Απολαυστικός ο Ολυμπιακός επικράτησε άνετα της ρωσικής Χίμκι (που ήταν αήττητη με 3/3 νίκες στο γήπεδό της) με 92-75 φτάνοντας στο 4/4 και υποχρεώνοντας τον αντίπαλό του στην πρώτη του ήττα.

Ετσι απολαμβάνει μαζί με τη Ρεάλ την κορυφή της βαθμολογίας ως οι μόνες αήττητες ομάδες στη διοργάνωση μετά το πέρας των πρώτων τεσσάρων αγωνιστικών.

Υπήρξαν στιγμές (οι περισσότερες στο εκληκτικό τρίτο δεκάλεπτο) όπου οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου πρόσφεραν εξαιρετικό θέαμα στους 7500 φίλους τους, που είναι λίγοι με βάση τα όσα έχει προσφέρει στον κόσμο της αυτή η ομάδα την τελευταία πενταετία ιδιαίτερα και σε εμφανίσεις και σε τίτλους.

Ουσιαστικά ο Ολυμπιακός μετέτρεψε σε κομπάρσο μια εξαιρετική ομάδα, τη Χίμκι του Γιώργου Μπαρτζώκα ο οποίος καταχειροκροτήθηκε στη δεύτερη επιστροφή του στο ΣΕΦ ως αντίπαλος μετά τη Μπαρτσελόνα πέρυσι. Είναι βέβαιο ότι και εφέτος η ομάδα του έμπειρου κόουτς θα αφήσει το στίγμα της.

Με ηγέτη τον Νίκολα Μιλουτίνοφ (εκπληκτικός ένας παίκτης που είναι πλέον έτοιμος για το μεγάλο βήμα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού) συμπρωταγωνιστή στην επίθεση τον Γιώργο Πρίντεζη αλλά και τον “εκτελεστή” Χόλις Τόμπσον ο Ολυμπιακός είχε πολλούς μικρούς ήρωες εκτός της προαναφερθείσας τριάδας.

Ο Κώστας Παπανικολάου για παράδειγμα πέτυχε μόλις ένα καλάθι αλλά απενεργοποίησε σε κρίσιμα σημεία το…πυρηνικό όπλο της Χίμκι (Σβέντ).

Ο εορτάζων Δημήτρης Αγραβάνης ήταν εκεί για να μοιράσει ασίστ, να σκοράρει και να βγάλει άμυνες, ενώ ο Γιάνις Στρέλνιεκς (ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο) έκανε την καλύτερή του εμφάνιση μέχρι τώρα στον Ολυμπιακό.

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου έδωσε το έναυσμα στο ξεκίνημα και μετά αφοσιώθηκε στην άμυνα ενώ ο Βαγγέλης Μάντζαρης κουμάνταρε πολύ καλά την ομάδα και ο ΜακΛίν έδωσε τη δική του βοήθεια.

Οι Ερυθρόλευκοι διάβασαν πολύ καλά στην αρχή την αμυντική λειτουργία της Χίμκι και την “χτύπησαν” κοντά στο καλάθι με τον Νίκολα Μιλουτίνοφ με αποτέλεσμα το γρήγορο προβάδισμα (10-2 στο 5′).

Με τον Κώστα Παπανικολάου να έχει το δύσκολο έργο του να μαρκάρει τον Αλεξέι Σβέντ. Ο χαρισματικός Ρώσος, είναι απίστευτος εκτελεστής και το θυμισε (καθώς το είχαν ζήσει και πριν ενάμιση μήνα στον προημιτελικό του Ευρωμπάσκετ στην Κωνσταντινούπολη) στους διεθνείς των γηπεδούχων όταν ισοφάρισε με 2/2 τρίποντα μέσα σε ένα δίλεπτο (13-13 στο 7′) ενώ αργότερα όταν οι Πειραιώτες ξανάφυγαν με 20-13, ο Σβέντ ήταν και πάλι εκεί με ένα ακόμα τρίποντο.

Ετσι με 9 πόντους (με 3/5 τρ.) από το πρώτο δεκάλεπτο ο Ρώσος κρατούσε τη Χίμκι σε απόσταση βολής (22-20 στο 10′).

Αντίπαλο δέος για τον Ολυμπιακό ο εξαιρετικός Παπαπέτρου που με 8 πόντους στην πρώτη περίοδο είχε κάνει ζημιά στα αμυντικά πλάνα του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Η κακή αμυντική αντίδραση των παικτών του Γιάννη Σφαιρόπουλου στο pick & Roll και ατομικά του Μακλίν στον Ρόμπινσον έφερε τη Χίμκι για πρώτη φορά μπροστά με 30-27 (12′) με τον Αμερικανό της να έχει ήδη 12 πόντους.

Εκεί ο Ολυμπιακός αποφάσισε να παίξει άμυνα με παίκτη κλειδί τον Στρέλνιεκς και με σερί 18-4 ξέφυγε για πρώτη φορά με διψήφια διαφορά (11π.) προηγούμενος με 45-34 στο 18′ κλείνοντας το ημίχρονο στο 49-40.

Από τους φιλοξενούμενους δύο παίκτες (Σβέντ 13, Ρόμπινσον 12) είχαν σημειώσει τους 25 από τους 40 πόντους της ομάδας τους.

Αντίθετα οι Ερυθρόλευκοι είχαν πλουραλισμό στην επίθεση με Στρέλνιεκς, Μιλουτίνοφ και Παπαπέτρου να έχουν από 8 και ο ΜακΛίν με τον Πρίντεζη από 6.

Οι Ρώσοι επέλεξαν να πάνε σε ένα run & gun ρυθμό στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους και ο Ολυμπιακός το εκμεταλλεύτηκε. Με εξαιρετική άμυνα που κράτησε άποντο τον Σβέντ (έργο Παπανικολάου) και μόλις στο ένα καλάθι τον Ρόμπινσον, στα πρώτα επτά λεπτά της τρίτης περιόδου οι Πειραιώτες έφτασαν στο +18 (65-47 στο 27′).

Με τον Νίκολα Μιλουτίνοφ (16πόντους με 8/8 δίποντα σε εκείνο το χρονικό σημείο) να παίζει το ρόλο του πολιορκητικού κριού για την ομάδα του στην επίθεση και να διαλύει κάθε αμυντικό σύστημα του κόουτς Μπαρτζώκα.

Η διαφορά έφτασε και στους 21 πόντους (74-53) στα τελευταία δευτερόλεπτα του τρίτου δεκαλέπτου με τον Ολυμπιακό να έχει επιβάλλει το ρυθμό του στο καλύτερό του διάστημα.

Και μάλιστα με όπλο την άμυνα καθώς δέχτηκε στο τρίτο δεκάλεπτο μόλις 15 πόντους απο την άκρως επιθετική ρωσική ομάδα. Από αυτή την άμυνα έβγαζε και τους αιφνιδιασμούς που τον έφεραν στους 74 πόντους από το 30ο λεπτό όταν η Χίμκι δέχεται -μέσο όρο – 75 σε όλο το παιχνίδι !

Με σωστή διαχείριση στο τελευταίο δεκάλεπτο οι γηπεδούχοι έφτασαν άνετα στο 4-0 πριν ταξιδέψουν στη Βαρκελώνη την ερχόμενη εβδομάδα.

Κερασάκι στην τούρτα το τρίποντο του Βασίλη Τολιόπουλου στην εκπνοή που πανηγυρίστηκε έξαλλά από κόσμο αλλά και συμπαίκτες του με τον Παπανικολάου να μπαίνει μέσα στο γήπεδο με τη φόρμα !

Τα δεκάλεπτα: 22-20, 49-40, 74-55, 92-75

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Σφαιρόπουλος): ΜακΛιν 9, Τολιόπουλος 3 (1), Παπαπέτρου 8, Αγραβάνης 6, Μιλουτίνοβ 17, Στρέλνιεκς 10 (2), Πρίντεζης 15, Παπανικολάου 2, Μάντζαρης 8 (2), Ρόμπερτς 2, Μπόγρης, Τόμπσον 12 (1).

ΚΙΜΚΙ (Γιώργος Μπαρτζώκας): Ρόμπινσον 19, Σβεντ 23 (4), Βιάλτσεφ, Ζαϊτσεφ, Μάρκοβιτς, Μόνια 4, Γκιλ 5 (1), Άντερσον 13 (1), Τζένκινς 2, Τόμας 9.