Παρά τις αλλαγές στις συντάξεις και τα όρια ηλικίας, οι στατιστικολόγοι που είχαν καταγράψει στα αρχεία τους ανάλογες αρνητικές επιδόσεις του Ολυμπιακού με αυτές που έχει φέτος, έχουν συνταξιοδοτηθεί ή στη χειρότερη περίπτωση έχουν ήδη θεμελιώσει δικαίωμα.

Ο νυν τεχνικός των πρωταθλητών Τάκης Λεμονής ήταν ακόμα ποδοσφαιριστής του συλλόγου (που έμπαινε στα «πέτρινα χρόνια») στο μακρινό 1985, τελευταία φορά που ο Ολυμπιακός είχε κάνει τρεις ήττες πριν εκπνεύσει ο Οκτώβριος!

Ενώ μόνο στο ξεκίνημα της σεζόν 1994-95 οι Πειραιώτες είχαν χειρότερη επίδοση με τέσσερις ήττες (τώρα έχουν τρεις) στις πρώτες εννέα αγωνιστικές.

Ο δε Παναθηναϊκός χρειάστηκε να περιμένει 40 χρόνια για να νικήσει συνεχόμενα τον Ολυμπιακό μια διετία στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Η αλήθεια των αριθμών

Είναι αριθμοί που προκαλούν ίσως δέος, όχι όμως σε όσους παρακολούθησαν το ντέρμπι της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Οπου είδαν έναν αποφασισμένο και παθιασμένο (παρά το γεγονός ότι είναι χωρίς διοίκηση και οικονομική ασφάλεια) Παναθηναϊκό να στριμώχνει στα σχοινιά έναν άτολμο και διστακτικό Ολυμπιακό και να τελειώνει το πρώτο ημίχρονο με 8-0 κόρνερ και 5-0 τελικές προς την εστία, στατιστικά που ανάλογά τους δεν είχε κάνει στα τέσσερα προηγούμενα παιχνίδια του στο ίδιο γήπεδο με Λεβαδειακό, Απόλλωνα Σμύρνης, Γιάννινα και Λάρισα!

Απόλυτα λογικό αφού απέναντί του μόνο ένας Ελληνας (Φορτούνης) και ένας πιτσιρικάς (Σισέ) έδειχναν απόλυτα συνειδητοποιημένοι για τη σημασία του παιχνιδιού.

Σχεδόν η πλειονότητα των υπολοίπων μάλλον σκέφτονταν τη μεγάλη αυριανή βραδιά με την Μπαρτσελόνα και το αν θα παίξουν βασικοί (όπως εξέφρασε το παράπονό του ο Πάρντο, που δεν ξεκίνησε στη Βαρκελώνη, αλλά στη Λεωφόρο ήταν ωσεί παρών). Ο έμπειρος τερματοφύλακας Προτό συνέχισε τα δώρα στους αντιπάλους (βελτιώνοντας την ασίστ του Λουντ στο γκολ του Βιγιαφάνιες), ενώ ο πολύς Εμενίκε στη μοναδική ευκαιρία που του παρουσιάστηκε (από σπόντα του Κούτρη) έχασε αυτό που δεν χάνουν ούτε παιδιά στις αλάνες.

Ο Τάκης Λεμονής χρεώνεται ότι δεν κατάφερε να πείσει τους παίκτες για τη σπουδαιότητα του προχθεσινού παιχνιδιού και δεν ρισκάρισε τις αλλαγές από το ημίχρονο. Διότι όπως πήγαινε ο Ολυμπιακός, μόνο πόντο μπορούσε να πάρει, όχι όμως από δική του ικανότητα αλλά μόνο εάν δεν σκόραρε ο Παναθηναϊκός και όχι να τον διεκδικήσει όπως έγινε (καθυστερημένα) μετά το 75ο λεπτό και τις αλλαγές. Μετά την Μπαρτσελόνα και τη γιορτή του Τσάμπιονς Λιγκ, οι παίκτες του Ολυμπιακού πρέπει να θυμηθούν ότι είναι επαγγελματίες, διότι νέο στραβοπάτημα μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου θα είναι ακόμα χειρότερο πισωγύρισμα.

Σε ένα πρόγραμμα με τέσσερα παιχνίδια εντός (Πλατανιά, Λεβαδειακό, Απόλλωνα και Γιάννινα) και μόλις δύο εκτός (Κέρκυρα και Παναιτωλικό), ο στόχος των 18 βαθμών –που μπορεί να οδηγήσει στον άτυπο τίτλο του πρωταθλητή χειμώνα –δεν είναι ουτοπία.

n Οσο για τους 20 φίλους του Ολυμπιακού που αναρωτήθηκαν (μιλώντας στου Ρέντη στους παίκτες) πώς έχασαν από τους απλήρωτους, να τους θυμίσουμε απλώς ότι αυτός ο Παναθηναϊκός είναι καθαρά και μόνον έργο του Μαρίνου Ουζουνίδη, τον οποίο ουσιαστικά έστειλαν στη Λεωφόρο οι φανατικοί φίλοι του Ολυμπιακού που διαφώνησαν με την επιλογή που είχε κάνει ο Βαγγέλης Μαρινάκης να τον φέρει στον Πειραιά πριν πάει στη λύση του Μπέντο.