Την κάνει με ελαφρά…

Θα μπορούσε να είναι και συνέχεια επί του προηγουμένου –ήτοι των όσων έγραφα την περασμένη Τρίτη εδώ, για τα προβλήματα που παρουσιάζει ο φάκελος της κοινοπραξίας η οποία πλειοδότησε του διαγωνισμού για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, και στην οποία κοινοπραξία μετέχει ως γνωστόν ο επενδυτής της καρδιάς μας, ο Ιβάν Σαββίδης. Αλλά δεν είναι (συνέχεια επί του προηγουμένου).

Καινούργιο πράγμα είναι, και αποδεικνύει ότι ο κύριος Ιβάν (Σαββίδης) την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια από το Mega, αρνούμενος να βάλει έστω ένα ευρώ. Υπενθυμίζω σχετικά ότι με την είσοδό του στο μετοχικό σχήμα του καναλιού, άμα τη εξαγορά του ποσοστού του Φώτη Μπόμπολα, είχε δηλώσει πομπωδώς ότι βάζει άμεσα 25 εκατομμύρια ευρώ και αναλαμβάνει να καταβάλει και τα οφειλόμενα προς τους εργαζομένους. Πλην όμως οι μήνες περνούσαν άπραγοι, και τα χρήματα δεν έπεφταν.

Δεν πήγαιναν οι δουλειές με τα τσιγάρα καλά; Αγνωστο. Η ουσία είναι ότι αιφνιδίως περί τα μέσα Αυγούστου, όταν η φύση λιαζόταν αμέριμνη στις παραλίες και «χτυπιόταν» τις νύχτες στα «κλαμπάκια», η εταιρεία του κυρίου Σαββίδη, η γνωστή Dimera, μεταβίβασε το ποσοστό της, ήτοι το 19,63% των μετοχών του Mega, στην κυπριακή εταιρεία Elenovo LTD, και μάλιστα ταυτόχρονα με τη μεταβίβαση γνωστοποιούσε στο Χρηματιστήριο και το εξής: «Τα δικαιώματα ψήφου της Elenovo LTD κατέχονται άμεσα στο σύνολό τους από την κα Αννα Λεωνίδου του Γιούρι».

Παράλληλα σε site που έχουν σοβαρές πληροφορίες για τις κινήσεις Σαββίδη, όπως το newsit.gr του φίλου μου Νίκου Ευαγγελάτου, αναφέρονταν επί λέξει τα ακόλουθα:

«Οσο για το θέμα της μεταβίβασης των μετοχών είναι ένα πρόβλημα νομικής φύσεως, περισσότερο τυπικό παρά ουσιαστικό. Η εταιρεία πάντως στην οποία μεταβιβάστηκαν είναι “κοντά” στον όμιλο του Ιβάν Σαββίδη».

Την κυρία Αννα Λεωνίδου του Γιούρι δεν την είδαν στο Mega. Την περασμένη Δευτέρα όμως, που ο μήνας είχε 23, έγινε φανερό τι ήταν αυτό που υπαγόρευσε τη μεταβίβαση των μετοχών και τι ακριβώς σημαίνει. Mε e-mail που έστειλε ένας κύριος Αντον Κοντάρεφ στο νομικό τμήμα του καναλιού και σε ορισμένους από τους τους μετόχους του, γνωστοποίησε ότι ως ιδιοκτήτης της Elenovo LTD και νέος ιδιοκτήτης του ποσοστού Σαββίδη στο Mega δεν προτίθεται να συνεισφέρει τίποτε οικονομικά (ούτε ευρώ δηλαδή) στο κανάλι! Και ούτε και αναγνωρίζει καμία από τις δεσμεύσεις του προκατόχου του…

Τορπίλες

Υπάρχει ο Κοντάρεφ ή είναι ο Σαββίδης αυτός που δεν βάζει πλέον ούτε ένα ευρώ για το Mega και υπαναχωρεί από οτιδήποτε είχε δεσμευθεί ώς τώρα;

Το ερώτημα ανήκει στην κατηγορία «υποθέσεις εργασίας», εξού και έπειτα από μια σύντομη έρευνα περί του εν λόγω κυρίου, θα καταλήξω στην επανάληψη μέρους των πληροφοριών του Ευαγγελάτου, ότι δηλαδή «η εταιρεία στην οποία μεταβιβάστηκαν είναι “κοντά” στον όμιλο του Ιβάν Σαββίδη».

Διότι ο Αντον Κοντάρεφ είναι σαν να λέμε «παιδί» του κυρίου Ιβάν –τον έφερε μαζί του από τη Ρωσία και το 2012, σε μια ανασύνθεση του ΔΣ του (μ)ΠΑΟΚ τον βρίσκουμε μέλος του οργάνου και μάλιστα με αυξημένες αρμοδιότητες -, είναι το «μάτι και το αφτί του αφεντικού».

Ο ίδιος για τις ανάγκες του ρόλου του δεν διστάζει να αναρτά φωτογραφίες του με τη φανέλα της ομάδας του αρχηγού στο facebook –και σημειώνω, γιατί δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό, έχει ως φωτογραφία προφίλ μια ομάδα ανδρών του ρωσικού ναυτικού (δεν μπόρεσα να τον ξεχωρίσω, ομολογώ) την ώρα που κάνουν κάποιο μάθημα. Στην ίδια σελίδα φίλοι του τον αποκαλούν «γιο» του Σαββίδη.

Τούτων δοθέντων, αντιλαμβανόμαστε, υποθέτω όλοι, ποιος λέει δεν βάζω ούτε ευρώ στο Mega.

Η ουσία όμως είναι ότι ο Σαββίδης ανακοινώνοντας προ μηνών όταν εξαγόρασε το ποσοστό του Μπόμπολα ότι θα βάλει 25 εκατ. για να ανοίξει το κανάλι, στην ουσία τορπίλισε κάθε τέτοια προοπτική να συμβεί αυτό, διότι ακούγοντας τις μεγαλόστομες διακηρύξεις του τράπεζες και πιστωτές είπαν, εδώ είμαστε, «λεφτά υπάρχουν». Αλλά αποδείχθηκε με το e-mail της Δευτέρας ότι «λεφτά δεν υπάρχουν». Μπλα… μπλα… υπάρχει, και μάλιστα πολύ.

Σε ρόλο «House of Cards»

Είχα και προ καιρού αναφερθεί στην περίπτωση του Απόστολου Πόντα που διεκδικεί –και αυτός –την ηγεσία της Κεντροαριστεράς. Δεν μπορώ να διαβλέψω τι θα καταφέρει στο τέλος, μπορώ όμως να τον συγχαρώ διότι ο άνθρωπος είναι σε μεγάλο οίστρο! Το παλεύει. Και το παλεύει έξω από τα καθιερωμένα. Προχθές ανέβασε στο YouTube ένα βίντεο όπου μιμείται κανονικά τον Κέβιν Σπέισι ως Φρανκ Αντεργουντ, κεντρικό ήρωα της πιο επιτυχημένης αμερικανικής σειράς των τελευταίων χρόνων, «House of cards».

Ας πούμε, σε ένα «διάγγελμά» του ο Αντεργουντ υποστηρίζει τα ακόλουθα:

«Λένε ότι έχουμε τους ηγέτες που μας αξίζουν. Λοιπόν, να τι νομίζω ότι αξίζει η Αμερική. Εναν ηγέτη που δεν φοβάται να σας κοιτάξει στα μάτια. Να σας πει τι πιστεύει. Πιστεύω πρώτα στους ανθρώπους. Πιστεύω στην επαναφορά της Αμερικής σε τροχιά (ανάπτυξης). Πιστεύω στο να “ανοίγουν πόρτες”. Και είμαι πρόθυμος να συνεργαστώ και με τις δύο πλευρές ώστε όλοι να έχουμε αυτό που θέλουμε. Είμαι ένας ταπεινός άνθρωπος. Δεν έχω ξεχάσει ποτέ από πού έρχομαι. Και ποτέ δεν έχω θεωρήσει δεδομένη την υποστήριξή σας. Πιστεύω στην καθοδήγηση των ανθρώπων προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά τελικά, θα πρέπει να είμαστε ελεύθεροι να λάβουμε τις δικές μας αποφάσεις. Λένε ότι έχουμε τους ηγέτες που μας αξίζουν. Νομίζω ότι στην Αμερική αξίζει ο Φρανκ Αντεργουντ. Και μέσα στην καρδιά σας, ξέρετε ότι έχω δίκιο».

Ακριβώς τα ίδια λέει και στο διάγγελμά του, με το ανάλογο ύφος (ηθοποιός!) ο Πόντας. Αλλαξε μόνο το Αμερική φυσικά, και έβαλε στη θέση της την Κεντροαριστερά, και βεβαίως το όνομα του Αντεργουντ με το δικό του. Ολα τα άλλα ίδια! Το δε βίντεο που πέφτει «χαλί» στα όσα λέει είναι όλα τα λεφτά –με μουσική υπόκρουση τα ταυτισμένα με το ΠΑΣΟΚ «Κάρμινα Μπουράνα» και φωτό από Τσίπρα και Μητσοτάκη, μέχρι Μέρκελ, Οσάμα Μπιν Λάντεν, ατομικές βόμβες και ό,τι μπορεί να βάλει ο νους σου. Απίθανος…

Χρειάζεται σκληρή δουλειά

Η ίδια τώρα η υπόθεση της ανάδειξης του ηγέτη της Κεντροαριστεράς δεν φαίνεται να συγκινεί πολύ κόσμο –με την έννοια ότι δεν δείχνει να μετατρέπεται σε κεντρικό πολιτικό γεγονός. Δεν μπορώ να μαντέψω τι θα γίνει στις περίπου δεκαπέντε ημέρες που απομένουν ώς τον πρώτο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης, αλλά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου μάλλον αδιαφορεί επί του παρόντος τουλάχιστον για τα τεκταινόμενα.

Πιθανόν να έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι ένας κόσμος που αρχικά είδε με καλό μάτι όλη αυτή την ιστορία αποθαρρύνθηκε από τις συνεχείς προστριβές μεταξύ των υποψηφίων για τον τρόπο της εκλογής, και όλα αυτά τα απίθανα που μεσολάβησαν για την ηλεκτρονική ψηφοφορία κ.λπ.

Πιθανόν επίσης να έπαιξε ρόλο κι ο μεγάλος αριθμός των υποψηφίων, που έδειξε ότι δεν υπάρχει εκείνη η λαμπερή προσωπικότητα που θα αναλάβει τη μεγάλη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του δημοκρατικού Κέντρου, και θα τα καταφέρει.

Ο,τι και να συμβαίνει πάντως, νομίζω ότι από εδώ και πέρα, και για όσο χρόνο απομένει ώς την εκλογή, οι υποψήφιοι πρέπει να δουλέψουν εντατικά για να καταφέρουν να προσελκύσουν κόσμο στις κάλπες. Διότι –πρέπει να το αποκαλύψω αυτό –οι εκτιμήσεις για τη συμμετοχή κυμαίνονται από 100.000 ψηφοφόρους (εκτίμηση των δημοσκόπων) μέχρι το αισιόδοξο 200.000 που περιμένουν οι του Ποταμιού…

Χαμένοι στη μετάφραση

Παρακολουθώντας το βράδυ της Τετάρτης τη συζήτηση στη Βουλή, στην οποία έκανε την τιμή να μετάσχει και να μιλήσει καταπλήσσοντας και πάλι με το ήθος, την ευπρέπεια και το εξαιρετικό ταλέντο του να περιγράφει τη (δική του) «αλήθεια» ο υπουργός Καμμένος, έχω την αίσθηση ότι δεν θα μάθουμε ποτέ, πόσο ακριβώς θα κοστίσει η περίφημη αναβάθμιση των F-16. Γι’ αυτό συστήνω στην Επιτροπή Αμυνας της Βουλής ότι το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να καλέσει τον αντιπρόσωπο της Lockheed Martin στην Ελλάδα Ντένη Πλέσσα προκειμένου ο άνθρωπος να πει εκείνος τι ακριβώς συμβαίνει. Αλλιώς θα χαθούν στη μετάφραση οι βουλευτές –για το πότε μιλάει για ευρώ και πότε για δολάρια ο Καμμένος. Ο Καμμένος…