Οι εννέα επίδοξοι αρχηγοί της Κεντροαριστεράς γνωρίζουν καλά ότι ο δρόμος για την ηγεσία του νέου φορέα περνάει και από μια αξιοπρεπή τηλεοπτική εμφάνιση. Γι’ αυτό οι υποψήφιοι, εκμεταλλευόμενοι τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, δεν προγραμματίζουν πολλές εμφανίσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο. Σκοπός είναι να προετοιμαστούν όσο καλύτερα γίνεται για την τηλεοπτική αναμέτρηση της προσεχούς Δευτέρας, με την προσδοκία να αποφύγουν εύκολες γκάφες και τρικλοποδιές.
Το «άνοιγμα» των ντιμπέιτ και στο κοινό των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, που συμφωνήθηκε έπειτα από πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη, θεωρείται πως θα κάνει το εγχείρημα ευρύτερα γνωστό –σε μια προσπάθεια προσέλκυσης όσο το δυνατόν περισσότερων ψηφοφόρων στην κάλπη, τη στιγμή που πολλοί εκ των διοργανωτών διαπιστώνουν πως εν δυνάμει ακροατήρια δεν γνωρίζουν καν την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Η συμμετοχή περισσότερων προοδευτικών πολιτών στη διαδικασία, άλλωστε, θεωρείται υψίστης σημασίας για την επιτυχία του νέου φορέα και στόχος όλων είναι τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο ντιμπέιτ να συμβάλουν σ’ αυτήν.

Παρά τις προθέσεις για μια πιο ανοιχτή τηλεοπτική συζήτηση, θεωρήθηκε πως ο αριθμός των συμμετεχόντων δυσχεραίνει τη διεξαγωγή της. Σχεδόν αναγκαστικά, το ντιμπέιτ θα ακολουθήσει τη φόρμα των τηλεμαχιών του παρελθόντος, χωρίς «κίτρινες κάρτες». Γι’ αυτό, μετά την εισαγωγή κάθε υποψηφίου και την κοινή ερώτηση από τον συντονιστή, έπονται τρεις θεματικοί κύκλοι ερωτήσεων, οι οποίοι θα αφορούν τη δημιουργία του νέου φορέα, την οικονομία και την ανάπτυξη, και τη δημοκρατία και τους θεσμούς. Αμέσως μετά, κάθε υποψήφιος θα έχει το δικαίωμα μιας ερώτησης σε κάποιον εκ των υπολοίπων, ενώ εξετάζεται ακόμα η πιθανότητα σχολιασμού ή follow up ερώτησης. Στο κλείσιμο θα υπάρχει άλλη μια τοποθέτηση λίγων λεπτών. Στο ντιμπέιτ της Δευτέρας, το πρώτο στη σειρά, ρόλο συντονιστή θα αναλάβει η Δώρα Αναγνωστοπούλου, ενώ ερωτήσεις θα υποβάλουν εκπρόσωποι από τα τηλεοπτικά κανάλια της περιφέρειας.

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ.Η προετοιμασία για το ντιμπέιτ απαιτεί πάντα ειδική προσοχή. Οι περισσότεροι εκ των υποψηφίων έχουν εμπειρία στα τηλεοπτικά πλατό, ωστόσο γνωρίζουν πολύ καλά ότι μια λάθος κίνηση μπορεί να «ξεφουσκώσει» την προεκλογική τους εκστρατεία τη χειρότερη στιγμή. Γι’ αυτό και θα ακολουθήσουν μια συντηρητική τακτική, φροντίζοντας να αποφύγουν οι ίδιοι τα λάθη και όχι να αναγκάσουν τους συνυποψηφίους τους να υποπέσουν εκείνοι σε ατοπήματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, θα έχει η εμφάνιση της Φώφης Γεννηματά, καθώς η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είχε πάρει μέρος στο προηγούμενο ντιμπέιτ που διοργανώθηκε, όπως επίσης και η συνέχιση της κόντρας Σταύρου Θεοδωράκη και Γιώργου Καμίνη, που χρησιμοποίησαν σκληρές εκφράσεις ο ένας εναντίον του άλλου τις προηγούμενες μέρες –παρόλο που οι δυο τους φρόντισαν να μη δώσουν περαιτέρω έκταση. Με ενδιαφέρον αναμένεται η υποδοχή των άλλων υποψηφίων στον Γιάννη Ραγκούση μετά το διαφημιστικό σποτ, με το οποίο καταφέρεται εναντίον όσων δεν αποκλείουν, έστω και υποθετικά, τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και οι παρουσίες του Κώστα Γάτσιου, του Απόστολου Πόντα και του Δημήτρη Τζιώτη, των λιγότερο γνωστών υποψηφίων.

ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την τηλεοπτική αναμέτρηση έχουν ενταχθεί τις τελευταίες ημέρες και οι καμπάνιες των υποψηφίων. Η Φώφη Γεννηματά στην προσωπική της ιστοσελίδα ανέβασε τη διακήρυξή της, με κεντρικό σύνθημα «Τολμάμε», στην οποία επισημαίνει πως η προοδευτική παράταξη πρέπει να κάνει μια καινούργια, αυτόνομη αρχή, με κεντροαριστερό πρόσημο. «Εχουμε τη δική μας ταυτότητα» αναφέρει η Γεννηματά, τονίζοντας την πρόθεσή της ο νέος φορέας να μη μετατραπεί σε «ένα άμορφο κόμμα του μεσαίου χώρου.Δεν είμαστε ένα εκκρεμές πολιτικό κέντρο που κινείται δεξιά και αριστερά». Διαπιστώνει, επίσης, τη σημασία της Κεντροαριστεράς στην ελληνική κοινωνία («Σφράγισε τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές για την πατρίδα μας. Η Κεντροαριστερά δεν τεμαχίζεται και δεν κληρονομείται από άλλες παρατάξεις»), ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης από τους πολίτες. Μέσα στην εβδομάδα, η Γεννηματά πρόβαλε και τη γυναικεία πλευρά της υποψηφιότητάς της, σε συνάντηση με γυναίκες ψηφοφόρους.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, από την άλλη, θα παρουσιάσει το δικό του όραμα για τον νέο φορέα την Τρίτη, σε συνέντευξη Τύπου στο κέντρο της Αθήνας. Ο επικεφαλής του Ποταμιού συνέχισε την περιοδεία του στη Θεσσαλονίκη, όπου επισκέφτηκε το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, χαρακτηρίζοντάς το «παράδειγμα προς μίμηση, απελευθερωμένο από τα δεσμά του κράτους». «Είναι ένα παράδειγμα του τι μπορεί να πετύχει η διοίκηση ενός δημόσιου οργανισμού, όταν απελευθερωθεί από τα δεσμά του κομματικού κράτους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θεοδωράκης. Ο Νίκος Ανδρουλάκης βρέθηκε κι αυτός στη Βόρεια Ελλάδα, πραγματοποιώντας περιοδεία σε Αλεξανδρoύπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη, ενώ ο Γιάννης Μανιάτης επιστρέφει το Σάββατο στα πάτρια εδάφη της Αργολίδας.