Τα έμπειρα στελέχη του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου περίμεναν εδώ και μέρες να ξεκινήσει η πιο ενδιαφέρουσα, ίσως, κόντρα στην κούρσα για την ηγεσία του νέου φορέα –αυτή ανάμεσα στον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Γιώργο Καμίνη. Ο επικεφαλής του Ποταμιού και ο δήμαρχος Αθηναίων δεν είχαν ποτέ μια συγκρουσιακή προσωπική σχέση, μάλλον το αντίθετο. Διεκδικώντας το «δακτυλίδι» της Κεντροαριστεράς, ωστόσο, οι δυο τους βρέθηκαν αναγκαστικά σε αντίπαλα στρατόπεδα. Σαν να μην έφτανε αυτό, μάλιστα, γρήγορα έγινε εμφανές ότι, από τη στιγμή που απευθύνονται στο ίδιο εκλογικό κοινό, η επιτυχία του ενός θα χτιστεί στην αποτυχία του άλλου.
Στην αφετηρία της μεγάλης κούρσας, τόσο ο Θεοδωράκης όσο και ο Καμίνης ψηφίζονται από ένα μη πασοκογενές ακροατήριο. Προτιμούν να μιλούν «πέραν του κομματικού μηχανισμού», γνωρίζοντας πολύ καλά πως οι πιθανότητές τους να περάσουν στον δεύτερο γύρο αυξάνονται σημαντικά όσο περισσότεροι ψηφοφόροι προσέλθουν στην κάλπη. Παράλληλα, οι δυο τους έχουν απήχηση και στο εκσυγχρονιστικό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ που εδώ και καιρό προκρίνει τη ριζική ανανέωση της προοδευτικής παράταξης. Παρότι η Σεβαστουπόλεως αρχικά έριξε το βάρος στην αντιπαράθεση με τη Φώφη Γεννηματά, το επιτελείο του Θεοδωράκη γρήγορα αντιλήφθηκε πως, τουλάχιστον για τον πρώτο γύρο, η πραγματική απειλή ακούει στο όνομα του δημάρχου Αθηναίων.
Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ. Με αφορμή την πρόθεση Καμίνη να μην παραιτηθεί του δημαρχιακού αξιώματος, ακόμη κι αν κερδίσει την ηγεσία του νέου φορέα, ο Θεοδωράκης ξεσπάθωσε με σκληρά σχόλια για τον συνυποψήφιό του, επισημαίνοντας πως ο «ηγέτης του νέου φορέα δεν μπορεί να είναι ηγέτης μερικής απασχόλησης». Παρόμοιου τύπου ερώτηση επέλεξε να κάνει και στο ντιμπέιτ, αναγκάζοντας τον Καμίνη να επαναλάβει δημοσίως τη θέση του, με την οποία διαφωνεί ένα σημαντικό κομμάτι του κοινού στο οποίο και οι δύο απευθύνονται. Το έκανε ξανά, αναφέροντας (ΑΠΕ) ότι «το να δημιουργήσεις ένα νέο κόμμα δεν μπορεί να είναι απογευματινή εργασία. Δεν είναι θέμα τυπικού ασυμβίβαστου. Πρέπει όλη μέρα –θα έλεγα και όλη νύχτα –να συνεργάζεσαι, να δουλεύεις, να μελετάς, να χτίζεις. Πώς μπορείς λοιπόν να είσαι και δήμαρχος της πρωτεύουσας»;
Για πρώτη φορά, ο Γιώργος Καμίνης σήκωσε το γάντι: «Ο κ. Θεοδωράκης δεν μπορεί να ηγηθεί μιας παράταξης, γιατί δεν ηγείσαι εδώ πέρα με κύριο προσόν το life style και την εικόνα, πρέπει να έχεις ένα βαθύ περιεχόμενο από κάτω, πρέπει να υπάρχει ένα υπόστρωμα όπου να μιλάμε για την ουσία των πραγμάτων», σχολίασε ο δήμαρχος Αθηναίων, προκαλώντας την οργή της Σεβαστουπόλεως που δεν άργησε να απαντήσει σε αυστηρό τόνο. Το Ποτάμι κατηγόρησε τον Καμίνη πως χρησιμοποίησε κατηγορίες «δανεισμένες από τη λασποθήκη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ την εποχή που ιδρύθηκε Το Ποτάμι» και πρόσθεσε: «Λυπούμαστε γιατί με τις ανυπόστατες κατηγορίες του δεν προσβάλλει μόνο τον Σταύρο Θεοδωράκη, αλλά και τα μέλη και τα στελέχη του Ποταμιού που στήριξαν στα δύσκολα τον κ. Καμίνη». Η διαμάχη του Σαββατοκύριακου είναι μόνο η αρχή, καθώς όσο οι δεξαμενές ψήφων λιγοστεύουν, οι δυο τους δεν θα αργήσουν να διασταυρώσουν ξανά τα ξίφη τους. Η συνάντηση του Θεοδωράκη με στελέχη των ΜΕΤΑρρυθμιστών του Σπύρου Λυκούδη επιβεβαίωσε μεν την ολόθερμη στήριξη της ηγετικής ομάδας στο πρόσωπό του, αλλά παράλληλα και τη «λοξοδρόμηση» συγκεκριμένων στελεχών προς την πλευρά Καμίνη.
ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Οσο Καμίνης και Θεοδωράκης συγκρούονται δημόσια, ο Νίκος Ανδρουλάκης και η Φώφη Γεννηματά διεκδικούν και αυτοί μερίδα από τους προνομιακούς τους χώρους. Με τις αναφορές της στον Γρηγόρη Γιάνναρο, η Γεννηματά έκανε ήδη άνοιγμα στον χώρο της Αριστεράς: «Ο Γιώργος Γεννηματάς και ο Γρηγόρης Γιάνναρος συνδέθηκαν με μια βαθύτατη φιλία, σεβασμό και αλληλοεκτίμηση, όταν συνεργάστηκαν στην κυβέρνηση Ζολώτα. Εκτοτε ξεκίνησαν μια προσπάθεια για τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με την Αριστερά, το μπόλιασμα που πίστευαν ότι έπρεπε να γίνει για τη μετεξέλιξη και ενδυνάμωση του χώρου ώστε να μπορεί να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και τα επόμενα χρόνια», επεσήμανε (ΕΡΤ). Ο Ανδρουλάκης, από την άλλη, στο «Βήμα» εμφανίστηκε ενωτικός, τονίζοντας πως ζητά τη στήριξη κάθε προοδευτικού πολίτη, «ανεξάρτητα από το αν ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, Το Ποτάμι ή παλαιότερα τη ΔΗΜΑΡ» και επιβεβαιώνοντας έτσι τη στροφή του σε μη πασοκογενείς ψηφοφόρους.