Μια παλιά, πονεμένη ιστορία είναι αυτή των αναδρομικών που διεκδικούν πρώην βουλευτές, η οποία όμως κάθε φορά που έρχεται στο προσκήνιο στις σκληρές εποχές της λιτότητας και της κρίσης ξυπνά πάντα νέα πάθη. Αφορμή, χθεσινό δημοσίευμα («Ελεύθερος Τύπος»), σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση έχει ψηφίσει διάταξη νόμου που ανοίγει τον δρόμο για την καταβολή των αναδρομικών που έχουν επιδικαστεί και αφορούν την εξίσωση της βουλευτικής αποζημίωσης με τις αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου από το 2009 έως και σήμερα. Οι συνολικές προσφυγές πρώην βουλευτών υπολογίζονται σε 160 και το κόστος ξεπερνά –με μετριοπαθείς υπολογισμούς –τα 15 εκατ. ευρώ, ήτοι περίπου 120.000 ευρώ ανά «κεφάλι».

Πηγές από το οικονομικό επιτελείο επιχείρησαν, ωστόσο, να κλείσουν τη σχετική συζήτηση. «Δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης στην τρέχουσα δημοσιονομική συγκυρία η ικανοποίηση του αιτήματος βουλευτών για λήψη αναδρομικών και δεν πρόκειται να εκδοθεί στο προσεχές μέλλον η υπουργική απόφαση που αναφέρεται στο δημοσίευμα» ανέφεραν, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να αγνοούνται «οι μεγάλες και σημαντικές κοινωνικές ανάγκες».

«Θα τους διαγράψω»

Νωρίτερα, σκληρή όσο και τολμηρή ήταν η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος με δήλωσή του κάλεσε τους γαλάζιους πρώην βουλευτές να αποσύρουν τις προσφυγές τους για τη διεκδίκηση αναδρομικών, διαφορετικά θα προχωρήσει στην αυτόματη διαγραφή τους από τη ΝΔ. «Είχαμε καλέσει, ήδη από το 2011, όλους όσοι προσέφυγαν, να αποσύρουν κάθε διεκδίκηση. Η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να είναι νόμιμη, αλλά δεν είναι καθόλου πολιτικά ηθική» ανέφερε σε ανακοίνωσή του και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παράλληλα επιτέθηκε στη ΝΔ με δεύτερη ανακοίνωσή του κατηγορώντας τον Μητσοτάκη για υποκρισία.

Παραπλήσια ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ. «Το ζήτημα αυτό, στην εποχή της κρίσης, λειτουργεί αρνητικά στην κοινωνία. Γι’ αυτό καλούμε και πάλι όσους πρώην βουλευτές έχουν προσφύγει, να παραιτηθούν από τα επιδικασθέντα ποσά» σημείωσε η Χαριλάου Τρικούπη, ενώ θέση στο ζήτημα πήρε και ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Οι πρώην βουλευτές να μην πάρουν τα αναδρομικά. Υπάρχουν άλλες επείγουσες προτεραιότητες. Η νέα γενιά δεν μπορεί συνεχώς να παραγκωνίζεται» δήλωσε μέσω twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Να και κάτι στο οποίο συμφωνούν άπαντες…