Εγινε μπάσκετ το ποδόσφαιρο; Εχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν, με φανατισμό μάλιστα, ότι τα δύο αθλήματα λειτουργούν με τη λογική των συγκοινωνούντων δοχείων;

Οι προσεκτικοί παρατηρητές των εγχώριων δρωμένων παρατηρούν ότι (τουλάχιστον) δύο ομάδες λανσάρουν ένα διαφορετικό σύστημα και σίγουρα κάτι που πόρρω απέχει από τα συνήθη. Οχι μόνο στη Λίγκα μας, αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν θα πιάσει, κυρίως γιατί είμαστε σε φάση εξέλιξης, ασφαλώς όμως πρέπει να το παρατηρήσουμε ενδελεχώς.

Δίδυμοι πύργοι

Ο Ολυμπιακός το βράδυ της Κυριακής έκανε μια πολύ καλή εμφάνιση ή αν προτιμάτε, αυτή με τη μεγαλύτερη ασφάλεια σε σύγκριση με τα φετινά ασταθή δεδομένα του. Ποιοι βρίσκονταν στο κέντρο της άμυνας; Ο ύψους 1,94 μ. Ενγκελς και ο ακόμη ψηλότερος Σισέ, με το 1,97 μ. μπόι! Ναι, δεν θεωρούνται σβέλτοι, δεν διαθέτουν ταχύτητα στην ανοιχτή θάλασσα, ωστόσο με τις καθόδους τους στην αντίπαλη περιοχή απειλούν και τους νιώθει κάθε μπακ. Το εγχείρημα του Λεμονή έχει ενδιαφέρον, με την έννοια ότι ο κόουτς μόνο να το συνεχίσει έχει ως επιλογή, καθόσον αναμένουν ευκαιρία οι (επίσης θεόρατοι) Βούκοβιτς και Μποτία. Σε μια ομάδα που έχει παραχωρήσει τους γρήγορους Μανωλά και Ρέτσο, βάζοντας στο ταμείο πολλά εκατ. ευρώ, αυτό που βλέπουμε ισοδυναμεί με μετάλλαξη. Ρίσκο σαφώς και να δούμε πού θα βγει, γιατί ενίοτε ένας ταχύς είναι σούπερ απαραίτητος.

Περιστέρι

Και στον αήττητο Ατρόμητο που τρώει γκολ με το σταγονόμετρο δεν ξεχωρίζει μόνον ο αξιόπιστος γκολκίπερ Γιαννιώτης. Αλλά και το αμυντικό τείχος, το αποτελούμενο από τους Ρισβάνη και Χατζηισαΐα. Ο πρώτος είναι 1,96 μ., ο έτερος 1,93 μ., βαριά κορμιά δηλαδή που πασχίζουν να κρατήσουν τους κυνηγούς που βγαίνουν ενώπιόν τους. Δύσκολο αυτό, αλλά έχουν τη στήριξη των ανασταλτικών μέσων. Αυτό το ζευγάρι του Ατρομήτου δείχνει ένα από τα κλειδιά της όντως εντυπωσιακής πορείας που κάνουν τα παιδιά από τη δυτική όχθη. Επιπλέον εξαίρεση σε όσους επιμένουν ότι απαιτείται ένας «σύρτης» στην άμυνα και όχι δύο «φωτοτυπίες» σε ό,τι αφορά το αγωνιστικό προφίλ. Αν πάει μακριά ο Ατρόμητος θα μπορούμε να μιλάμε για κάτι νέο που γεννήθηκε στα μετόπισθεν, κάτι ολότελα διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Χωρίς βέβαια να λησμονούμε ότι επειδή δεν έχει τη λεγόμενη βαριά φανέλα το αστέρι δέχεται αυξημένη πίεση αρκετές φορές, άρα οι αμυντικοί-ογκόλιθοι είναι περισσότερο απαραίτητοι και καλύπτουν λιγότερα μέτρα στο γήπεδο.

Οπως και να ‘χει, η διαδρομή θα επιβεβαιώσει ή θα ακυρώσει κάθε καινοτομία των προπονητών. Που ίσως γεννιέται και από τις εκάστοτε ανάγκες…