Μια φωτογραφία αξίζει παραπάνω από χίλιες λέξεις: πιθανόν ένα μεγάλο κομμάτι της σύγχρονης Ιστορίας. Στη μαυρόασπρη φωτογραφία που ανέβηκε από οπαδούς της Φέγενορντ στα social media εικονίζονται δύο αδέρφια, ο Αβραάμ (5 ετών) και ο Εμανουέλ Ρόζενταλ (2 ετών). Στα ρούχα τους έχουν ραμμένο ένα τεράστιο αστέρι του Δαβίδ, όπως υποχρέωναν οι Ναζί να φορούν όλοι οι Εβραίοι.
Ενα από τα posts γράφει: «Οταν το 020 είχε μόνο ένα αστέρι». Το 020 παραπέμπει στο Αμστερνταμ, πρόκειται για το πρόθεμα για τις τηλεφωνικές κλήσεις στην πόλη. Το αστέρι συνδέεται τόσο με την εβραϊκή κοινότητα με την οποία είναι ταυτισμένος ο Αγιαξ όσο και με την ένδειξη που φέρουν στις φανέλες τους οι ομάδες για κάθε δέκα πρωταθλήματα που κατακτούν.
Ισως το ποστάρισμα της φωτογραφίας από τους οπαδούς της Φέγενορντ λίγα εικοσιτετράωρα πριν από το χθεσινό Κλάσικερ, το σπουδαιότερο παιχνίδι του ολλανδικού πρωταθλήματος ανάμεσα στην ομάδα του Ρότερνταμ και τον Αγιαξ, να μην προκαλούσε τις ευαίσθητες χορδές της ολλανδικής κοινωνίας αν τα δύο μικρά παιδιά δεν είχαν πέσει θύματα του ναζισμού το 1944, λίγες ημέρες αφότου αποθανατίστηκαν στη συγκεκριμένη φωτογραφία.
Τα μικρά θύματα του Ολοκαυτώματος ζούσαν στο γκέτο Κόβνο της Λιθουανίας. Αργότερα μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαϊντάνεκ, της Πολωνίας, όπου τελικά εκτελέστηκαν.
Η φωτογραφία ανέβηκε από το portal feyenoordnews.010, το οποίο χρησιμοποιείται από οπαδούς της ομάδας του Ρότερνταμ. Η αυθεντική φωτογραφία εξαφανίστηκε αμέσως από το Διαδίκτυο, αλλά συνεχίζει να ανακυκλώνεται στο twitter. «Είναι αποκρουστικό. Ξεπερνά την ποδοσφαιρική αντιπαράθεση και δεν δείχνει ούτε τον ελάχιστο σεβασμό» λέει ο Ρον φαν ντερ Βίκεν, πρόεδρος του κέντρου που συντονίζει τις Ολλανδικές Εβραϊκές Ενώσεις.
Από παλιά
Ο Αγιαξ συνδεόταν με την εβραϊκή κοινότητα του Αμστερνταμ πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη διάρκεια του οποίου οι Ναζί και οι ολλανδοί συνεργάτες τους εξολόθρευσαν το 80% των μελών της. Επίσης, η παλιά του έδρα, το Ντε Μέερ, βρισκόταν στην ανατολική πλευρά της πόλης όπου ζούσαν οι περισσότεροι Εβραίοι. Οι οπαδοί των αντίπαλων ομάδων, κυρίως της Φέγενορντ, φωνάζουν συχνά αντισημιτικά συνθήματα, κυρίως το «Χαμάς, Χαμάς, οι Εβραίοι στο αέριο», ενώ αποκαλούν τους παίκτες του Αγιαξ και τους οπαδούς του «Εβραίους».
Τα συνθήματα αποδοκιμάζονται απ’ όλες τις πλευρές, ωστόσο έχουν γίνει μέρος της κουλτούρας των δύο πόλεων, του Ρότερνταμ και του Αμστερνταμ. Το ποστάρισμα των δύο μικρών θυμάτων του Ολοκαυτώματος ξεπέρασε τους άγραφους κανόνες, γεγονός που ανάγκασε τη Φέγενορντ να πάρει αποστάσεις από το θέμα σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν τους θεωρούμε φιλάθλους μας».
Την καλύτερη απάντηση πάντως την έδωσαν οι παίκτες του Αγιαξ, νικώντας με 4-1 στην έδρα των πρωταθλητών.