Ρόλο Ποντίου Πιλάτου στη διαμάχη Ξανθού – Πολάκη με «έπαθλο» το υπουργείο Υγείας παίζει το Μαξίμου. Παρά τη σιωπή από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού και την ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού στο facebook, η οποία συνοδεύτηκε από ύβρεις κατά των «ΝΕΩΝ» αντί ουσιαστικών απαντήσεων, καλά πληροφορημένες πηγές επιβεβαιώνουν ότι το κλίμα στην Αριστοτέλους ανάμεσα στον υπουργό Υγείας και τον πολιτικό του υφιστάμενο είναι κάτι παραπάνω από ηλεκτρισμένο. Στην ουσία, Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης διαγκωνίζονται για τον έλεγχο του υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων του· τα επεισόδια το τελευταίο διάστημα –και όχι μόνο –είναι αλλεπάλληλα και έχουν καταλήξει στο να μην ανταλλάσσουν ούτε καλημέρα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.
Από τη δική του πλευρά, το Μαξίμου επιλέγει τη σιωπή. Οχι τυχαία ασφαλώς, καθώς αυτή υπαγορεύεται από τις λεπτές ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Αφενός ο Πολάκης με τη δράση του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης τόσο κατά των μέσων ενημέρωσης όσο και κατά του Αδωνη Γεωργιάδη ή άλλων σημαινόντων στελεχών της ΝΔ φαίνεται ότι χαίρει της αποδοχής του ίδιου του Πρωθυπουργού, ο οποίος τον έχει επανειλημμένα καλύψει διά της σιωπής του και με τη διατήρησή του στο υπουργικό του πόστο. Αφετέρου η ιδιότητα του Ανδρέα Ξανθού ως μέλους της ομάδας των 53 υποχρεώνει τον Αλέξη Τσίπρα να είναι εξαιρετικά προσεκτικός και να αποφεύγει να τον βάλει απέναντί του φοβούμενος ακριβώς τις εσωκομματικές αντιδράσεις.
Ετσι, στην προκειμένη περίπτωση που ανέδειξαν «ΤΑ ΝΕΑ» και αφορά στην αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τον ΕΟΠΥΥ με προεδρικό διάταγμα, δεν είναι τυχαίο ότι υπογράφουν ως συναρμόδιοι η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Γεγονός που μαρτυρά –παρά τις περί του αντιθέτου διαρροές και διαψεύσεις –πως το Μαξίμου ήταν απολύτως ενήμερο για την εξέλιξη και δεν επρόκειτο περί ενός «λάθους» της νομικής του υπηρεσίας όπως επικαλέστηκε το υπουργείο Υγείας.
Πάντως, από το υπουργείο Υγείας επιδιώκουν να ξεχαστεί το θέμα του ΕΟΠΥΥ, το οποίο ανέδειξε για μία ακόμη φορά την προβληματική συγκατοίκηση του υπουργού και αναπληρωτή υπουργού –κι αυτή η προσπάθεια αποτελεί ίσως και το μοναδικό σημείο επαφής που ενώνει έπειτα από διάστημα αρκετών μηνών τον Ανδρέα Ξανθό με τον Παύλο Πολάκη.
Σημειωτέον, δε, ότι οι αστοχίες και η κόντρα εξουσίας των δύο κρητικών υπουργών απασχολεί ιδιαίτερα το πρωθυπουργικό επιτελείο, δεδομένου ότι πλήττει το προφίλ της κυβέρνησης και τσαλακώνει το έργο της. Ιδίως εάν συνυπολογιστεί ότι η Υγεία και η επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που ταλανίζουν τον χώρο της δημόσιας περίθαλψης αποτελούν πολιτική σημαία της κυβέρνησης. Οπως επισημαίνουν στελέχη του χώρου της Υγείας στα «ΝΕΑ», οι αλλαγές που προωθεί το προεδρικό διάταγμα για τον ΕΟΠΥΥ αναδεικνύουν τον συγκεντρωτισμό που χαρακτηρίζει το υπουργείο Υγείας, δεδομένου ότι σχεδόν καταργεί την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας. Σημείο-κλειδί ωστόσο, το οποίο καταδεικνύει το μέγεθος της υπόγειας διαμάχης που μαίνεται ανάμεσα στους δύο υπουργούς είναι ότι παρόλο που ο ΕΟΠΥΥ ανήκει στην αρμοδιότητα του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη, με το εν λόγω διάταγμα το τιμόνι του Οργανισμού περνά πλέον στα χέρια του εκάστοτε υπουργού (συνεπακόλουθα στα χέρια του Ανδρέα Ξανθού).
ΚΟΝΤΡΕΣ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ. Δεν είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που οι αντιπαραθέσεις στην Αριστοτέλους απασχολούν τους στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού. Στα τέλη Σεπτεμβρίου έπεσαν ως κεραυνός εν αιθρία οι καταγγελίες του πρώην προέδρου του ΕΚΑΠΤΥ (Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας) που εκθέτουν τον Ανδρέα Ξανθό για τον χειρισμό του και την ανοχή που επέδειξε με στόχο τη συγκάλυψη έκνομων ενεργειών. Σύμφωνα με πηγές, για το θέμα είχαν τους τελευταίους μήνες διαφωνήσει οι δύο υπουργοί, ενώ σημείο σφοδρής κόντρας στην Αριστοτέλους αποτέλεσε και η διάθεση χρημάτων του ΕΣΠΑ στην ψυχική υγεία. Τότε ο υπουργός Υγείας είχε «συμμαχήσει» με τον γενικό γραμματέα Πέτρο Γιαννουλάτο για τη διάθεση χρημάτων σε μονάδες ψυχικής υγείας. Η επιλογή του υπουργού ωστόσο «σταυρώθηκε» από την αντιπολίτευση αλλά και από τον ίδιο τον Παύλο Πολάκη. Τελικά, το θέμα έκλεισε με την παραίτηση του γενικού γραμματέα και τη ριζική αλλαγή σχεδίου, επενδύοντας στην ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας με την ίδρυση Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ).