Οι Κινέζοι κατέχουν την πρώτη θέση στους ξένους υπηκόους που έχουν αξιοποιήσει το πρόγραμμα «χρυσή βίζα», το οποίο παρέχει πενταετή άδεια παραμονής σε όσους αγοράσουν ακίνητο στη χώρα μας, αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Ρώσοι και ακολουθούν οι Τούρκοι και οι Αιγύπτιοι. Κινεζικές εταιρείες έχουν ιδρυθεί στην Ελλάδα και δραστηριοποιούνται στο real estate. Οι εταιρείες αυτές σε συνεργασία με μεσιτικά γραφεία αναλαμβάνουν για λογαριασμό των κινέζων πελατών τους να τρέξουν όλες τις διαδικασίες από την εύρεση της κατοικίας μέχρι τα συμβόλαια, τη διαχείριση και την αξιοποίησή της. Οι ξένοι που αγοράζουν κατοικίες στη χώρα μας για να αποκτήσουν τη «χρυσή βίζα» συνήθως τις ενοικιάζουν δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση σε στελέχη εταιρειών και πρεσβειών.

Επίσης οι Κινέζοι προτιμούν τα νότια προάστια, Αλιμο, Γλυφάδα, Παλαιό Φάληρο. Η «χρυσή βίζα» δίνει τη δυνατότητα σε επενδυτές τρίτων χωρών, οι οποίοι επιθυμούν να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, να λάβουν και μόνιμη άδεια διαμονής που ανανεώνεται κάθε πέντε έτη, εφόσον καταστούν ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων η αξία υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ.

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ. Το πρόγραμμα της Ελλάδας θεωρείται ανταγωνιστικό καθώς το ποσό εκκίνησης είναι το χαμηλότερο στην Ευρώπη, ο φόρος μεταβίβασης είναι χαμηλός 3% αν ο πωλητής είναι ιδιώτης ενώ ο νέος κάτοχος του ακινήτου δεν υποχρεώνεται να μείνει στη χώρα για κάποιο διάστημα.

Οσοι δεν πιάνουν το όριο των 250.000 ευρώ επενδύουν σε περισσότερα από ένα φθηνά διαμερίσματα είτε «φροντίζουν» να εμφανίσουν στα έγγραφα που καταθέτουν στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι πλήρωσαν στον ιδιοκτήτη το ποσό που απαιτείται για να πάρουν τη βίζα. Τι κάνουν; Βρίσκουν το διαμέρισμα που θέλουν και το κλείνουν στην τιμή π.χ. των 220.000 ευρώ. Κατόπιν συμφωνίας με τον ιδιοκτήτη, στο συμβόλαιο δεν εμφανίζεται το πραγματικό τίμημα των 220.000 ευρώ αλλά το ποσό των 250.000 ευρώ. Στη συνέχεια καταθέτουν στον τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη το ποσό των 250.000 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης έχει συμφωνήσει εγγράφως με τον αγοραστή να του επιστρέψει το επιπλέον ποσό των 30.000 ευρώ με διαδικασία που επιτρέπεται στο πλαίσιο των capital controls. Δηλαδή ο φορολογούμενος που πούλησε το διαμέρισμα εμφανίζεται στα συμβόλαια να έχει εισπράξει 250.000 ευρώ αλλά στην πραγματικότητα έλαβε 220.000 ευρώ και δεν αποκλείεται σε περίπτωση ελέγχου να εμπλακεί σε περιπέτειες με την Εφορία.