Η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι η ταυτόχρονη έκθεση σε διάφορες επικίνδυνες ουσίες μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις, ακόμη κι αν οι συγκεντρώσεις των επιμέρους ουσιών παραμένουν κάτω από τα επιτρεπόμενα κατώτερα όρια.

Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η πρόταση δεν αφορά άμεσα τη βιομηχανική μεταποίηση ή συγκεκριμένα αντικείμενα ή ουσίες. Συμβάλλει στη μείωση της έκθεσης σε SVHC με την αύξηση της ευαισθητοποίησης και την τελική αλλαγή της συμπεριφοράς των καταναλωτών σε αγορές, καθώς και τις προσεγγίσεις του σχεδιασμού των προϊόντων από τους παράγοντες της αγοράς.

Βάση δεδομένων. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα δημιουργηθεί βάση δεδομένων, η οποία θα μπορεί να ολοκληρωθεί από τους ίδιους τους προμηθευτές – και κατασκευαστές, με πληροφορίες σχετικά με την παρουσία SVHCs.

Στη συνέχεια, όπως έγινε γνωστό, η βάση δεδομένων θα συνδεθεί με μια εφαρμογή για κινητά η οποία θα προσαρμοστεί σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ. Στην περίπτωση που τα ζητούμενα από τους καταναλωτές δεδομένα δεν είναι διαθέσιμα θα στέλνεται αυτόματα στον προμηθευτή του αντικειμένου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει καμπάνιες ευαισθητοποίησης σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν, οι οποίες θα αναπαραχθούν σε τουλάχιστον άλλες πέντε χώρες που δεν συμμετέχουν άμεσα στο πρόγραμμα. Και τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι η Γερμανική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (UBA) συντονίζει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE AskREACH σε συνεργασία με 20 συνεργάτες από 13 χώρες-μέλη της ΕΕ.