Ντόμινο ανατροπών σε δεκάδες φόρους και τέλη που επιβαρύνουν σήμερα την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων θα φέρει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, οι οποίες εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμες την άνοιξη του 2018 και όχι στο τέλος του έτους που φιλοδοξεί το οικονομικό επιτελείο.

Ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος που πληρώνουν πάνω από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, θα υπολογιστεί το 2018 με βάση τις νέες τιμές ζώνης, ενώ τα πάνω κάτω αναμένεται να έρθουν στα τεκμήρια για τις κατοικίες και τους φόρους μεταβίβασης, γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών.

Με δεδομένο ότι ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος του ΕΝΦΙΑ δεν αλλάζει και παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ, όποια μείωση γίνει στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα αντισταθμιστεί από:

– Τις αυξήσεις που θα γίνουν σε πολλές «φθηνές» περιοχές

– Την αύξηση των φορολογικών συντελεστών υπολογισμού του κύριου φόρου σε κτίσματα, οικόπεδα και αγροτεμάχια και

– Τις παρεμβάσεις στον συμπληρωματικό φόρο που επιβάλλεται σήμερα σε περισσότερους από 500.000 ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.

Τα σπασμένα των ανατροπών στις αντικειμενικές αξίες θα κληθούν να πληρώσουν το 2018 κυρίως οι φορολογούμενοι που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία. Ομως και οι ιδιοκτήτες που κατέχουν ακίνητα σε περιοχές με χαμηλές αντικειμενικές αξίες δεν αποκλείεται να δουν φουσκωμένο τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Οι αλλαγές θα φέρουν μειώσεις στις περιοχές που οι εμπορικές αξίες βρίσκονται πολύ κάτω από τις αντικειμενικές σε ποσοστό που αγγίζει ακόμη και το 70%, αυξήσεις σε «φθηνές» περιοχές, ενώ σε πολλούς δήμους οι τιμές ζώνης θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα αφού μετά την οριζόντια αναπροσαρμογή που έγινε τον Ιανουάριο του 2016 διαπιστώθηκε ότι έχουν προσεγγίσει τις πραγματικές τιμές.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ. Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα στηριχθεί σε τρεις παραμέτρους: στα μισθώματα, στις αγοραπωλησίες που έχουν καταγραφεί στο Μητρώο Μεταβιβάσεων Ακινήτων της ΑΑΔΕ και στα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Σε μια βάση δεδομένων συγκεντρώνονται στοιχεία από συμβολαιογραφεία, τράπεζες και τα μισθωτήρια συμβόλαια. Με την εφαρμογή ενός αλγόριθμου τα δεδομένα αυτά θα δίνουν τις τιμές ζώνης. Παράλληλα θα συστηθούν τοπικές επιτροπές σε κάθε δήμο, ενώ παράλληλα δημιουργείται μια δευτεροβάθμια επιτροπή η οποία θα παρεμβαίνει όταν διαπιστώνονται σημαντικές αποκλίσεις στις τιμές που δίνουν οι τοπικές επιτροπές ώστε να προλαμβάνονται στρεβλώσεις μικροπολιτικής φύσης.

Η αναπροσαρμογή θα αφορά μόνο τις τιμές ζώνης και όχι τους συντελεστές που προσδιορίζουν την τελική φορολογητέα αξία των ακινήτων, όπως συντελεστές εμπορικότητας, οικοπέδου, ορόφου κ.λπ.

Από τα πρώτα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι επιτροπές του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι σε πολλές περιοχές οι αντικειμενικές τιμές είναι χαμηλότερες των εμπορικών τιμών και άρα θα αυξηθούν, ενώ σε άλλες περιοχές ισχύει το αντίστροφο και αναμένονται μειώσεις που μπορεί να φθάσουν ακόμη και το 40%.