Αν υπάρχει αγωνία τις τελευταίες ημέρες στους διοργανωτές των εκλογών της Κεντροαριστεράς, αυτή αφορά πρωτίστως την προσέλευση στις κάλπες. Ενώ αρχικά το ενδιαφέρον του κόσμου παρουσιαζόταν –και μετριόταν, σε εσωτερικές δημοσκοπήσεις –ως αυξημένο, η παρατεταμένη συζήτηση για τα διαδικαστικά και η απουσία δημόσιων συζητήσεων οδήγησαν σε «κοιλιά». Η συμμετοχή, που εκτιμάται πως έχει «ταβάνι» τις 300.000 και χαμηλότερο όριο τις 100.000, μπορεί να κρίνει τον νικητή. Γι’ αυτό οι καμπάνιες των υποψηφίων στοχεύουν πλέον όχι μόνο στην ανάδειξη των θέσεων του καθενός, αλλά και στην αφύπνιση του ακροατηρίου –με απώτερο σκοπό η ανάδειξη του νέου ηγέτη να μην κριθεί από μηχανισμούς εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ.
Τα επιτελεία των υποψηφίων, ακόμα και εκείνων που λογικά τους συμφέρει η μικρή συμμετοχή, κοιτούν με ανησυχία τις τελευταίες μετρήσεις, καθώς γνωρίζουν πως οι λίγοι ψηφοφόροι μπορούν ευκολότερα να προκαλέσουν αμφισβήτηση του εγχειρήματος. «Κάποιοι θέλουν να ψηφίσουν, όμως δεν ξέρουν καν την ημερομηνία…» σχολίαζαν επιτελικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, που έχουν αρχίσει νέα εκστρατεία ενημέρωσης των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, με σκοπό να εμφανιστούν στην κάλπη στις 12 Νοεμβρίου. Την ίδια στάση τηρούν και οι υποψήφιοι εκτός ΠΑΣΟΚ, με τον Σταύρο Θεοδωράκη να λανσάρει καινούργια σποτ που αφορούν αποκλειστικά την ημερομηνία εκλογής –και τα οποία διαμοιράστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από το επιτελείο του Γιώργου Καμίνη, ρίχνοντας γέφυρες στην πρόσφατη διαμάχη τους. Το ζήτημα της ενότητας, άλλωστε, είναι ύψιστης σημασίας για την έκβαση των εκλογών.
Την ίδια ανησυχία της μικρής συμμετοχής μοιράζεται και ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της διαδικασίας, απέστειλε επιστολή στους υποψηφίους αλλά και στους περιφερειακούς υπευθύνους των εκλογών να ενθαρρύνουν όσο μπορούν τη συμμετοχή. Καλεί, μάλιστα, το δίκτυο της περιφέρειας να πραγματοποιήσει τοπικές συνεντεύξεις Τύπου ενημερώνοντας για τις λεπτομέρειες των εκλογών, προτείνοντας το «Μαζί τολμάμε» ως κεντρικό σύνθημα. Παράλληλα, οι προεγγραφές στη διαδικασία έχουν ήδη ξεκινήσει και έχουν σκοπό οι ψηφοφόροι να μην περνούν πολύ χρόνο στην ουρά του εκλογικού κέντρου, αλλά με τον κωδικό τους να ταυτοποιούνται ηλεκτρονικά και να ψηφίζουν κατευθείαν.
Το έργο της επιτροπής, βέβαια, δεν έχει τελειώσει, καθώς συνεχίζουν να εντοπίζονται τοπικά μικροπροβλήματα για τον αριθμό των εκλογικών τμημάτων, τα οποία ωστόσο δεν λαμβάνουν παραπάνω έκταση. Χθες έληξε και η προθεσμία εγγραφής των εθελοντών, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, έχουν αναλάβει να χειρίζονται τα τάμπλετ της ηλεκτρονικής διασύνδεσης. Αν ο αριθμός τους δεν επαρκεί ή αν τελικά αδυνατούν να καταλάβουν το σύστημα, υπάρχουν «εφεδρικοί» επαγγελματίες που θα αξιοποιηθούν στις περιοχές όπου ενδέχεται να παρουσιαστεί πρόβλημα.
ΤΑ ΝΤΙΜΠΕΪΤ. Η έμφαση που θα δοθεί στις δύο τηλεμαχίες που θα διεξαχθούν, στις 30 Οκτωβρίου και στις 6 Νοεμβρίου, αυξάνει το βάρος για τους υποψηφίους, που θα πρέπει να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Η Φώφη Γεννηματά, που ακόμα δεν έχει αντιπαρατεθεί τηλεοπτικά με κανέναν συνυποψήφιό της, θέλει να κρατήσει το ενωτικό της προφίλ και βασίζεται στην πολιτική της πείρα για μια καλή εμφάνιση. Ο γνώστης των τηλεοπτικών Σταύρος Θεοδωράκης θέλει να εμφανιστεί διαβασμένος πάνω σε όλα τα ζητήματα, με σκοπό να ξεκαθαρίσει στην πράξη οποιαδήποτε κατηγορία περί «λάιφσταϊλ», ενώ ο Γιώργος Καμίνης, γνωρίζοντας ότι οι κάμερες δεν είναι το δυνατό του σημείο, θα προσπαθήσει να γίνει πιο επικοινωνιακός. Από την άλλη, σκοπός του Νίκου Ανδρουλάκη είναι να κάνει γνωστές τις θέσεις του και την υποψηφιότητά του εκτός ΠΑΣΟΚ, ενώ Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Ραγκούσης έχουν ως παρακαταθήκη την υπουργική τους θητεία –με τον δεύτερο να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο αντιδεξιό προφίλ που έχει καλλιεργήσει.