Στον εξωδικαστικό και οι επαγγελματίες

Τον δρόμο της ένταξης στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών ανοίγει τώρα το υπουργείο Οικονομίας μετά και τη θετική αποδοχή της ελληνικής πρότασης από τους θεσμούς. Η ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών θα βασίζεται στα κριτήρια της ρύθμισης οφειλών ύψους 20.000 έως 50.000 ευρώ. Δηλαδή θα προϋποθέτει κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων την τελευταία χρονιά πριν από την αίτηση υπαγωγής σε ρύθμιση ή τις δύο χρήσεις της τελευταίας τριετίας. Ωστόσο θα περιλαμβάνει και την προϋπόθεση ότι από τα έσοδα τους ελεύθερου επαγγελματία θα αφαιρούνται τα έξοδα για δαπάνες εύλογης διαβίωσης του ίδιου και της οικογένειάς του. Μάλιστα, οι δαπάνες αυτές θα υπολογίζονται όπως και στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και θα είναι κλιμακωτές ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και τις υποχρεώσεις του οφειλέτη. Η τελική έγκριση αναμένεται στην επόμενη συνάντηση που θα έχουν θεσμοί και ελληνική κυβέρνηση στα τέλη Νοεμβρίου.

Χριστουγεννιάτικα κάλαντα

Αστικές Συγκοινωνίες, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ. Σε αυτές τις ΔΕΚΟ θα ρίξει το βάρος του το Υπερταμείο, όταν στα τέλη Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου θα παρουσιάσει το στρατηγικό του σχέδιο. Τι θα περιλαμβάνει; Τις προτεραιότητες ανά τομέα, ανά ΔΕΚΟ καθώς και για τα ακίνητα του Δημοσίου. Εμφαση θα δοθεί στις μεγάλες εταιρείες, τις πιο ζημιογόνες, λέει άνθρωπος με γνώση της κατάστασης, που δεν κρύβει την ανησυχία για την υποδοχή που θα επιφυλάξουν στο Ταμείο οι συνδικαλιστές, κυρίως όμως η κυβέρνηση. Πλην λιγοστών εξαιρέσεων, είναι γνωστό ότι πολλοί υπουργοί βλέπουν με μισό μάτι την απώλεια εξουσίας πάνω στις ΔΕΚΟ των χαρτοφυλακίων τους. Οχι, δεν έχουν αρχίσει ακόμη τα όργανα, αλλά δεν νομίζω ότι θα τα γλιτώσει το Ταμείο τα «χριστουγεννιάτικα κάλαντα».

Η επιστροφή της Eurobank

Την επιστροφή της τράπεζας Eurοbank στις διεθνείς αγορές σηματοδοτεί η επιτυχημένη έκδοση καλυμμένων ομολόγων της τράπεζας συνολικού ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, με τη συμμετοχή ελλήνων και ξένων υπενδυτών. Το Βιβλίο Προσφορών έκλεισε την περασμένη Δευτέρα και υπερκαλύφθηκε πάνω από δύο φορές, με τη συμμετοχή των διεθνών θεσμικών επενδυτών να ανέρχεται στο 85%.

Τα ομόλογα είναι σταθερού επιτοκίου, έχουν τριετή διάρκεια και φέρουν ετήσιο τοκομερίδιο 2,75%. Η τιμή έκδοσης των καλυμμένων ομολόγων ορίστηκε σε 99,349% και η απόδοση διαμορφώθηκε σε 2,98%. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοίκησης της τράπεζας, η έκδοση είχε μεγάλη απήχηση στο διεθνές και εγχώριο επενδυτικό κοινό προσελκύοντας θεσμικούς επενδυτές από είκοσι χώρες. Συντονιστές της έκδοσης ήταν οι Barclays, Goldman Sachs, UBS, JP Morgan, NatWest Markets και Commerzbank. Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, η συναλλαγή αυτή θα συμβάλει στην περαιτέρω απομείωση της χρήσης του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) και παράλληλα θα διευρύνει τις πηγές χρηματοδότησής της.

Στοίχημα τα αποθεματικά

«Το θέμα της διαχείρισης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων αποτελεί μια μεγάλη στρατηγική πρόκληση με δημοσιονομικό, οικονομικό, θεσμικό και βέβαια κοινωνικό περιεχόμενο» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της ημερίδας για τη διαχείριση αποθεματικών

ασφαλιστικών ταμείων που διοργάνωσε η Τράπεζα Πειραιώς την

Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017, με τη συμμετοχή εξειδικευμένων στελεχών του χώρου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς επεσήμανε ότι η συζήτηση αυτή πρέπει να παραμείνει ανοιχτή και να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας πιο προωθημένης σύγχρονης αντίληψης για το μεγάλο θέμα της διαχείρισης των αποθεματικών των ασφαλιστικών μας ταμείων με σοβαρές, δημιουργικές, ουσιαστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις που θα τυγχάνουν ευρύτερων συναινέσεων, τονίζοντας ότι «η Τράπεζα Πειραιώς μέσω της Πειραιώς Asset Management AEΔAK έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον χώρο της παροχής υπηρεσιών επαγγελματικής διαχείρισης των αποθεματικών ασφαλιστικών φορέων και οργανισμών».

Η Λυδία ακόμη το σκέφτεται

Τρεις και πλέον εβδομάδες μετά την περίφημη γνωμοδότηση του ΚΑΣ για το Ελληνικό, και η Λυδία δεν λέει να βάλει την υπογραφή της στην υπουργική απόφαση. Το σκέφτεται. Εχει κολλήσει σε μια διαφορά 44 μέτρων για τα ύψη των κτιρίων που θα ανεγερθούν στο πρώην αεροδρόμιο. Τόση είναι η απόσταση που χωρίζει το σχέδιο του επενδυτή για έξι ουρανοξύστες, ύψους 200 μέτρων έκαστος, με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ ότι κανένα από τα κτίρια που θα ανεγερθούν στο Ελληνικό δεν πρέπει να υπερβαίνει το ύψος των 156 μέτρων του Λόφου της Ακρόπολης. Προβληματίζεται λοιπόν η Λυδία γιατί πιέζεται από παντού. Από τη μια πλευρά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) την προειδοποίησε σε προ ημερών ανακοίνωσή του με προσφυγές εφόσον τολμήσει να αλλάξει τα ύψη. Από την άλλη η κυβέρνηση της ζητά να τελειώνει με την εκκρεμότητα και να βρει τη χρυσή τομή στο θέμα των υψών. Στην πρεμιέρα πάντως της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη «Το τελευταίο Σημείωμα» στο Μέγαρο Μουσικής, η Κονιόρδου κάθησε δίπλα στην Μπέτυ Μπαζιάνα (φωτογραφία από την εκδήλωση). Η εγγύτητα αυτή δεν φαίνεται να αποτυπώνεται στις σχέσεις που διατηρεί με τον Πρωθυπουργό, καθώς οι φήμες τη θέλουν να βρίσκεται σε δυσμένεια.