Εντός του 2018 τοποθετείται η δημόσια προσφορά της Saudi Aramco, που αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, ωστόσο παραμένει ακόμη άγνωστο αν θα αφορά μόνο την εγχώρια χρηματαγορά ή και ξένες, όπως το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη.
Πάντως ο Αμίν Νάσερ, διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco, αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, συντηρώντας τις φήμες για τα πραγματικά σχέδια της χώρας. «Ο τόπος εισαγωγής της μετοχής είναι μια απόφαση που θα λάβει ο βασικός μέτοχος, δηλαδή η κυβέρνηση της χώρας, όχι η εταιρεία» είπε, ερωτηθείς προ ημερών κατά τη διάρκεια συνεδρίου από το Bloomberg, εξηγώντας ότι προς το παρόν δεν μπορεί να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, παρά μόνο ότι το εγχείρημα τοποθετείται στο δεύτερο εξάμηνο του 2018.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του χρηματιστηρίου στο Ριάντ, Χαλίντ αλ Χουσάν, άφησε να εννοηθεί ότι το πιθανότερο είναι μια δημόσια εγγραφή μόνο στο Tadawul, όπως λέγεται το τοπικό χρηματιστήριο. Λόγω όμως των περιορισμένων δυνατοτήτων του Tadawul, θα πρόκειται για μια πολύ μικρή προσφορά σε σχέση με μια διεθνή IPO.
Σε αυτό το σενάριο, οι πολίτες της Σαουδικής Αραβίας θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μερίδιο στον εθνικό θησαυρό.
Σύμφωνα πάντως με παλαιότερες πληροφορίες των «Financial Times», η Saudi Aramco εξετάζει το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει στην πολυαναμενόμενη αρχική δημόσια προσφορά (IPO) και αντ’ αυτού να προβεί σε μία ιδιωτική τοποθέτηση μετοχών (private share placement). Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πληροφορίες, ανάμεσα στους επενδυτές που σε μια τέτοια περίπτωση θα ήθελαν να λάβουν μέρος στο private placement είναι και η Κίνα. Η Aramco είναι ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές αργού πετρελαίου στην Κίνα και έχει επίσης συνεργαστεί με διάφορες κινεζικές εταιρείες σε επόμενα στάδια παραγωγής.
Ερωτηθείς πάντως σχετικά, ο Νάσερ αρνήθηκε κατηγορηματικά τα παραπάνω σενάρια, λέγοντας ότι η Saudi Aramco δεν βρίσκεται σε συνομιλίες με Κινέζους ή με άλλους παίκτες για ιδιωτική τοποθέτηση μετοχών.
Το Μάρτιο του 2017, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας είχε αποφασίσει να μειώσει τον φορολογικό συντελεστή της εταιρείας από το 85% στο 50%, προκειμένου να προσελκύσει ακόμη περισσότερους επενδυτές, ενόψει της εισόδου της Aramco στο χρηματιστήριο το 2018. Πριν από τη μείωση της φορολογίας, η εταιρεία συμβούλων Wood Mackenzie υπολόγιζε την αξία της Aramco στα 400 δισ. δολάρια. Η μείωση όμως του φόρου που θα αυξήσει τα έσοδά της, επιτρέποντας την καταβολή υψηλότερου μερίσματος στους μετόχους, έκανε τους αναλυτές να αποτιμούν τη χρηματιστηριακή αξία της μεταξύ 1 και 1,5 τρισ. δολαρίων, σε συνδυασμό με εκτιμήσεις ότι η τιμή του πετρελαίου θα διαμορφωθεί μακροπρόθεσμα στα 75 δολάρια το βαρέλι. Σύμφωνα πάλι με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, η αξία της εταιρείας ανέρχεται στα 2 τρισ. δολάρια, γεγονός που σημαίνει ότι αν τελικά διατεθεί μέσω χρηματιστηρίου ποσοστό 5%, τότε αυτό αποτιμάται σε 100 δισ. δολάρια. Το ποσό ξεπερνά κατά πολύ τα 25 δισ. δολάρια που είχε καταφέρει να σηκώσει από τις αγορές η κινεζική Alibaba από τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα δημόσια προσφορά.