Μέσα σε αυτό το σκηνικό αμφισβήτησης, σε ρόλο πρωταγωνιστή φέρνει η αντιπολίτευση και τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο Σταύρος Θεοδωράκης τον καλεί να προσέλθει στη Βουλή και να δώσει εξηγήσεις για τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Με την επίκαιρη ερώτησή του, ο επικεφαλής του Ποταμιού ζητεί ο Πρωθυπουργός να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία για το ποια αντισταθμιστικά ανταλλάγματα εξασφάλισε η ελληνική κυβέρνηση για τη Σούδα και τι περιλαμβάνει η συγκεκριμένη συμφωνία για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ. Επίσης, ρωτά τον Πρωθυπουργό πότε θα υποβάλει στη Βουλή προς έγκριση το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των συγκεκριμένων πολεμικών αεροσκαφών και αν υπάρχει ενδεχόμενο παραχώρησης αεροσκαφών F-35 ως αντισταθμιστικού ανταλλάγματος για τη Σούδα.

Εξάλλου, Το Ποτάμι σκοπεύει να επανέλθει και στο θέμα του προγράμματος εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών P-3B του Πολεμικού Ναυτικού και των σχετικών δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό, καταθέτοντας σύντομα νέα επίκαιρη ερώτηση. Ηδη έχει θέσει το ζήτημα στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, με ερωτήσεις του Σπύρου Δανέλλη και του Γιώργου Μαυρωτά, στις οποίες επισημαίνεται πως έχουν καταβληθεί από την ελληνική πλευρά περισσότερα από 300 εκατ. δολάρια δίχως να έχουν παραληφθεί τα αναβαθμισμένα αεροσκάφη. Μάλιστα, κατά τη διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ είχαν διατυπωθεί επιφυλάξεις ως προς το αν η συγκεκριμένη συμφωνία ήταν επωφελής και συμφέρουσα για την ελληνική πλευρά, εξαιτίας της προχωρημένης ηλικίας και των προβλημάτων των εν λόγω αεροσκαφών.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών του Ποταμιού, το υπουργείο Αμυνας ισχυρίστηκε, ωστόσο, ότι η πορεία εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών «ναυτικής συνεργασίας» (όπως είναι ευρέως γνωστά τα P-3B) πραγματοποιείται δίχως καθυστερήσεις και ότι τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την καταβολή των δόσεων, μολονότι εντός των επόμενων μηνών θα παραληφθεί το λεγόμενο «αεροσκάφος ενδιάμεσης λύσης» και αργότερα τα αναβαθμισμένα αεροσκάφη.

Σημειώνεται επίσης ότι το πρόγραμμα υλοποιείται από τη Lockheed Martin, η οποία είναι η ίδια εταιρεία που θα αναλάβει τον εκσυγχρονισμό του στόλου των μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας. Ετσι, οι δύο συμβάσεις, συνολικού ύψους περίπου 3 δισ. δολαρίων, είναι στην πράξη τα μοναδικά εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν υπογραφεί στην εποχή των Μνημονίων και μάλιστα και τα δύο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.