Ενα μήνα μετά τις γερμανικές εκλογές, πραγματοποιείται σήμερα η πρώτη συνεδρίαση της νέας γερμανικής Βουλής. Υπό κανονικές συνθήκες, η συγκρότηση σε σώμα της νέας Μπούντεσταγκ είναι μια τυπική και καθ’ όλα βαρετή διαδικασία. Αλλά οι συνθήκες μετά τις τελευταίες εκλογές δεν είναι κανονικές. Καταρχάς, με 709 βουλευτές είναι η μεγαλύτερη Ομοσπονδιακή Βουλή που είχε ποτέ η Γερμανία. Αλλά η ποιοτική διαφορά είναι η είσοδος για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της ενός ακροδεξιού, εθνικο-λαϊκιστικού κόμματος, της Εναλλακτικής για τη Γερμανία. Με 90 βουλευτές είναι η τρίτη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Οι πρώτες τριβές υπήρξαν ήδη για τη χωροταξία των κομμάτων καθώς κανένα από τα άλλα κόμματα δεν ήθελε να γειτνιάζει μαζί τους.

Η σημερινή πρεμιέρα επιφυλάσσει την πρώτη αντιπαράθεση του AfD στην ολομέλεια της Μπούντεσταγκ με αντικείμενο τη σύνθεση του προεδρείου της. Πρόεδρος της Μπούντεσταγκ θα εκλεγεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο 75χρονος πρώην υπουργός Οικονομικών, ως πρόεδρος της Βουλής θα είναι ο δεύτερος στην ιεραρχία της Γερμανίας μετά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η εκλογή του προεδρείου της Βουλής γίνεται με διακομματική στήριξη. Παραφωνία στη σημερινή εκλογή προέδρου της Βουλής θα είναι η Εναλλακτική για τη Γερμανία, που ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει τον Σόιμπλε, επειδή τον θεωρεί συνυπεύθυνο για την πολιτική διάσωσης του ευρώ, με την οποία το κόμμα αυτό διαφωνεί.

Ταυτόχρονα τα υπόλοιπα έξι κόμματα αρνούνται να ψηφίσουν για αντιπρόεδρο της Μπούντεσταγκ τον υποψήφιο του AfD Αλμπρεχτ Γκλάζερ. Αιτία μία ομιλία του 75χρονου Γκλάζερ τον περασμένο Απρίλιο σε εκδήλωση του ΑfD για το Ισλάμ. «Δεν είμαστε κατά της ανεξιθρησκίας. Το Ισλάμ είναι ένα κατασκεύασμα που δεν αναγνωρίζει και δεν σέβεται την ανεξιθρησκία», είπε και «όποιος χειρίζεται έτσι ένα θεμελιώδες δικαίωμα πρέπει αυτό το δικαίωμα να του αφαιρεθεί». Αργότερα μετρίασε τη δήλωσή του υποστηρίζοντας ότι δεν αναφέρονταν σε μεμονωμένους μουσουλμάνους αλλά στο Ισλάμ ως θρησκευτική κοινότητα.

Για την εκλογή αντιπροέδρου στους δύο πρώτους γύρους απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των 709 εδρών, δηλαδή 355 βουλευτές. Αν αποτύχει και στον τρίτο γύρο που χρειάζεται απλή πλειοψηφία, τότε αποφασίζει το Συμβούλιο Γερουσίας της Βουλής. Το AfD από την πλευρά του αρνείται να αποσύρει την υποψηφιότητα του Γκλάζερ και να τον αντικαταστήσει με άλλον βουλευτή.

Ιστορικό προηγούμενο υπάρχει με τον υποψήφιο αντιπρόεδρο που είχε προτείνει η Αριστερά το 2005, τον Λότερ Μπίσκι. Είχε αποτύχει σε τέσσερις γύρους να εκλεγεί και η θέση έμενε κενή μέχρι που το κόμμα πρότεινε την Πέτρα Πάου, η οποία εξελέγη αντιπρόεδρος της Μπούντεσταγκ την άνοιξη του 2006.

Για να αποφευχθούν παρατράγουδα, άλλαξε πριν από τις εκλογές η ρύθμιση να προεδρεύει στην πρώτη συνεδρίαση ο γηραιότερος εκλεγμένος βουλευτής. Το προνόμιο αυτό θα είχε σήμερα ο 77χρονος βουλευτής του AfD Βίλχελμ φον Γκότμπεργκ. Με τη νέα ρύθμιση προεδρεύει ο βουλευτής με τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική θητεία. Είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με 45 χρόνια κοινοβουλευτικού βίου. Αλλά επειδή ούτως ή άλλως θα εκλεγεί πρόεδρος, έδωσε τη θέση του στον Χέρμαν – Οτο Ζολμς του FDP, επί 33 χρόνια βουλευτή, για να ανοίξει τη νέα περίοδο της Μπούντεσταγκ.

Φοροεπίθεση στους αμερικανικούς κολοσσούς

Δύσκολοι καιροί για Amazon, Apple και άλλους αμερικανικούς κολοσσούς έρχονται με κυβέρνηση «Τζαμάικα» στη Γερμανία. Οι Πράσινοι θέλουν σημαντική αύξηση της φορολόγησής τους. «Δεν γίνεται να χρησιμοποιούν ως έδρα την Ευρώπη και να αρνούνται να συμβάλλουν με το μερίδιο που τους αναλογεί στη χρηματοδότηση αυτής της έδρας», τόνισε χθες ο Πράσινος Τζεμ Ετσντεμιρ. Επ’ αυτού, είπε, συμφωνεί και ο Φιλελεύθερος Κρίστιαν Λίντνερ.