Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα ετών υποχώρησε το τρίτο φετινό τρίμηνο η ανεργία στην Ισπανία, δίνοντας ανάσα στην κυβέρνηση που έχει να αντιμετωπίσει την πολιτική κρίση στην Καταλωνία. Επίσης η Μαδρίτη ανακοίνωσε ότι εκτιμά πως η ανάπτυξη φέτος θα ξεπεράσει το 3%.

Η ανεργία υποχώρησε στο 16,4% από 17,2% που ήταν το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2008 και κάτω από τις προβλέψεις αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Στην Ισπανία υπάρχουν σήμερα 3,7 εκατ. άνεργοι, 182.000 λιγότεροι σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο. Οπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος, η ανάπτυξη αναμένεται φέτος να διαμορφωθεί πάνω από το 3% παρά τις ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί για τις εξελίξεις στο θέμα της Καταλωνίας. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να αρχίσει να συζητείται στο Κοινοβούλιο της χώρας ο προϋπολογισμός για το 2018, φτάνει να ηρεμήσει πρώτα η κατάσταση σε πολιτικό επίπεδο λόγω των εντάσεων που υπάρχουν από την κόντρα της κυβέρνησης με τους Καταλανούς.

Η ΚΑΤΑΛΩΝΙΑ. Οσον αφορά τον προϋπολογισμό, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι θεωρεί ότι η χώρα πρέπει να κάνει τα απαραίτητα βήματα για να διασφαλίσει ότι η ανάπτυξη θα εδραιωθεί. Την προηγούμενη εβδομάδα η Μαδρίτη είχε προχωρήσει σε υποβάθμιση των προβλέψεων για ανάπτυξη στη χώρα για το 2018, σε 2,3% από 2,6%, επικαλούμενη πολιτικά και οικονομικά ρίσκα. Ενα από αυτά είναι η συνεχιζόμενη αναταραχή στην Καταλωνία, που αναμένεται να πλήξει την οικονομία της και κατ’ επέκταση την οικονομία όλης της Ισπανίας. Επίσης υπάρχει προβληματισμός για το μέλλον πολλών επενδύσεων στην περιοχή, καθώς οι επιχειρήσεις αποζητούν πρώτα απ’ όλα σταθερότητα για να συνεχίσουν εκεί τις δραστηριότητές τους ή για να τις επεκτείνουν. Ορισμένες εταιρείες έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να μεταφέρουν σε άλλη περιοχή της Ισπανίας την έδρα τους, κίνηση που αποτελεί πιθανώς προάγγελο για τη συνέχεια.