Ο ιδεολογικός προσδιορισμός, η στοιχειοθέτηση του στίγματος της «ταυτότητας» του 32χρονου από τη Συρία, ως προς τον χώρο όπου κινήθηκε στη διάρκεια των συγκρούσεων, θα δώσει την απάντηση στη σκοτεινή υπόθεση της Αλεξανδρούπολης. Αν δηλαδή πρόκειται για μαχητή του Ελεύθερου Συριακού Στρατού ο οποίος κατέφυγε με την οικογένειά του στην Ελλάδα με σκοπό να ζητήσει πολιτικό άσυλο ξεφεύγοντας από τη φρίκη του πολέμου ή αν πρόκειται για μέλος του ISIS που παραμένει σε ενεργό δράση με πιθανό στόχο να οργανώσει πυρήνες δράσης σε ευρωπαϊκές χώρες.
Προς το παρόν η εικόνα για τις διαστάσεις του γρίφου της Αλεξανδρούπολης που έχουν σχηματίσει οι αρμόδιες Αρχές παραμένει ρευστή, με πολλές αντικρουόμενες καταθέσεις και ανατροπές. Οι απαντήσεις με τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων πιθανότατα να δοθούν από την ανάλυση στα εργαστήρια, όπου αρμόδιοι «σαρώνουν» βίντεο και φωτογραφίες με επίμαχο υλικό από το κινητό του τηλέφωνο, εξετάζουν εξονυχιστικά το τάμπλετ του και επιχειρούν να επαναφέρουν τυχόν κλήσεις με επαφές τις οποίες σύμφωνα με πληροφορίες ο κατηγορούμενος προσπάθησε να εξαφανίσει.
Ο 32χρονος, σύμφωνα με τη δικηγόρο του Τριανταφυλλιά Τσιουλπά, αρνείται κατηγορηματικά ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με τον ISIS και δηλώνει ότι μαχόταν στις γραμμές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.
Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ. Τα πρώτα περίεργα σημάδια που κινητοποίησαν τις Αρχές φάνηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν έγινε καταγγελία εναντίον του για ενδοοικογενειακή βία. Σύμφωνα με τη δικηγόρο του η συγκεκριμένη καταγγελία δεν έγινε από την 20χρονη σύζυγό του, μητέρα των δύο ανήλικων παιδιών του, αλλά από τρίτο πρόσωπο. Παράλληλα, στις αρμόδιες Αρχές περιήλθαν κάποιες πληροφορίες για ύποπτες εμπλοκές του συγκεκριμένου ατόμου. Η συγκεκριμένη ροή πληροφόρησης φέρεται ότι έγινε από το εσωτερικό της χώρας και όχι από πηγές ξένων υπηρεσιών.
Η αντίστροφη μέτρηση για τον 32χρονο από τη Συρία ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη όταν πήγε για συνέντευξη στην Υπηρεσία Ασύλου καθώς είχε υποβάλει το σχετικό αίτημα.
Στο κινητό του τηλέφωνο βρέθηκαν σκληρές φωτογραφίες με βαρύ οπλισμό πάνω σε πολεμικό άρμα, ενώ σε άλλη φωτογραφία φαίνεται να πυροβολεί με το όπλο του. Πρόκειται για φωτογραφικό υλικό τουλάχιστον οκτώ σελίδων όπου, σύμφωνα με τη δικηγόρο του, δεν υπάρχει το παραμικρό που να παραπέμπει στον ISIS. Ακόμα και όσον αφορά μια φωτογραφία που παρουσιάζει ένα νεκρό άτομο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του 32χρονου πρόκειται για αιχμάλωτο πολέμου που εκτελέστηκε από μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού ως προδότης. Στα δύο βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με τη δικηγόρο του 32χρονου, φαίνεται ότι τραυματίστηκε σε μάχη εναντίον του στρατού του Ασαντ, ενώ διακρίνεται να τον τυλίγουν με κουβέρτες του Ελεύθερου Συριακού Σρατού.
ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ. Περίπλοκη και ταραγμένη ήταν η πορεία του. Αρχικά υπηρετούσε ως αστυνομικός στο τμήμα ασφαλείας του Ασαντ, αλλά με την έναρξη της εμφύλιας σύγκρουσης εκδιώχθηκε. Εντάχθηκε στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό και μετείχε σε συγκρούσεις. Λόγω του βαρύτατου τραυματισμού του σε μάχη μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Αποθεραπεύτηκε και επέστρεψε στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, αλλά δεν τον δέχθηκαν επειδή θεώρησαν ότι στο νοσοκομείο είχε στρατολογηθεί από τις δυνάμεις του Ασαντ.
Η οικογένειά του είχε ήδη καταφύγει στην Τουρκία, όπου πήγε και ο ίδιος και, αφού μετακινήθηκε σε τουλάχιστον τρεις πόλεις, τον Ιούνιο του 2016 μαζί με ομάδα προσφύγων κατέφυγε στη Λέρο. Φιλοξενήθηκε σε δομές του Πειραιά και της Ειδομένης μέχρι την περασμένη Πέμπτη που συνελήφθη.
Σε μια πρώτη συνέντευξη που έδωσε στην Υπηρεσία Ασύλου φέρεται ότι κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο του 2014 πολέμησε στις γραμμές του Ισλαμικού Κράτους. Ισχυρίσθηκε ακόμα ότι διαφώνησε και απομακρύνθηκε από το ISIS, όταν του ζήτησαν να μεταφέρει μαχητές στην Ευρώπη.