Με τη διαγραφή της Κατερίνας Παπακώστα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να στείλει ηχηρό μήνυμα πως δεν πρόκειται να ανεχτεί άλλα φαινόμενα εσωστρέφειας στο κόμμα, καθώς το τελευταίο διάστημα καταγράφονται ενστάσεις και προβληματισμοί βουλευτών για την ακολουθούμενη τακτική της Πειραιώς.

Η διαγραφή της βουλευτού της Β’ Αθήνας –η πρώτη που γίνεται επί αρχηγίας του Κυριάκου Μητσοτάκη σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας –είχε ως αφορμή τη διαφοροποίησή της από την επίσημη κομματική γραμμή στη Βουλή και τη στήριξη, ουσιαστικά, του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου. Ηταν το τρίτο στη σειρά παράπτωμα της Κατερίνας Παπακώστα τους τελευταίους μήνες και δεν μπορούσε να το προσπεράσει ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος «δεν λειτούργησε εν θερμώ», όπως τονίζουν στενοί συνεργάτες του. Αντίθετα, λένε, συνυπολόγισε τα προηγούμενα «φάουλ» της, αλλά και το γεγονός ότι η Κατερίνα Παπακώστα δεν ανασκεύασε πλήρως τις δηλώσεις που έκανε στη Βουλή, μολονότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης της το ζήτησε τηλεφωνικά προχθές το βράδυ. Για την καρατόμησή της μέτρησε –όπως υπογραμμίζουν από τη ΝΔ –ένα ακόμη στοιχείο: η βουλευτής δεν διατύπωσε τις αιχμές της στην ΚΟ της ΝΔ, που είχε πραγματοποιηθεί λίγες ώρες νωρίτερα, αλλά επέλεξε το βήμα της Ολομέλειας για να βρεθεί εκτός γραμμής.

Είχε προηγηθεί μία ακόμη σύγκρουση του Αδωνη Γεωργιάδη με τον Πάνο Καμμένο με εκατέρωθεν αντεγκλήσεις. Στη συζήτηση παρενέβη η Κατερίνα Παπακώστα, η οποία σχολίασε ότι ακούστηκαν προσωπικοί χαρακτηρισμοί και κοκορομαχίες που δεν συνάδουν με την κοινοβουλευτική διαδικασία. Μάλιστα, ο Πάνος Καμμένος βλέποντας ότι έχει δεχθεί μια ανέλπιστη πάσα αλλά και στήριξη στην κόντρα του με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, έσπευσε να προσκαλέσει τη βουλευτή να μετάσχει σε μια άτυπη επιτροπή για τη σύνταξη τροπολογίας σχετικά με τις συντάξεις χηρείας συζύγων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Το περιστατικό προκάλεσε την οργή του αντιπροέδρου της ΝΔ αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η διευκρινιστική δήλωση της Κατερίνας Παπακώστα δεν κάλυψε τον αρχηγό της ΝΔ και έτσι αποφασίστηκε η διαγραφή της. Επισημαίνεται ότι οι ανασκευαστικές δηλώσεις είχαν διασώσει τη βουλευτή στις δύο προηγούμενες παρεκτροπές: τον περασμένο Μάρτιο η Παπακώστα ζητούσε από τη ΝΔ να αποσύρει το αίτημά της για προσφυγή στις κάλπες. Και έναν μήνα μετά είχε καλέσει τον Αδωνη Γεωργιάδη να παραιτηθεί από αντιπρόεδρος του κόμματος έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για την υγεία.

«ΦΛΕΡΤ» ΜΕ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ; Η «πολιτική δικαίωση» της Παπακώστα, όπως επιχείρησαν να την παρουσιάσουν κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι ΑΝΕΛ, χθες τροφοδότησε σενάρια ακόμη και για προχωρημένο «φλερτ» της βουλευτού με το Μαξίμου και το κόμμα Καμμένου. Η ίδια, πάντως, προσώρας δεν έχει διαγραφεί από τους καταλόγους των μελών της ΝΔ, ενώ πρόσφατα ο σύζυγός της συμπεριελήφθη στην ομάδα ανανέωσης του στελεχικού δυναμικού που επέλεξε το Μητρώο Στελεχών του κόμματος.

Υπό μια έννοια, η διαφοροποίηση και η επακόλουθη διαγραφή της Παπακώστα ακολούθησαν τις ενστάσεις άλλων βουλευτών για το σχέδιο ανανέωσης της γαλάζιας εικόνας και τη λειτουργία του κομματικού Μητρώου Στελεχών. Οσοι έχουν περάσει από τον ελληνικό Στρατό θα θυμούνται τη γνωστή κόντρα των τυφεκιοφόρων, των απλών πεζικάριων δηλαδή, με τους διαβιβαστές, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για θέματα επικοινωνίας του στρατεύματος. Οι πρώτοι θεωρούνταν μάχιμοι αφού έπρεπε να είναι πάντα στην πρώτη γραμμή του πυρός (και των ασκήσεων βέβαια). Αντίθετα, τους δεύτερους ανέκαθεν τους ακολουθούσε η φήμη των… βυσματιών, που περνούσαν πιο χαλαρή θητεία.

Μια ανάλογη κόντρα, μολονότι δεν εκδηλώνεται τόσο ανοιχτά στο προσκήνιο, υπάρχει και στο στρατόπεδο της ΝΔ, καθώς μερίδα βουλευτών και στελεχών, αρκετοί από τους οποίους είναι βετεράνοι σε εκλογικές και κομματικές αναμετρήσεις, υποστηρίζει ότι η ΝΔ αντί να δίνει καθημερινές μάχες στις γειτονιές για να προσελκύσει τον απλό πολίτη, χρησιμοποιεί άλλα «όπλα»: δίνει βάρος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή επικεντρώνεται στην ανάθεση αρμοδιοτήτων και επιτελικών ρόλων σε πρόσωπα που μπορεί να έχουν γνώσεις –όπως λένε -, αλλά δεν έχουν λιώσει αρβύλες στον πολιτικό στίβο.

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟ Ενα σκηνικό εσωστρέφειας, μέσα από την γκρίνια βουλευτών, αναδείχθηκε και στην προχθεσινή συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία επιβεβαίωσε ότι στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα στην επαφή του με την κοινωνία. Μάλιστα, πρώτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του, γνωρίζοντας ότι έχουν εκφραστεί ενστάσεις και διαφωνίες για τις επιλογές του, ζήτησε από τους γαλάζιους βουλευτές να στηρίξουν τα νεότερα στελέχη που τώρα μπαίνουν στην πολιτική. «Ξέρετε –και ακούω συχνά και κάποιες επιφυλάξεις για αυτό -, η ανανέωση δεν είναι απειλή για ένα κόμμα, πόσω μάλλον για τους βουλευτές του. Αποτελεί ανάγκη και όρο εκσυγχρονισμού και προόδου. Τολμώ να πω ότι μπορεί να αποτελεί μέχρι και συνθήκη πολιτικής επιβίωσης». Συμπλήρωσε δε υποστηρίζοντας την επιλογή του πως η βάση ήταν αυτή που του έδωσε την εντολή για ανανέωση όταν τον εξέλεξε αρχηγό. Και ξεκαθάρισε πως η μεγάλη πρόκληση είναι η ΝΔ να ενώνει την πείρα και τη γνώση με το νέο.

Οι βουλευτές που πήραν τον λόγο δεν καταφέρθηκαν ευθέως στη συνταγή της ανανέωσης που ακολουθεί η ηγεσία, αλλά επέλεξαν να διατυπώσουν την κριτική τους διά της πλαγίας οδού. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο καραμανλικός βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής Γιώργος Βλάχος εξέφρασε εκ νέου την απορία ποιος δίνει το χρίσμα σε όσους παρουσιάζονται ως υποψήφιοι βουλευτές, από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κατηγορηματικά δηλώσει ότι σίγουροι υποψήφιοι είναι μόνο οι νυν βουλευτές.

Σε ένα έμμεσο «καρφί» για τους υποψήφιους πολιτευτές που προέρχονται και από το Μητρώο Στελεχών, εξάλλου, ο βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας σχολίασε πως «πρέπει να υπάρχει ψυχικό δέσιμο με τους πολίτες για να στηρίξουν τη ΝΔ, δεν χρειάζεται μόνο ο προγραμματικός λόγος», ενώ τόνισε ότι «η πολιτική είναι χημεία, δεν είναι έκθεση ιδεών». Ο ίδιος, πάντως, επιχείρησε να αποδραματοποιήσει τη «δήθεν σύγκρουση παλιού και νέου», αναφέροντας ως παράδειγμα τον Ουίλιαμ Πιτ, ο οποίος το 1873 έγινε πρωθυπουργός στην Αγγλία σε ηλικία μόλις 24 ετών.

Προβληματισμός εκφράζεται και για τις αλλαγές στο επιτελείο της ΝΔ, όπως για παράδειγμα στον επικοινωνιακό τομέα. Κάποια απ’ αυτά τα στελέχη μπορεί να είναι φρέσκα και ικανά, «έχουν όμως την εμπειρία να αντεπεξέλθουν άμεσα και με αποτελεσματικότητα στις καθημερινές πολιτικές συγκρούσεις με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ;» διερωτώνται βουλευτές με πολλά χρόνια θητείας στον κομματικό μηχανισμό. Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι γκρίνια καταγράφηκε από βουλευτές και στελέχη και για την πρόσφατη απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να τοποθετήσει δίπλα του δώδεκα συμβούλους με συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια, πολλοί εκ των οποίων είναι καθηγητές και προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους. Αρκετοί βουλευτές και τομεάρχες αισθάνθηκαν ότι υποβαθμίζεται ο δικός τους ρόλος, μολονότι οι σύμβουλοι τυπικώς δεν στελεχώνουν το κόμμα, αλλά συντρέχουν την ηγεσία.

Τα social media. Από την πλευρά των γαλάζιων «τυφεκιοφόρων» διατυπώνονται ενστάσεις και για υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από την αξιωματική αντιπολίτευση. Οπως λένε, τα social media είναι χρήσιμα και η ΝΔ οφείλει να έχει δυνατή παρουσία. Ομως, σημειώνουν, «δεν μπορείς να κερδίσεις εκλογές μόνο με το facebook», προσθέτοντας ότι τα μηνύματα και οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι δύσκολο να φτάσουν μόνο με αυτόν τον τρόπο σε πολίτες μεγαλύτερων ηλικιών που δεν έχουν εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες. Αλλωστε, προσθέτουν, οι ψηφοφόροι σε συνοικίες της Β’ Αθήνας, όπως στους Αγίους Αναργύρους, στο Καματερό, στη Νέα Ιωνία, έχουν μάθει σε πιο ανθρώπινη και άμεση επαφή. «Δεν γίνεται να τους προσεγγίζουμε και να τους πείσουμε να έρθουν κοντά μας μόνο με αυτόν τον τρόπο».

Αρκετές φορές πάντως βουλευτές εκφράζουν και δημοσίως την ανάγκη για πιο άμεση επαφή της ΝΔ με την κοινωνία. Στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είχε επικεντρωθεί σ’ αυτό, τονίζοντας πως είναι απαραίτητο να υπάρξει ένας στρατηγικός σχεδιασμός για τις εκλογές. «Πρέπει να ανοιχθούμε στην κοινωνία με άλλο τρόπο». Ποιος είναι αυτός; «Πρέπει να σπάσουμε τον φόβο. Να βγούμε εμείς πρώτοι στις πλατείες. Να είμαστε πιο κοντά στις γειτονιές και στους δήμους». Γι’ αυτόν τον λόγο, μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η ΝΔ πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι είναι ένα λαϊκό κόμμα. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, εξάλλου, από το βήμα του προσυνεδρίου της Νίκαιας, ο Γιάννης Βρούτσης τόνιζε πως η ΝΔ από το πρώτο Συνέδριό της είχε μέσα τη λέξη «άνθρωπος» και πως στόχος της ήταν να στηρίξει τον άνεργο, τον συνταξιούχο. Αλλά στην πορεία, πρόσθεσε, τη λέξη «άνθρωπος» την οικειοποιήθηκε η Αριστερά…

ΣΤΟΧΟΣ ΟΙ ΝΕΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ. Παρά τις ενστάσεις που διατυπώνονται για την επιμονή της ΝΔ να δίνει βάρος στο facebook, στα hashtags και γενικά στις νέες τεχνολογίες, πεποίθηση της Πειραιώς είναι ότι πολύ ορθά χρησιμοποιείται και αυτός ο τρόπος επικοινωνίας. Στη ΝΔ έχουν διαγνώσει πως είναι απαραίτητο να διευρύνουν την εκλογική τους απήχηση στο νεανικό κοινό. Αλλωστε, στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις –που μάλιστα συνέπεσαν με την άνθηση των social media –ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγράψει πολύ καλές επιδόσεις στους νέους. Αλλά την ίδια περίοδο είχε πολύ ισχυρή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ετσι, τώρα φαίνεται πως η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να έρθει πιο κοντά στους νέους χρησιμοποιώντας και αυτά τα εργαλεία.

Καθόλου τυχαίο δεν πρέπει να θεωρείται πως τα προσυνέδρια της ΝΔ έχουν ενσωματώσει πολλές καινοτομίες που αφορούν τις νέες τεχνολογίες. Ο στόχος είναι προφανής: επιθυμούν να προσελκύσουν νέους. Ετσι, οι προσυνεδριακές εκδηλώσεις μεταδίδονται livestreaming στο Iντερνετ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Διατυπώνονται ερωτήσεις μέσω twitter, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να συμπληρώσει κανείς το ερωτηματολόγιο κάθε προσυνεδρίου από το Iντερνετ. Κι όλα αυτά χωρίς να υπάρχει η προϋπόθεση να είναι κάποιος μέλος της ΝΔ.