Οι διοργανωτές της AXDW που δύο φορές τον χρόνο οργανώνουν το πρόγραμμα παρουσιάσεων των συλλογών ελλήνων (και ξένων) σχεδιαστών επιχειρούν να δώσουν μία διάσταση εμπορικής αξίας σε αυτό το τετραήμερο που έχει λίγο από όλα: συλλογές πρετ α πορτέ, διαγωνισμό για την ανάδειξη νέων δημιουργών, εμπορική έκθεση δημιουργών αξεσουάρ και παρέλαση των εκπροσώπων της ψυχαγωγίας και του θεάματος .

Σε αυτήν την πρόσφατη διοργάνωση η έμφαση ήταν στο μείγμα παλιών και νέων δημιουργών. Αρχή έγινε με το σόου του οίκου Parthenis στο προαύλιο του Ζαππείου Μεγάρου Η Παταγονία του 19ου αι., ήταν η αφετηρία έμπνευσης της νέας συλλογής κατά την οποία η Ορσαλία Παρθένη πρόσθεσε στην μινιμαλιστική αισθητική του οίκου και δημιουργίες της με print υφάσματα.

Ο Panos Apergis παρουσίασε μία συλλογή με vintage αισθητική, κομποζέ υφάσματα με πολύ ιδιαίτερα υλικά όπως δέρμα, γούνα, βελούδο και δαντέλα συνδυασμένα με στοιχεία αθλητικού στυλ και υφές ντένιμ. Παράλληλα, στο ίδιο σόου ο Πάνος Απέργης παρουσίασε ένα δεύτερο εγχείρημά του. Το Point Loom ακολουθεί την τάση ανασύστασης του παραδοσιακού ύφους με μοντέρνα στοιχεία και η συλλογή αυτή περιλαμβάνει αέρινα φορέματα, καφτάνια και πλεκτά.

O οίκος μόδας Kathy Heyndels & Giannetos Handmade είναι η σύμπραξη των χειροποίητων δημιουργιών γυναικείων και ανδρικών ενδυμάτων. Το άθροισμα της κοινής συλλογής ήταν τα ανδρικά κοστούμια υψηλής ραπτικής και τα βραδινά φορέματα, κεντημένα στο χέρι με ημιπολύτιμους λίθους και κρυστάλλους Swarovski. Επίσης παρουσιάστηκαν προτάσεις ιδιαίτερων νυφικών φορεμάτων του οίκου.

Η νέα μίνιμαλ συλλογή κοσμημάτων της Folli Follie Metal Chic παρουσιάστηκε μέσα από το μείγμα δουλειάς όλων των συμμετεχόντων στην αθηναϊκή εβδομάδα μόδας. Δύο μεταλλικοί κρίκοι σε διαφορετικούς τόνους, στις αποχρώσεις του μαύρου και του χρυσού, δημιούργησαν το δέσιμο πάνω σε κολιέ, δαχτυλίδια, βραχιόλια και σκουλαρίκια. Τα κοσμήματα τη συλλογής Metal Chic συνδυάστηκαν με δημιουργίες των Parthenis, Vassilis Zoulias, Costarellos, Christina Economou, Celia D, Panos Apergis, MI-RΟ, Ioanna Kourbela. Κοινός παρονομαστής σε όλα τα σύνολα ήταν τα μποτάκια Dr Μartens. Ενώ τα μοντέλα αναδύονταν μέσα από μία μεταλλική δίνη, που είχε στηθεί πάνω στην πασαρέλα ειδικά για το σόου.

Διαγωνισμός CreativeWear. Ωστόσο, στον ίδιο άξονα της ευθείας που οριοθετεί την ύπαρξη της μόδας στο αθηναϊκό κέντρο, οι φορείς της ελληνικής βιομηχανικής παραγωγής κινούνται αντιδιαμετρικά και προσκαλούν καλλιτέχνες για να ασχοληθούν με το ένδυμα. Στην οδό Ερμού 51, στα γραφεία του Συνδέσμου Κατασκευαστών Ετοιμων Ενδυμάτων ξεκίνησε το έργο CreativeWear το οποίο χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά προγράμματα. Μέρος αυτού του έργου αποτελεί η διεξαγωγή καλλιτεχνικού διαγωνισμού σε σχέση με τη μόδα.

Σπουδαστές και απόφοιτοι σχολών καλών τεχνών, αρχιτεκτονικής, μόδας, ντιζάιν, πολυμέσων και κλωστοϋφαντουργίας μπορούν να λάβουν συμμετοχή και μέσα από τις προτάσεις τους «να δημιουργήσουν σύγχρονα έργα τα οποία δυνητικά θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν επιχειρηματικά από τις επιχειρήσεις της μόδας», εξηγεί ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Μελέτης Καραμπίνης. Ο ίδιος προσθέτει ότι ο διαγωνισμός (περισσότερες λεπτομέρειες στο www.greekfashion.gr) διεξάγεται σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου στον εκθεσιακό της χώρο στην οδό Πειραιώς θα παρουσιαστούν αρχές Δεκεμβρίου το σύνολο των προτάσεων που θα κλείσουν τον πρώτο κύκλο του διαγωνισμού. Η συνέχεια απλώνεται στο 2018 μεταξύ εργαστηρίων, σχεδιασμού στο τεχνολογικό εργαστήριο του Συνδέσμου Κατασκευαστών, αλλά και στις νέες συναντήσεις γνωριμίας μεταξύ καλλιτεχνών, επιχειρηματιών και όλων εκείνων που αγαπάνε να παράγουν μόδα. Και όχι μόνο απλά να την επιδεικνύουν φορώντας την.