Διαγωνισμό για την πρόσληψη συνολικά 43 νομικών που θα εργαστούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Επιλογής Προσωπικού.

Ειδικότερα θα προσληφθούν επτά γλωσσομαθείς νομικής δανικής γλώσσας, επτά εσθονικής γλώσσας, οκτώ ιρλανδικής γλώσσας, επτά κροατικής γλώσσας, επτά λετονικής και επτά σλοβενικής γλώσσας.

Οι ενδιαφερόμενοι για τις θέσεις μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής μόνο σε έναν διαγωνισμό.

Η επιλογή πρέπει να γίνει κατά τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης υποψηφιότητας και δεν είναι δυνατόν να τροποποιηθεί μετά την επικύρωσή της.

Οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν τουλάχιστον τρεις επίσημες γλώσσες της ΕΕ, εκ των οποίων τη μία σε άριστο επίπεδο. Η δεύτερη γλώσσα πρέπει να είναι η αγγλική και απαιτείται ελάχιστο επίπεδο C1 (εις βάθος γνώση). Η τρίτη γλώσσα πρέπει να είναι μία εκ της γαλλικής, γερμανικής, ισπανικής, ιταλικής ή πολωνικής γλώσσας και επίσης οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν ελάχιστο επίπεδο C1 (εις βάθος γνώση).

Επισημαίνεται ότι τα ελάχιστα απαιτούμενα επίπεδα που αναφέρονται ανωτέρω πρέπει να ισχύουν για κάθε γλωσσική ικανότητα (ομιλία, γραφή, ανάγνωση και προφορική κατανόηση) που ζητείται στο έντυπο της αίτησης. Τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα προσλαμβάνουν νομικούς υψηλής εξειδίκευσης οι οποίοι πρέπει να είναι ικανοί να αναθεωρούν νομικά κείμενα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έχουν συνταχθεί στη γλώσσα του διαγωνισμού από τουλάχιστον δύο άλλες γλώσσες και να παρέχουν συμβουλές σε θέματα σύνταξης νομοθετικών κειμένων, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα της σύνταξης των νομικών πράξεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι γλωσσομαθείς νομικοί χρησιμοποιούν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους τρέχοντα εργαλεία πληροφορικής και μηχανοργάνωσης.

Οι γλωσσομαθείς νομικοί παρακολουθούν τις νομοθετικές διαδικασίες σε όλα τα στάδια του νομοθετικού έργου και παρεμβαίνουν ως σύμβουλοι, διασφαλίζοντας την ποιότητα της σύνταξης κειμένων και την τήρηση των κανόνων σε θέματα παρουσίασης νομοθετικών πράξεων.

Επίσης, ελέγχουν τη γλωσσική και νομική συνοχή νομοθετικών κειμένων που έχουν ήδη μεταφραστεί και αναθεωρηθεί, στη γλώσσα του διαγωνισμού, σε σχέση με άλλες γλωσσικές εκδοχές αυτών των κειμένων. Τα καθήκοντα συνεπάγονται τακτικές επαφές με τους διάφορους παράγοντες που συμμετέχουν στη νομοθετική διαδικασία.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους στον ιστότοπο της EPSO https://jobs.eu-careers.eu, έως τις 28 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι ώρα Κεντρικής Ευρώπης.