Τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση της Βαρκελώνης έχει δημιουργήσει τις δομές ενός παράλληλου κράτους, που βρίσκεται σε ετοιμότητα για την περίπτωση ανακήρυξης της ανεξαρτησίας. Εχει επεκτείνει το τμήμα φορολογικών εσόδων, καθώς και μέρη της τοπικής κυβέρνησης, ενώ δημιούργησε και «πρεσβείες» σε διάφορες ξένες πρωτεύουσες. Εάν επιβληθεί το άρθρο 155, αυτά δεν θα ισχύουν πια, ενώ οι νέοι τοπικοί κυβερνήτες θα αναλάβουν τον έλεγχο της καταλανικής αστυνομίας, γνωστής ως Mossos. Εάν κάποια από τα μέλη της αρνηθούν να υπακούσουν, θα αντικατασταθούν από την ισπανική αστυνομία. Πάντως, οι χιλιάδες αστυνομικοί της Guardia Civil που είχαν μεταφερθεί στη Βαρκελώνη για το δημοψήφισμα παραμένουν στην περιοχή. Οσον αφορά την οικονομία, το ισπανικό υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ενισχύσει τον έλεγχό του στα οικονομικά της Καταλωνίας, μπλοκάροντας τη χρήση κρατικών κονδυλίων για τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία και έχοντας αρχίσει να πληρώνει απευθείας για τις σημαντικές υπηρεσίες. Εάν εφαρμοστεί το άρθρο του Συντάγματος, το δημοφιλές καταλανικό κρατικό κανάλι TV3 θα τεθεί υπό κεντρικό έλεγχο. Ο Μαριάνο Ραχόι έχει την υποστήριξη των περισσότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, του βασιλιά Φελίπε και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι ηγέτες της οποίας του εξέφρασαν τη στήριξή τους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής.

Την επομένη, περισσότεροι από 500.000 καταλανοί διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη. Οπως πάντα ειρηνικά –και αυτό είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά των διαδηλώσεων στην Καταλωνία. Οσο μεγάλο και εάν είναι το πλήθος, οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας είναι απολύτως ειρηνικές, κάτι που δύσκολα βλέπουμε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι διαδηλωτές υποστήριζαν με συνθήματα ότι η Generalitat, η αυτόνομη περιοχή τους, υφίσταται πολύ πριν από το Σύνταγμα του 1978 και χαρακτήριζαν «ανεύθυνη» την απόφαση της κυβέρνησης της Μαδρίτης να προφυλακίσει τους δύο επικεφαλής των οργανώσεων πολιτών που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας.

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Αντα Κολάου, το κόμμα της οποίας δεν έχει πάρει θέση για την ανεξαρτησία αλλά υποστηρίζει μια ψηφοφορία ανάλογη με εκείνη που έγινε στη Σκωτία, συμφώνησε με την καταλανική ηγεσία, λέγοντας ότι τα μέτρα που προτείνει η Μαδρίτη αποτελούν επίθεση «στα δικαιώματα και στις ελευθερίες των πολιτών».