Simply the Best για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Η ανάδειξη του Πορτογάλου ως κορυφαίου παίκτη του κόσμου για το 2017 δεν αποτέλεσε καμία έκπληξη.

Με τέσσερα τρόπαια, μεταξύ των οποίων το Τσάμπιονς Λιγκ και το τρόπαιο της Λα Λίγκα, 44 γκολ και 11 ασίστ, ο CR7 παραμένει συλλέκτης ατομικών βραβείων.

Το βραβείο Best απονέμεται από τη FIFA στους κορυφαίους της χρονιάς μετά το διαζύγιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας με το France Football και τον θεσμό της Χρυσής Μπάλας. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο νίκησε στην ψηφοφορία –στην οποία συμμετέχουν οι φίλαθλοι, οι εκπρόσωποι του Τύπου, οι αρχηγοί και οι προπονητές των εθνικών ομάδων –τον μόνιμο αντίπαλό του Λιονέλ Μέσι και τον διεκδικητή του θρόνου του ποδοσφαίρου Νεϊμάρ.

Ο Πορτογάλος συγκέντρωσε το 43,16% των ψήφων έναντι 19,25% του Μέσι και 6,97% του Νεϊμάρ.

Σκίμπε και «Τόρο»

Ο αρχηγός της Εθνικής Βασίλης Τοροσίδης ψήφισε κατά σειρά Ρονάλντο, Μέσι και Μπουφόν, ενώ ο ομοσπονδιακός προπονητής Μίχαελ Σκίμπε έδωσε τις ψήφους του στους Κρος, Εντέν Αζάρ και Ομπαμεγιάνγκ. Η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ από τη Ρεάλ για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν, επίδοση μοναδική για τη διοργάνωση, είχε ως αποτέλεσμα την ανάδειξη του Ζινεντίν Ζιντάν ως κορυφαίου προπονητή στον κόσμο. Με αυτήν τη βράβευση ο Ζιζού έγινε ο πρώτος που φτάνει στην κορυφή του ποδοσφαιρικού Ολύμπου τόσο ως ποδοσφαιριστής όσο και ως προπονητής. Ο Γάλλος επικράτησε των Ιταλών Κόντε (Τσέλσι) και Αλέγκρι (Γιουβέντους) με ποσοστό ψήφων 46,22%.

Από τις ξεχωριστές στιγμές της χθεσινής βραδιάς στο Λονδίνο ήταν η απονομή στον Τζιανλουίτζι Μπουφόν του βραβείου του κορυφαίου τερματοφύλακα στον κόσμο. Ο Ιταλός διανύει το 39ο έτος της ηλικίας του και αυτή θα είναι η τελευταία χρονιά της σπουδαίας καριέρας του, την οποία θέλει να κλείσει με την κατάκτηση είτε του Τσάμπιονς Λιγκ είτε του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η κυριαρχία της Ρεάλ συνεχίστηκε και στην κορυφαία ενδεκάδα της FIFPro (Ενωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών), καθώς οι πέντε από τους έντεκα (Ράμος, Μαρσέλο, Μόντριτς, Κρος και Ρονάλντο) αγωνίζονται στους Μερένχες.

Η κορυφαία ενδεκάδα: Μπουφόν, Ντάνι Αλβες, Μπονούτσι, Ράμος, Μαρσέλο, Μόντριτς, Κρος, Ινιέστα, Μέσι, Ρονάλντο, Νεϊμάρ.

Στην κατηγορία του καλύτερου γκολ, νικητής αναδείχτηκε ο γάλλος επιθετικός της Αρσεναλ Ολιβιέ Ζιρού για το τέρμα που σημείωσε με το χτύπημα του σκορπιού.

Κορυφαία προπονήτρια αναδείχτηκε η Ολλανδή Σαρίνα Βίγκμαν, η οποία οδήγησε τις Τουλίπες στην κατάκτηση του Euro, ενώ κορυφαία ποδοσφαιρίστρια αναδείχτηκε η αρχηγός των πρωταθλητών Ευρώπης Λίκε Μάρτενς.