Στο χειρουργείο των δανειστών βρίσκεται η ΔΕΠΑ καθώς πιέζουν για ταχεία συρρίκνωσή της, ενώ την ίδια στιγμή έκρηξη 140% σε σχέση με πέρυσι καταγράφει ο αριθμός νέων συνδέσεων νοικοκυριών με τα δίκτυα φυσικού αερίου.
Βασική αιτία για το ρεκόρ αυτό είναι η δυνατότητα αυτονόμησης από τις κεντρικές θερμάνσεις των πολυκατοικιών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της γενικής συνέλευσης, πλαίσιο που μετρά ήδη δέκα μήνες ζωής (ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο 2016) και έχει μέχρι τώρα στείλει μαζί με τα προγράμματα επιδότησης χιλιάδες νέους καταναλωτές στο φυσικό αέριο.
Από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα, δηλαδή πριν εκπνεύσει το δεκάμηνο, τα νέα συμβόλαια νοικοκυριών στην Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής ανέρχονται σε 19.500, έναντι 17.500 στο εννεάμηνο, ένδειξη ότι αυξάνονται με ρυθμό… δύο χιλιάδων τον μήνα. Εκ των 19.500, οι 11.100 αφορούν αυτόνομες συνδέσεις διαμερισμάτων.
Ετσι ο ετήσιος στόχος της ΕΔΑ Αττικής, που από 12.000 είχε ανέβει στα 20.000 νοικοκυριά, θα αναθεωρηθεί εκ νέου. Εκτός της δυνατότητας αυτονόμησης, στην έκρηξη νέων συμβολαίων συνέβαλαν καθοριστικά η χαμηλότερη τιμή του αερίου έναντι του πετρελαίου, το πρόγραμμα επιδότησης του κόστους μετατροπής των εγκαταστάσεων θέρμανσης (έληξε στις 9 Οκτωβρίου, έπεται ωστόσο καινούργιο) και οι νέες τεχνικές για την αυτόνομη σύνδεση διαμερισμάτων με κοινή σωλήνωση και τοποθέτηση μετρητών στο μπαλκόνι κάθε κατοικίας.
Το ρεκόρ σε νέες συνδέσεις δεν είναι μόνο προνόμιο της Αττικής. Στις αρχές Σεπτεμβρίου τα φετινά συμβόλαια σε Θεσσαλονίκη – Θεσσαλία είχαν ξεπεράσει τις 9.200, εκ των οποίων οι 3.350 έκλεισαν κατά το «νεκρό» διάστημα του καλοκαιριού, δηλαδή Ιούλιο και Αύγουστο. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου, με επιδόσεις σε καινούργιες συνδέσεις, ύψους 5.837 από 3.642 πέρυσι (αύξηση 60%) και με τον συνολικό αριθμό υπογεγραμμένων συμβολαίων να διαμορφώνεται σε 300.587, έναντι 285.992 το ίδιο διάστημα πέρυσι.

ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ. Την ίδια ώρα, σήμερα το πρωί, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης συναντάται με τους εκπροσώπους των δανειστών για τον νέο ρόλο που καλείται να παίξει η ΔΕΠΑ στην αγορά. Στο πρώτο αυτό ραντεβού για τα ενεργειακά, το βασικό μενού θα είναι το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου και όχι ο ηλεκτρισμός. «Στο κεφάλαιο λιγνίτες, πρέπει να κλείσει πρώτα η συζήτηση κυβέρνησης – DG Comp, άρα μάλλον δεν θα συζητηθεί» έλεγαν χθες πηγές του ΥΠΕΝ για τη λίστα των προς πώληση μονάδων της ΔΕΗ, η οποία άγεται και φέρεται επί μήνες μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών. Εδώ και καιρό οι πιστωτές ζητούν τη συρρίκνωση της ΔΕΠΑ, ισχυριζόμενοι ότι πρέπει να σταματήσει να είναι παράλληλα χονδρέμπορος και προμηθευτής αερίου, μέτοχος των Εταιρειών Παροχής Αερίου και μέτοχος των Εταιρειών Διανομής Αερίου.
Το βασικό σενάριο μιλά για πιέσεις που εστιάζονται στην απόσυρση της ΔΕΠΑ από το μετοχικό κεφάλαιο κάποιων εκ των δύο ΕΠΑ Αττικής και Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας, όπως και κάποιων εκ των δύο ΕΔΑ Αττικής και Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας. Και στις τέσσερις αυτές εταιρείες η ΔΕΠΑ κατέχει το 51%, με το άλλο 49% να ανήκει σε Shell (Αττική) και Eni (Θεσσαλονίκη – Θεσσαλία). Τυχόν όμως απόσυρση της ΔΕΠΑ από αυτές θα επηρεάσει σημαντικά την οικονομική της θέση. Θα απολέσει, για παράδειγμα, έσοδα 51% από τον τζίρο των ΕΠΑ, που το 2015 είχαν ανέλθει σε 380,2 εκατ. ευρώ. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τον οξύ ανταγωνισμό που δέχεται ήδη η ΔΕΠΑ στη χονδρεμπορική αγορά, όπου τα μερίδιά της έχουν υποχωρήσει κατά 30%, την καθιστά ευάλωτη στο νέο περιβάλλον.