Κοινό μέτωπο δημιουργούν στελέχη βρετανικών επιχειρήσεων ζητώντας από την κυβέρνηση της χώρας τουλάχιστον να συνάψει μεταβατική συμφωνία ενόψει της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση και να μην υπάρξει κόντρα με τις Βρυξέλλες ώστε να σωθούν θέσεις εργασίας και να μη χαθούν επενδύσεις.

Σε επιστολή τους στη βρετανική κυβέρνηση που περιήλθε στα χέρια της εφημερίδας «Γκάρντιαν» πέντε από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά λόμπι της Βρετανίας προειδοποίησαν το Λονδίνο ότι τελειώνει ο χρόνος για την επίτευξη μεταβατικής συμφωνίας για το Brexit. Αυτό συμβαίνει επειδή οι εταιρείες θέλουν να εκπονήσουν στα τέλη του έτους τα πλάνα δαπανών τους για το 2018 και να λάβουν μέτρα αν οι συνομιλίες δεν πάνε κατ’ ευχήν και δεν υπάρξει συναινετικό διαζύγιο της Βρετανίας με την ΕΕ.

ANHΣYXIA. Η δημιουργία του κοινού αυτού μετώπου δείχνει το πόσο πολύ έχουν αρχίσει να ανησυχούν οι επιχειρήσεις στη Βρετανία για τη μικρή πρόοδο που έχει μέχρι τώρα σημειωθεί για το Brexit, το οποίο τα περισσότερα εταιρικά στελέχη και εργαζόμενοι δεν το ήθελαν εξαρχής. Για παράδειγμα, δεν έχουν ξεκινήσει καν ακόμη συνομιλίες για μια συμφωνία που θα αφορά τη διακίνηση αγαθών και την παροχή υπηρεσιών.

Την επιστολή υπογράφουν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι του εμπορικού επιμελητηρίου, ο σύνδεσμος βιομηχάνων και ο σύνδεσμος μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η επιστολή αυτή έρχεται να προστεθεί στη σειρά προειδοποιήσεων που έχει λάβει από μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις η κυβέρνηση της Βρετανίας ώστε να επιτευχθεί πρόοδος στις συνομιλίες με την ΕΕ για ομαλή αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Πριν από λίγες μόνο ημέρες τον κώδωνα του κινδύνου είχαν χτυπήσει υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας της Αγγλίας αναφέροντας ότι εάν μέχρι το τέλος του έτους δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών για το Brexit, πολλές τράπεζες και άλλες εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου που εδρεύουν σήμερα στο Σίτι του Λονδίνου θα αρχίσουν να ενεργοποιούν σχέδια έκτακτης ανάγκης. Ηδη μεγάλες επενδυτικές τράπεζες όπως η Goldman Sachs έχουν δώσει σήμα ότι μπορεί να μεταφέρουν θέσεις εργασίας από τη Βρετανία σε άλλες χώρες όπως στη Γερμανία.