Ηδη από χθες το πρωί το αθηναϊκό κέντρο είχε μπει στους ρυθμούς που επέβαλε η εμφάνιση της Κάρλα Μπρούνι, πρώην πρώτης κυρίας της Γαλλίας, και του συζύγου της. Ο Νικολά Σαρκοζί καταρχάς εθεάθη με σορτσάκι να επιδίδεται σε τζόγκινγκ στο Σύνταγμα τις μεσημβρινές ώρες. Η εκκίνηση δόθηκε λίγα μέτρα από το Παλλάς, όπου ένα μπάνερ σεβαστών διαστάσεων προϊδέαζε επίδοξους θαμώνες (και μη) για τη συναυλία της χθεσινής βραδιάς.

Αν κάποιος ήταν θαυμαστής και ενημερωμένος γνώριζε πριν καν εισέλθει στην αίθουσα ότι το πρόγραμμα ήταν κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της Κάρλα Μπρούνι: χαμηλόφωνα κομμάτια και διασκευές γνωστών επιτυχιών από τη μεγάλη του ροκ (και του μέταλ) σχολή. Ο τίτλος μιλούσε από μόνος του άλλωστε: «Γαλλικό άγγιγμα» (French touch). Αγγιγμα και στις ενορχηστρώσεις, που έπρεπε να εξυπηρετούν τις ανάγκες μιας one woman περφόρμανς, «άγγιγμα» και στις ψυχές ενός διεθνούς ακροατηρίου που βρίσκει βαλβίδα εκτόνωσης στο easy listening. Η καλύτερη περιγραφή για τα τραγούδια, άλλωστε, και η πιο αληθινή των προθέσεών της, ανήκει στην ίδια την Κάρλα Μπρούνι: «Οπωςθα ταακούγαμεένα ήσυχο βράδυ, μερικές γλυκές στιγμές. Αυτό είναι το όνειρό μου. Πώς οι άνθρωποι θα ακούσουν τη μουσική μου όταν χαλαρώνουν και ερωτεύονται».

Και όντως, η βραδιά κύλησε πάνω στα ακούσματα του «Moon river» (Χένρι Μαντσίνι), του «Perfect day» (Λου Ριντ), του «Miss you» των Rolling Stones, του «Enjoy the silence» (από τις μεγάλες επιτυχίες των Depeche Mode τη δεκαετία του 1990) και του «The winner takes it all» των ABBA. Ολα περασμένα βέβαια από το ηχόχρωμα της Μπρούνι και σε δικές της διασκευές, για τις οποίες συνεργάστηκε με τον διάσημο καναδό μουσικοσυνθέτη και παραγωγό Ντέιβιντ Φόστερ

Τραγούδησε, όμως, και παλιότερα κομμάτια, από τα οποία ξεχώρισε για συναισθηματικούς λόγους το «Dolce Francia» από το άλμπουμ «Little french songs» (2013), που αναφέρεται στις ιταλικές ρίζες της και τη «δεύτερη πατρίδα» της, τη Γαλλία, όπως τη χαρακτήρισε η ίδια πάνω στη σκηνή. Πρόκειται για διασκευή στα ιταλικά του γνωστού κομματιού «Douce France» που έγραψε ο Σαρλ Τρενέ στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Στο τέλος του τραγουδιού ακούστηκε a capella να ψιθυρίζει με τη συνοδεία των μουσικών της και τη φράση «Dolce Grecia» («Γλυκιά Ελλάδα»), τον απαραίτητο φόρο τιμής στον πρώτο σταθμό της διεθνούς περιοδείας της που άρχισε χθες.

Απόψε η Μπρούνι επαναλαμβάνει τη συναυλία της στο Παλλάς, ενώ θα ακολουθήσουν η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γερμανία,η Αγγλία, η Ολλανδία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Αμερική. Συναισθηματικό επίσης ήταν και το τέλος της συναυλίας, αφού έκλεισε με το «Αλληλούια» του Λέοναρντ Κοέν, απ’ τον θάνατο του οποίου συμπληρώνεται ένας χρόνος (στις 7 Νοεμβρίου).

Οσο για την εμφάνισή της απείχε –και δικαίως –από εξεζητημένες στυλιστικές αναζητήσεις. Ανταποκρινόταν μάλλον στις επιταγές του casual chic, που αφαιρεί πόντους από την επισημότητα αλλά προσθέτει στην οικειότητα με την πλατεία: μαύρο τζιν, μαύρο σακάκι, φούξια Τ-shirt και μαύρα μποτάκια. Ο σύζυγός της, πάντως, την παρακολούθησε από την πρώτη σειρά της αίθουσας (όπου κάθησε μόλις έσβησαν τα φώτα).

INFO

Απόψε στις 21.00 η δεύτερη συναυλία της Κάρλα Μπρούνι στο Παλλάς (Βουκουρεστίου 5, τηλ. 2103213100). Εισιτήρια: 15 ευρώ (μειωμένη ορατότητα), 25 (Γ’ Ζώνη), 35 (Β’ Ζώνη), 50 (Α’ Ζώνη) και 80 ευρώ (VIP).