Oι δικαστικοί υποβάλλουν εδώ και 25 χρόνια δηλώσεις πόθεν έσχες και δεν έχουν να κρύψουν τίποτα ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι δικαστές και εισαγγελείς στη διάρκεια της πανδικαστικής συγκέντρωσης που έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας, για τις δραματικές περικοπές των συντάξεών τους.
Σε κοινό ψήφισμα που εξέδωσαν οι δικαστικές ενώσεις μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της πανδικαστικής συγκέντρωσης, τονίζεται ότι οι δικαστικοί «ζητούν την ανάκληση της μείωσης που επέφερε ο νόμος Κατρούγκαλου στις συντάξεις των δικαστικών, κατά παράβαση των συνταγματικών διατάξεων» και δηλώνουν ότι «από κοινού συνταξιούχοι και εν ενεργεία θα διεκδικήσουν την αποκατάσταση των δικαιωμάτων τους», τονίζοντας ότι «οι νέες περικοπές των συντάξεων προσβάλλουν προδήλως τον πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος και συνεπώς είναι αντισυνταγματικές».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χ. Σεβαστίδης τόνισε ότι οι δικαστικοί δηλώνουν κάθε χρόνο τα εισοδήματά τους και εξήγησε για ποιο λόγο προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά των υπουργικών αποφάσεων, που όρισαν πως πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις πόθεν έσχες από τους δικαστές για τη διετία 2015 και 2016.
«Τις προηγούμενες ημέρες, τόνισε ο Πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, ακούστηκαν δηλώσεις που έκαναν λόγο για δικαστές που αρνούνται να συμμορφωθούν, που ζητούν ειδική μεταχείριση, που έχουν κάτι να κρύψουν, και άλλα τέτοια αστεία».
Σε ότι αφορά τις δραματικές περικοπές των συντάξεων των δικαστικών που έφθασαν πλέον στο 74% τα τελευταία χρόνια, ο κ. Σεβαστίδης μίλησε γιααπόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες συνταξιούχοι δικαστές καθώς είδαν σε έναν μήνα την σύνταξή τους να μειώνεται ακόμη περισσότερο και να φθάνει για τον πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου στα 1450 ευρώ. Αν συνυπολογίσει κανείς την επιστροφή σε δόσεις των διαφορών των συντάξεων, τότε η σύνταξη για τον πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου θα φθάσει στα 1.180 ευρώ.
Σύμφωνα με τους δικαστές, με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου οι συντάξεις μειώθηκαν 40%, με αποτέλεσμα οι συνολικές μειώσεις από τις περικοπές να ανέρχονται στο 74%.
Η Αγγελική Λαϊνιώτη πρόεδρος της Ενώσεως Διοικητικών Δικαστών άσκησε σκληρή κριτική στον λεγόμενο νόμο Κατρούγκαλου, λέγοντας πως ο εν λόγω νόμος τιμωρεί ουσιαστικά εκείνους τους εργαζόμενους που δούλεψαν τα περισσότερα χρόνια και κατέβαλαν τις υψηλότερες εισφορές. Η κυρία Λαϊνιώτη, χαρακτήρισε τον εν λόγω νόμο συνταξιοκτόνο και εξέφρασε την άποψη ότι είναι αντισυνταγματικός.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ενώσεως Συνταξιούχων δικαστικών Σταμάτης Γιακουμέλος, επισήμανε πως μισθωτοί και συνταξιούχοι, κυρίως της μεσαίας τάξης είναι τα μόνιμα υποζύγια για να αντλήσει το κράτος έσοδα ενώ οι δικαστικοί που θεωρήθηκαν υψηλόμισθοι δεχθήκαμε κατά τη διάρκεια της κρίσης πολύ σκληρή μεταχείριση και οι συνταξιούχοι δικαστικοί υπέστησαν περικοπές που φθάνουν πλέον το 74%.
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και πρώην ανώτατος δικαστής Χαράλαμπος Αθανασίου επισήμανε ότι αποδοχές των δικαστών δεν είναι οικονομικό ζήτημα αλλά θεσμικό ζήτημα αφορά την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Αυτό έγινε δεκτό από την κυβέρνηση το 2008 και έκανε το δικαστικό μισθολόγιο.