Εβδομη και τελευταία ημέρα του 19ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας σήμερα, ώρα να απαντηθούν τα δύο πιο σημαντικά ερωτήματα: Θα εγγράψουν οι2.287 σύνεδροι τη «σκέψη του Σι Τζινπίνγκ» στο σύνταγμα του Κόμματος εξυψώνοντας τον κινέζο πρόεδρο στο ίδιο επίπεδο με τον Μάο Τσετούνγκ και τον Ντενγκ Σιαοπίνγκ; Και όταν αποκαλύψει, αύριο πια, ο Σι την ομάδα των ηγετών που θα τον βοηθήσουν να κυβερνήσει την Κίνα την επόμενη πενταετία, θα έχει συμπεριλάβει σε αυτήν έναν ή και περισσότερους πιθανούς διαδόχους του;

Το πιθανότερο είναι πως το πρώτο ερώτημα θα απαντηθεί θετικά. Σύμφωνα με την εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ «South China Morning Post», ο κινέζος υπουργός Παιδείας άφησε ήδη να εννοηθεί πως το «δόγμα Σι», οι σκέψεις του νυν προέδρου της Κίνας για την προσαρμογή του μαρξισμού στο κινεζικό πλαίσιο, δεν θα αποτυπωθεί απλώς στο κομματικό σύνταγμα αλλά «θα μπει στα σχολικά βιβλία, στις σχολικές αίθουσες και στον εγκέφαλο των μαθητών». Οι δύο προκάτοχοι του Σι, Χου Τζιντάο και Τζιάνγκ Ζεμίν, είχαν την τιμή αυτής της «ιδεολογικής οσιοποίησης» μόνο στο τέλος της δεκαετής τους θητείας και χωρίς να συμπεριληφθούν τα ονόματά τους στο σύνταγμα του ΚΚΚ. Μέχρι σήμερα, ο Μάο και ο Ντενγκ είναι οι μοναδικοί κινέζοι ηγέτες που κατονομάζονται σε αυτό. Μία ακόμη απόδειξη της μεγάλης ισχύος του Σι, ο οποίος κήρυξε κατά την έναρξη του συνεδρίου την έναρξη μιας τολμηρής «νέας εποχής», με την Κίνα «στο προσκήνιο». Οσο για το δεύτερο ερώτημα, αν ο Σι θα ακολουθήσει τον κανόνα που επέβαλε ο Ντενγκ διορίζοντας προτού ξεκινήσει τη δεύτερη θητεία του εκείνον που θα τον διαδεχθεί σε πέντε χρόνια, το πιθανότερο, εκτιμούν οι αναλυτές, είναι πως θα απαντηθεί αρνητικά.

Το ΚΚΚ θα επιλέξει σήμερα, τελευταία ημέρα του Συνεδρίου, τα περίπου 200 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ενός σώματος που συνεδριάζει μία με δύο φορές τον χρόνο προκειμένου να συζητήσει και να ψηφίσει επί πολιτικών θεμάτων. Η νέα Κεντρική Επιτροπή θα συνέλθει για πρώτη φορά αύριο, προκειμένου να επιλέξει το Πολίτμπιρο (25 μέλη σήμερα) καθώς και τα επτά (σήμερα και μέχρι νεωτέρας) μέλη της Μόνιμης Επιτροπής του, που συνέρχονται τακτικά προκειμένου να συζητήσουν και να αποφασίσουν την ακολουθούμενη πολιτική –αυτό είναι το σώμα που έχει την πραγματική δύναμη στην Κίνα. Θεωρείται λίγο – πολύ βέβαιο πως ο Σι θα παραμείνει στη Μόνιμη Επιτροπή, το ίδιο και ο πρωθυπουργός του, Λι Κετσιάνγκ. Ολα τα βλέμματα λοιπόν στρέφονται στα υπόλοιπα πέντε μέλη.

Σύμφωνα με τους «New York Times», η λίστα που έχει ήδη κυκλοφορήσει παρασκηνιακά δεν περιλαμβάνει πιθανούς διαδόχους: όλοι οι αναγραφόμενοι διανύουν την έβδομη δεκαετία της ζωής τους και άρα, με βάση έναν άλλο άγραφο κανόνα που επέβαλε ο Ντενγκ όσον αφορά τα όρια συνταξιοδότησης, δεν μπορούν να αναλάβουν πρόεδροι το 2022 με σκοπό να εκτίσουν διπλή, δεκαετή θητεία. Σημαίνει αυτό πως ο Σι θα προσπαθήσει να διατηρήσει τον έλεγχο της Κίνας, είτε ως εκλεγμένος ηγέτης είτε ως η δύναμη πίσω από τον θρόνο, και μετά το πέρας της δεύτερης θητείας του; Ή θέλει απλώς να καθυστερήσει τον διορισμό του διαδόχου του, ώστε να μη «νοθεύσει» αυτή τη στιγμή τη δύναμή του;

Σε κάθε περίπτωση, στο ξεκίνημα της δεύτερης θητείας του ο Σι θα κληθεί να αντιμετωπίσει έναν πιεστικό επισκέπτη: αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ξεκαθάρισε χθες πως όταν επισκεφθεί την Κίνα τον Νοέμβριο, ο Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να πιέσει τον κινέζο πρόεδρο να εφαρμόσει πλήρως τις κυρώσεις που έχει ψηφίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εις βάρος της Βόρειας Κορέας και να λάβει επιπλέον μέτρα ώστε να υποχρεωθεί η Πιονγκγιάνγκ να σταματήσει τις πυρηνικές προκλήσεις.