντίκτυπος για τη χώρα μας θα μπορούσε να είναι καταστροφικός».
Χωρίς μια συμφωνία, πρόσθεσε ο Πέτερς σε ανακοίνωση, «η Μεγάλη Βρετανία δεν θα είναι πλέον μέλος της τελωνειακής ένωσης».
«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι τελωνειακοί δασμοί για τις εισαγωγές που έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις εξαγωγές προς τη χώρα αυτή θα αυξηθούν στα 2,22 δισεκ. ευρώ. Με βάση αυτή την υπόθεση, το Βέλγιο θα μπορούσε να χάσει 42.000 εργαζομένους, το Ηνωμένο Βασίλειο 526.000 και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση τουλάχιστον 1.200.000», συνέχισε ο υπουργός.
«Ένα σκληρό Brexit θα είχε εξίσου σοβαρές επιπτώσεις για το λιμάνι Ζεεμπρούγκε», στο βόρειο Βέλγιο, σημείωσε ο υπουργός.
«Η κίνηση προς το Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσωπεύει το 45% των εσόδων του λιμανιού, 5.000 θέσεις εργασίας και οικονομική αξία ύψους 500 εκατ. ευρώ. Κάθε χρόνο, ένα εκατομμύριο καινούργια αυτοκίνητα μεταφέρονται μέσω του Ζεεμπρούγκε από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Πέτερς.
Όλα τα στοιχεία από το Βέλγιο δείχνουν «πόσο σημαντικό να ολοκληρωθεί μια συμφωνία», και ότι «οφείλουμε να προετοιμαστούμε για το χειρότερο σενάριο», δήλωσε ο Κρις Πέτερς. Ο υπουργός δήλωσε ότι από το 2016 έχει δημιουργηθεί στο Βέλγιο «μια υψηλόβαθμη ομάδα για το Brexit», που έχει επιφορτιστεί με την αξιολόγηση των οικονομικών επιπτώσεων και τη διαμόρφωση πολιτικών προτάσεων προκειμένου οι επιπτώσεις αυτές να ελαχιστοποιηθούν. Αυτή η ομάδα εμπειρογνωμόνων κλήθηκε να εκπονήσει «μια πιο λεπτομερή έκθεση» για τις ενδεχόμενες συνέπειες στον φαρμακευτικό κλάδο, που είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός κλάδος στο Βέλγιο βάσει των εξαγωγών προς το Ηνωμένο Βασίλειο.
Την ίδια στιγμή στη διαπίστωση ότι δεν έχει επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος στις τρεις προτεραιότητες κατά την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων κατέληξαν οι 27 ηγέτες της ΕΕ στη συζήτηση που είχαν το πρωί της Παρασκευής για το Brexit και ως εκ τούτου δεν ενέκριναν την έναρξη της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων που αφορά τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών. Ωστόσο, οι 27 πήραν την απόφαση να διευρύνουν εν μέρει την εντολή της Επιτροπής, καλώντας τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ να ξεκινήσει «εσωτερικές προπαρασκευαστικές συζητήσεις» με το Συμβούλιο των κρατών μελών της ΕΕ για αυτό το θέμα.
Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου σημειώνεται πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανεξετάσει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. «Σε αυτή την περίπτωση, θα εγκρίνει πρόσθετες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το πλαίσιο για τη μελλοντική σχέση και τις πιθανές μεταβατικές ρυθμίσεις που είναι προς το συμφέρον της Ένωσης και τηρούν τους όρους και τις βασικές αρχές των κατευθυντήριων γραμμών της 29ης Απριλίου 2017», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στα συμπεράσματα σημειώνεται πως οι «27» χαιρετίζουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά τα δικαιώματα των πολιτών και καλούν τον διαπραγματευτή να συνεχίσει τις συνομιλίες προκειμένου να εγγυηθεί την «απαραίτητη νομική ασφάλεια» στα ενδιαφερόμενα πρόσωπα και να διασφαλίσει το «ρόλο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Σε ό,τι αφορά την Ιρλανδία, αναφέρεται ότι σημειώθηκε «κάποια πρόοδος» στη σύγκλιση των αρχών και των στόχων των δύο πλευρών σχετικά με την προστασία της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής και τη διατήρηση του Κοινού Χώρου Διέλευση.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το «λογαριασμό εξόδου» του Ηνωμένου Βασιλείου που δημιουργεί και τις μεγαλύτερες διαφορές, στα συμπεράσματα σημειώνεται ότι «ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι θα τηρήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις που ανέλαβε κατά τη διάρκεια της προσχώρησής του, αυτό δεν έχει ακόμη μεταφραστεί σε μια συμπαγή και συγκεκριμένη δέσμευση ότι θα επιλύσει όλες αυτές τις υποχρεώσεις».
«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να εξετάζει το λογαριασμό εξόδου γραμμή-γραμμή» δήλωσε με τη σειρά της η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, επαναλαμβάνοντας ότι το ποσό θα οριστικοποιηθεί μόλις επιτευχθεί και η τελική συμφωνία.
Ο «πλήρης και τελικός» λογαριασμός του διαζυγίου ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ενωση «θα περιλαμβάνεται στην τελική συμφωνία» ανάμεσα στις δύο πλευρές που θα περιλαμβάνει «την μελλοντική σχέση», δήλωσε στις Βρυξέλλες η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.
«Η πλήρης και τελική διευθέτηση θα περιλαμβάνεται στην τελική συμφωνία που θα έχουμε σε σχέση με την μελλοντική μας σχέση», δήλωσε η Μέι σχετικά με το πλέον ακανθώδες θέμα των διαπραγματεύσεων του Brexit.
Η διευθέτηση της μελλοντικής σχέσης ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου ανήκει στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων του διαζυγίου.