Στον κανόνα που θέλει να μην υπάρχει λαϊκιστής χωρίς σκελετούς στην ντουλάπα του, ο Αντρέι Μπάμπις δεν αποτελεί εξαίρεση. Ούτε όμως και η Τσεχία αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα που θέλει τους λαϊκιστές να επιβραβεύονται από τους ψηφοφόρους παρά τους σκελετούς τους. Και κάπως έτσι, ο μεγιστάνας που μεταξύ άλλων κατηγορείται και για οικονομικά σκάνδαλα κέρδισε τις εκλογές με το σύνθημα «όλοι κλέβουν» –όλοι εκτός από αυτόν ασφαλώς.
Πίσω, στα χρόνια του κομμουνιστικού καθεστώτος και στον Σεπτέμβριο του 1954, όταν ο Αντρέι γεννιέται στην Μπρατισλάβα. Ο σλοβάκος πατέρας του είναι διπλωμάτης και ασφαλώς μέλος του κόμματος. Ηταν επίσης ο άνθρωπος που εκπροσώπησε την τότε Τσεχοσλοβακία στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης για τη Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου (GATT), αλλά και ως πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη. Ο Αντρέι μεγάλωσε επομένως εκτός συνόρων, κυρίως ανάμεσα στο Παρίσι και στη Γενεύη. Τελείωσε το σχολείο στην Μπρατισλάβα για να συνεχίσει τις σπουδές του στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, όπου ειδικεύτηκε στο διεθνές εμπόριο.
Με τέτοιες σπουδές και τέτοιο οικογενειακό υπόβαθρο, δεν δυσκολεύτηκε να βρει δουλειά στο αντικείμενό του. Το κόμμα ήταν εκεί για να τον περιμένει και ο Αντρέι διορίστηκε στην κρατική επιχείρηση διεθνούς εμπορίου Petrimex. Τότε ήταν 24 ετών, ενώ επτά χρόνια αργότερα θα εκπροσωπούσε την επιχείρηση στο Μαρόκο. Το 1980, λέει ακόμη το κομματικό του βιογραφικό, έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος. Κι εκεί αρχίζουν να εντείνονται οι φήμες: ήταν ο Αντρέι Μπάμπις πράκτορας της μυστικής αστυνομίας του καθεστώτος, αλλά και συνεργάτης της ρωσικής KGB;
Μπορεί αυτές οι φήμες να εξηγούν το γεγονός ότι επέστρεψε στη χώρα του δύο χρόνια μετά τη βελούδινη επανάσταση. Μετά και το βελούδινο διαζύγιο της Τσεχοσλοβακίας, ο Σλοβάκος Αντρέι Μπάμπις αποφασίζει να εγκατασταθεί στην Τσεχία. Είναι από τους κερδισμένους της μετάβασης από τον υπαρκτό σοσιαλισμό στην αστική δημοκρατία: η επιχείρηση Agrofert που ιδρύει το 1993 γίνεται ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους στη χώρα και ο Μπάμπις ο δεύτερος πλουσιότερος Τσέχος –το «Forbes» εκτιμά την περιουσία του σε 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αν άρχισαν οι συγκρίσεις με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δεν είναι μόνο επειδή ο Αντρέι Μπάμπις ίδρυσε το 2011 το κόμμα Ανυπότακτοι Τσέχοι, τα αρχικά του οποίου είναι ΑΝΟ που στα τσεχικά σημαίνει «ναι». Είναι κι επειδή ο «Μπαμπισκόνι» φροντίζει να αγοράσει δύο από τις τρεις μεγαλύτερες εφημερίδες της Τσεχίας για να δημιουργήσει έναν μιντιακό όμιλο, τον οποίο χρησιμοποιεί φυσικά προς όφελός του –και όχι μόνο το πολιτικό. Αν πάλι διαφέρει σε κάτι με τον Καβαλιέρε, αυτό είναι ότι δεν περίμενε να γίνει απευθείας πρωθυπουργός. Αρκέστηκε στη θέση του υπουργού Οικονομικών στην τρικομματική κυβέρνηση όπου συμμετείχε και το κόμμα του.
Κι εκεί συνέχισε να αποδεικνύει τις πολιτικές του αρετές. Γιατί ο Μπάμπις κατάφερε να πείσει ότι η καλή πορεία της οικονομίας που επισφραγίστηκε από την αύξηση του ΑΕΠ αλλά και έναν πλεονασματικό προϋπολογισμό είναι δικό του έργο. Και συγχρόνως, αυτός ο αμφιλεγόμενος τύπος που ερχόταν από πολύ παλιά έριχνε τα πυρά του κατά του «παλιού και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος», το οποίο ευθυνόταν για όλα τα κακά της χώρας.
Ανάμεσα σε αυτά υποτίθεται ότι ήταν και οι μετανάστες –κάπως παράδοξο εάν σκεφτεί κανείς ότι η μεταναστευτική κρίση δεν ακούμπησε την Τσεχία. Ασφαλώς είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση απέναντι στην οποία ο Μπάμπις δεν είναι και πολύ φιλικός –αντίθετα με τη Ρωσία για την οποία πιστεύει ότι κακώς της επιβλήθηκαν οι κυρώσεις εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας.
Είναι ένα φλερτ που φέρνει στον νου τον Ντόναλντ Τραμπ. Και μαζί και τα πλούτη και η «Τσεχία πρώτα» και ότι όλοι οι άλλοι είναι διεφθαρμένοι και σάπιοι, αλλά και η όμορφη Μόνικα, η αρκετά νεότερη και όμορφη σύζυγος του Μπάμπις με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, για να τα κάνει τέσσερα μαζί με αυτά που απέκτησε από τον πρώτο του γάμο.
αλλά τα υπόλοιπα κόμματα δεν ξεχνούν ότι μόλις στις αρχές αυτού του μήνα απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον Μπάμπις για τα ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ που κατέληξαν στον όμιλό του ενώ προορίζονταν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ούτε εδώ υπάρχει εξαίρεση από τον κανόνα που λέει ότι οι αντιευρωπαϊστές, με εξέχον παράδειγμα τη Μαρίν Λεπέν, είναι οι πρώτοι που εκμεταλλεύονται οικονομικά την ΕΕ. Πώς το έκανε ο Μπάμπις; Μεταβίβασε μια εταιρεία στη σύζυγό του, τη βάφτισε μικρομεσαία και πήρε τα 2 εκατομμύρια για να φτιάξει πολυτελές ξενοδοχείο μετά συνεδριακού κέντρου. Αλλά και τη θέση του στην κυβέρνηση την έχασε όταν κρίθηκε ύποπτος για φοροδιαφυγή.
Ο ίδιος φυσικά τα αρνείται όλα, οι αντίπαλοί του ρίχνουν λάσπη για να τον βλάψουν. Κι αυτός είναι ο τέταρτος κανόνας.