Τουλάχιστον 2.500 ασθενείς κλείνουν τα μάτια τους στα ανησυχητικά συμπτώματα, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να χειρουργηθούν στον ιδιωτικό τομέα, αλλά ούτε την πολυτέλεια να περιμένουν στις λίστες αναμονής των δημόσιων νοσοκομείων.

Η απόδειξη κρύβεται στους αριθμούς: λαμβάνοντας κανείς υπόψη τα διεθνή στάνταρ, υπολογίζονται ότι 91 πολίτες ανά 100.000 κατοίκους στην Ευρώπη, διαγιγνώσκονται ετησίως με στεφανιαία νόσο και συνεπώς κρίνεται αναγκαία η χειρουργική αντιμετώπισή τους.

Εάν συνυπολογίσει κανείς και τα λοιπά καρδιολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζονται επεμβατικά, τότε η αντίστοιχη αναλογία είναι 120 ασθενείς ανά 100.000 κατοίκους.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, στην Ελλάδα θα έπρεπε να διενεργούνται ετησίως τουλάχιστον 11.000 επεμβάσεις όπως είναι η αορτοστεφανιαία παράκαμψη (μπαϊπάς), η τοποθέτηση βαλβίδων και το ανεύρυσμα θωρακικής αορτής.

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Ωστόσο, τα στοιχεία που τηρεί η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Θώρακος – Καρδιάς και Αγγείων προκαλούν ανησυχία, καθώς καταγράφουν τις παρενέργειες της οικονομικής ύφεσης χρόνο με τον χρόνο.

Ειδικότερα, το 2009 διενεργήθηκαν πανελλαδικά (τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομεά) 10.733 καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, με τους ειδικούς να υπογραμμίζουν ότι ο αριθμός αυτός βρισκόταν σε απόλυτη αρμονία με τις πληθυσμιακές ανάγκες που καταγράφονται σε διεθνές επίπεδο.

Εντούτοις, το 2010 ο αντίστοιχος αριθμός έπεσε στις 9.892 επεμβάσεις, ενώ έξι χρόνια αργότερα η χρονιά έκλεισε με τα καρδιοχειρουργικά χειρουργεία να έχουν κατρακυλήσει στα 7.861.

Στα δημόσια νοσοκομεία η μείωση αυτή αποτυπώνεται (και) στις λίστες αναμονής, όπου οι έξι μήνες έχουν συρρικνωθεί σε δύο μήνες, χωρίς αυτό να συνεπάγεται και αντίστοιχη μείωση των περιστατικών που αντιμετωπίζονται (κυρίως στα νοσοκομεία της Αττικής).

Σημαντικές απώλειες εντούτοις καταγράφει και ο ιδιωτικός τομέας: το 2009 στα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής 4.185 ασθενείς υποβλήθηκαν σε καρδιοχειρουργική επέμβαση. Στα χρόνια που μεσολάβησαν, η οικονομική κρίση έπληξε τα ελληνικά νοικοκυριά, με αποτέλεσμα πέρυσι να καταγραφεί μείωση της τάξης του 50% (οι αντίστοιχες επεμβάσεις δεν ξεπέρασαν σε απόλυτο αριθμό τις 2.064).

Τα εμπόδια στην προσβασιμότητα στον δημόσιο τομέα και οι έξτρα δαπάνες που καλούνται να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι στον ιδιωτικό τομέα είναι οι αιτίες – σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς – που στερούν από τους ασθενείς ποιοτικά χρόνια ζωής.