Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές της χώρας μετά το νέο περιστατικό λοιμώδους νόσου σε βρέφος που νοσηλεύεται στο Παίδων Αγία Σοφία, σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το απόγευμα το νοσηλευτικό ίδρυμα, «τονεογνό, τελειόμηνο,προσήλθε στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία στην εφημερία της 19/10/17 σε επηρεασμένη γενική κατάσταση λόγω εμπυρέτου από 8ώρου, συνοδευόμενο απόεμέτους, μειωμένη σίτιση και ανησυχία από 24ώρου».

Εξαιτίας της σοβαρής κλινικής εικόνας του βρέφους –καθώς διαπιστώθηκαν επηρεασμένη γενική κατάσταση, αγγειοκινητικές διαταραχές, έντονη ανησυχία και ευερεθιστότητα –εισήχθη στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του εκεί, παρουσίασε σπασμούς.

Από τον εργαστηριακό έλεγχο διαγνώστηκε σηψαιμία και μηνιγγίτιδα, ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση, ιδίως δε αν συνυπολογίσει κανείς ότι πρόκειται για νεογνό. Αυτός είναι και ο λόγος που οι θεράποντες ιατροί του αποφάσισαν αμέσως μετά την εισαγωγή του να λάβει ενδοφλέβια αντιβιοτική αγωγή.

ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ. Οπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση «άμεσα μετά τη διάγνωση, λόγω της υποψίας λοίμωξης από δονάκιο, το νεογνό το οποίο νοσηλευότανήδη σε θερμοκοιτίδα απομονώθηκεκαι άρχισαν να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα επαφής και αντισηψίας από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και το προσωπικό καθαριότητας».

Εν τω μεταξύ, «δείγμα αίματος και εγκεφαλονωτιαίου υγρού εστάλη στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) όπου από προφορική ενημέρωση πρόκειται για vibrio non toxigenic το οποίο ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των δονακίων αλλά δεν ανήκει στην κατηγορία των τοξινογόνων, άρα δεν πρόκειται για δονάκιο χολέρας» καταλήγει η διοίκηση του νοσοκομείου.

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί βρίσκονται σε επαγρύπνηση, καθώς παραδέχονται ότι οι σοβαρές λοιμώξεις από δονάκιο είναι ιδιαίτερα σπάνιες –ιδίως στις ανεπτυγμένες χώρες. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει ξεκινήσει ένας αγώνας διερεύνησης του τρόπου μετάδοσης. Ετσι, μεταξύ άλλων στο… μικροσκόπιο των ειδικών έχει ήδη μπει το οικογενειακό περιβάλλον του βρέφους ενώ έλεγχοι διεξάγονται και στο Αλεξάνδρα όπου έγινε ο τοκετός.

Εν τω μεταξύ, οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αναμένεται να καταθέσουν σήμερα «στοιχεία για την υπόθεση δονακίου της χολέρας στο νοσοκομείο – μαιευτήριο Ελενα Βενιζέλου» προκειμένου, όπως αναφέρουν, «να διευκολύνουν στην έρευνα για να διαπιστωθεί η ολιγωρία που επέδειξαν (διοίκηση και υπουργείο Υγείας) σε ένα τόσο μείζον ζήτημα για τη Δημόσια Υγεία».

Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ. Ετσι, μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία θα ζητήσει, με εντολή εισαγγελέα, «να διαταχθεί ο εργαστηριακός επανέλεγχος των πέντε δειγμάτων (πλακάκια) της 5ης Οκτωβρίου που φυλάσσονται στο μικροβιολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου Ελενα Βενιζέλου και στα οποία διαπιστώθηκε το δονάκιο της χολέρας».

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι τα πρώτα δείγματα που εξέτασε το ΚΕΔΥ (Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας) την περασμένη εβδομάδα ήταν αρνητικά για το ενδεχόμενο να υπάρχει μικρόβιο χολέρας στο νοσοκομείο Ελενα Βενιζέλου ενώ διεξάγεται και νέος μοριακός έλεγχος, τα αποτελέσματα του οποίου πιθανόν να ανακοινωθούν εντός των επόμενων 24ώρων.

Ταυτόχρονα, η Ομοσπονδία θα καταθέσει σήμερα και μηνυτήρια αναφορά κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, «για τις ύβρεις που εκστόμιζε κατά της ΠΟΕΔΗΝ και του προέδρου της».

Σημειώνεται ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος έχει διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων.