Η σημειολογία των ημερομηνιών ήταν αναπόφευκτη. Κι αυτό αφού το αναπάντεχο (με όρους πολιτικού μάρκετινγκ) event, που θα «γκρέμιζε το καθεστώς» και που είχε προαναγγελθεί στη φετινή ΔΕΘ από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για το τριήμερο 13-15 Οκτωβρίου, τελικώς μετατέθηκε για το τριήμερο του επετειακού αντιστασιακού Οχι (27-29 Οκτωβρίου).

Και η πρωτοβουλία «γκρεμίσματος» –που κρατήθηκε επτασφράγιστη από τους στενούς συνεργάτες της πρώην προέδρου της Βουλής μέχρι και την περασμένη Πέμπτη –ήταν τελικά κάτι που δεν παρέπεμπε ακριβώς σε σεισμό, αλλά σε ένα τριήμερο ομιλιών και τοποθετήσεων σε χώρο στην Πειραιώς όπου χαράχθηκαν οι βασικοί άξονες και προτάσεις της δικής της Πλεύσης Ελευθερίας.

Προτάσεις βέβαια που σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως. Κι αυτό αφού η εισήγηση της Κωνσταντοπούλου περιελάμβανε πολλά και ρηξικέλευθα που πάντως δεν σχολιάστηκαν θετικά, ούτε καν από τη μη κυβερνώσα Αριστερά. Η ίδια βέβαια αποφεύγει από την πρώτη στιγμή να εστιάζει στις διαιρέσεις Αριστεράς και Δεξιάς και επιμένει σε όρους όπως «Δημοκρατία» και «πολίτες». Δεν ήταν λίγοι εκείνοι στο «αντιμνημονιακό χωριό» όπως που είδαν τις θέσεις της ως ξένες ή ασύμβατες με την Αριστερά.

ΟΡΑΜΑ… Για παράδειγμα η Κωνσταντοπούλου στο δικό της κυβερνητικό πρόγραμμα που παρουσίασε την πρώτη ημέρα της τριήμερης εκδήλωσης θέλει τον πρωθυπουργό να είναι και υπουργός Δικαιοσύνης και τους πολίτες να συμμετέχουν σε όλες τις βαθμίδες των δικαστηρίων της χώρας. Δεν σταμάτησε βέβαια εδώ αφού περιέγραψε και τα ΜΑΤ του συστήματος που ονειρεύεται όχι όπως τα ξέρουμε αλλά με τη συμμετοχή πολιτών –και άρα όχι ΜΑΤ. Στο δε προσφιλές θέμα της, τα ΜΜΕ, είπε πως θα κλείσουν όλα τα παλιά και θα ενθαρρυνθούν τα συνεργατικά εγχειρήματα. Βεβαίως το μενού των προτάσεων είχε και κατάσχεση των περιουσιών όσων συνέβαλαν στην υπαγωγή της χώρας στα Μνημόνια, διαγραφή των χρεών των νοικοκυριών και εν μέρει κρατικοποίηση των τραπεζών.

Το τριήμερο βέβαια είχε και συζήτηση πάνω στο θέμα που σχεδόν επιδιώκει να οικειοποιηθεί η Κωνσταντοπούλου, τη διαγραφή του δημόσιου χρέους. Σε αυτό, ο δικός της άξονας τουλάχιστον βρίσκει σύμφωνους τη ΛΑΕ και το Σχέδιο Β του Αλέκου Αλαβάνου. Και υπό συνθήκες θα μπορούσε προσεχώς να οδηγήσει και σε πολιτικές συμπορεύσεις. Προς το παρόν, ανακοινώθηκε ένα φόρουμ με τη συμμετοχή του Μελανσόν για ένα plan b για την Ευρώπη.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ. Το κίνημα έμεινε κίνημα, αν και κατέληξε χθες το βράδυ σε αποφάσεις. Και λέμε «κίνημα», αφού ούτε μία φορά δεν χρησιμοποιήθηκε από την Κωνσταντοπούλου και τους Πλευσίτες ο όρος «κόμμα», καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου όπου παρήλασαν και μια σειρά εκπροσώπων ελληνικών και ξένων κινημάτων (όπως το «Δεν πληρώνω» ή το κίνημα κατά των πλειστηριασμών). Mε την παρουσία όμως του επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν-Λικ Μελανσόν και στελεχών του να ξεχωρίζει. Ο γάλλος σύντροφος μίλησε εξάλλου κατά την έναρξη των εργασιών «γκρεμίσματος» την περασμένη Παρασκευή. Εξάλλου και μόνο το γεγονός πως ο ίδιος αναφέρει σε όλους τους τόνους πως δεν μιλά πια με τον Αλέξη Τσίπρα –Μνημονίου γαρ –θα αρκούσε για να προσκληθεί από την Κωνσταντοπούλου. Πολύ περισσότερο επειδή η πρώην πρόεδρος της Βουλής κι εκείνος βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή από πέρυσι.

Βεβαίως, η επίσκεψη Μελανσόν στην Αθήνα αξιοποιήθηκε και από τη Λαϊκή Ενότητα. Κι αυτό αφού ο επικεφαλής της Παναγιώτης Λαφαζάνης πρόλαβε και είδε τον Γάλλο σε κεντρικό ξενοδοχείο και αντάλλαξαν απόψεις για την Ευρώπη και τα κινήματα. Οι πληροφορίες θέλουν τον Μελανσόν, ο οποίος πλέον και με τη βούλα συνεργάζεται με την Πλεύση, να εργάζεται στην κατεύθυνση της συγκρότησης ενός ενιαίου ψηφοδελτίου για τις προσεχείς ευρωεκλογές του 2019 με στόχο μια άλλη Ευρώπη. Προς το παρόν, δεν υπάρχει πληροφορία που να θέλει και τον Γιάνη Βαρουφάκη σε αυτό, αφού ο πρώην υπουργός Οικονομικών τραβάει επίσης τον δικό του μοναχικό δρόμο στην Ευρώπη των κινημάτων και των events.